Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2005 Posty: 637 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-10-2005, 21:41
sam czasami używam powiedzonka "regiel" ale bez przesady...
nie znam ceny i osobiście nie mam czegoś takiego - może to mało profesjonalane ale ja też jestem "młodym modelarzem"
Olo []
Wysłany: 12-10-2005, 23:22
Zapewnie chodzi o termometr na podczerwień. Najtańsze schodzą po ~100zł. Są też jakieś oryginalne firmy HPI.
Erik Turlejski []
Wysłany: 13-10-2005, 17:34
mozna uzyc miernika za 20zł z opcja temp.
a tak to od 100 do 150 zl
Mazi []
Wysłany: 14-02-2006, 12:37
a wy używac temometrow, jak tak to jakich, a jeśli nei to jak temperature sprawdzacie??!!
twitter []
Wysłany: 14-02-2006, 15:43
ja sprawdzam reką... jak skora nie zostanie to jest OK!! hehe proste i tanie.. nie potrzebuje baterii jak cos to moze Ci zuzczyc reki za 100zl:D pozdro
Olo []
Wysłany: 17-02-2006, 16:37
Polać silnik wodą jak cała wyparuje to znaczy że ma powyzej 100 st. C
Ja nie używać termometrów, bo ja nie mieć spaliniaka (ort.!), ale chyba taki temp na podczerwień to jest najlepsze rozwiazanie, nie? Na Allegro jakis taki za 70 mozesz mieć (nie te douszne!!).
spinacz_nyc []
Wysłany: 17-02-2006, 18:39
swieta racja, ja tez sprawdzalem reka bylo dobrze zasami slina tez bylo dobrze ale 2 silniki pozniej zainwestowalem w termometr
no ok, ale jaki w końcu ten termometr? może jakieś przykłady rzucicie?
i gdzie dokładnie dokonujecie pomiaru ( chodzi mi o konkretny punkt silnika).
ciekawe, czy zdałoby egzamin zainstalowanie na stałe samego czujnika pomiędzy żeberkami? w chwili pomiaru wystarczyłoby się podpiąć pod końcówki czujnika i mamy wtedy pewność, że każdy pomiar jest wzięty w dokładnie takich samych warunkach.
są specjalne pasty uszczelniające, które przewodzą ciepło. zlikwidowałyby problem dopasowania czujnika do kształtu powierzchni żeberek.
macie jakieś doświadczenia czy pomysły w tej materii?
może tylko ponosi mnie "kombinatorstwo"...
pzdr
_________________ Tamiya TGS-R (nitro FS-12S) / Subaru Impreza Monte Carlo '04 oraz Audi A4 Avant Quattro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum