Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z odpaleniem silnika- podejrzewam brak kompresji
Autor Wiadomość
krih 

Wysłany: 06-07-2008, 11:48   Problem z odpaleniem silnika- podejrzewam brak kompresji

Witam
Pisze tutaj pierwszego mojego posta z prosba o pomoc przy moim modelu AUDI A4 DTM 2005 na podwoziu bodajze TGS w skali 1:10

Model kupilem miesiac temu, poprzedni wlasciciel zajechal oryginalny silnik Tamiya FS-12SS i zamontowal oraz dotarl nowy silnik Carsona (nie wiem co to za oznaczenie :roll: ) moze ktos z was podpowie mi co to za silnik mam teraz zalozony?

Mianowicie temat jest taki:
Od momentu kupna silnika nie "katowalem" na wysokich obrotach- jezdzilem rekreacyjnie, zawsze po przepaleniu baku robilem przerwe ok. 10 minut aby silnik ostygl, po jezdzie dawalem trzy krople ARO od strony filtra powietrza...
Ostatnio po dluzszym "smiganiu" samochodem wypalilem bak do konca... zalalem ARO.. i po okolo 20-30 minutach chcialem ponownie odpalic... a tu zonk...

Odczulem wyrazny spadek oporu przy ciagnieciu szarpanka... silnik nie chcial juz odpalic... krecilem tak dlugo az w koncu padla mi bateria w podgrzewaczu swiecy.

Po kilku dniach silnik odpalil z trudem, niemilosiernie kopcil... i nie mial wolnych obrotow... oraz nie osiagal maksymalnych osiagow... dodatkowo chyba padlo mi sprzeglo... bo pomimo wysokich obrotow silnika samochod jechal moze z 10km/h

Dlatego mam pytanie czy sposrod tutejszych forumowiczow znajda sie osoby ze slaska?
Konkretnie okolice Katowic Chorzowa Bytomia Gliwic Zabrza

Chcialem aby obecna sytuacje ocenila osoba ktora jest w temacie- bowiem jest to moj pierwszy model i nie chcialbym pogorszyc sytuacji

Obecnie samochod czeka zalany ARO na dalsze kroki, licze sie z tym ze czeka mnie remont silnika... ale nie chce podejmowac decyzji samemu bo temat modelarstwa samochodowego jest na razie dla mnie nowoscia...

Prosze o pomoc, z gory dziekuje

Moj nr gg 3767070 (czesto na niewidoku, prosze napisac ze chodzi o RC)

stig333 

Wysłany: 06-07-2008, 13:51   

Pierwszy raz słysze że silnik można zalać ARO od strony gażnika. We wszystkic modelach(w tym moim) ARO zazwyczaj wpuszcza się do tłoka po odkręceniu świecy. Co do problemu spróbuj rozkręcić silnik i gażnik wyszyścić wszystko i poskładać. Po sprawdzaj rurki paliwowe czy niema zatorów, nie są dziurawe. Sprawdź czy świeca grzeje.

krih 

Wysłany: 06-07-2008, 21:05   

No to widocznie zle mnie poinstruowal poprzedni wlasciciel... kazal do gaznika 3 krople... pare razy przepustnice otworzyc i zakrecic walem (pociagnac lekko szarpanka) aby ARO rozprowadzic po silniku...

Jutro zabiore sie za rozbiorke... ale dalej przekonany jestem ze to kompresja poszla... bo jak trzymam za szarpanke... i puszcze model z reki to zjedzie na sam koniec sznurka... a powinien byc jakis opor... ktorego nie ma :(

stig333 

Wysłany: 06-07-2008, 22:07   

Cytat:
... bo jak trzymam za szarpanke... i puszcze model z reki to zjedzie na sam koniec sznurka... a powinien byc jakis opor... ktorego nie ma

Mogła pójść sprężyna w szarpance.... Ale to tylko moje przypuszczenia. A czy patrzyłeś jaką miałeś temp. silnika po normalnych jazdach?

Kuba1004 

Wysłany: 07-07-2008, 00:39   

można do gaźnika wlewać aro zdejmujesz filtr powietrza i wlewasz lub tak jak mówisz pod świece są 2 szkoły

krih 

Wysłany: 07-07-2008, 06:36   

W takim razie dzisiaj zaraz po robocie rozbieram- wiem juz na co zwrocic uwage... na szarpanke, sprzeglo oraz szukac przyczyny zabierania lewego powietrza przez silnik

porobie fotki silnika jak cos bedzie podejrzane i dzis okolo 18 napisze posta do czego doszedlem :)

[ Dodano: 08-07-2008, 06:53 ]
Witam ponownie....

Sprawa sprzegla opanowana tak samo szarpanki... okazalo sie ze wszystko bylo podtopione olejem... ktory walil od tlumika... poluzowaly sie sruby mocujace tlumik i wydmuchalo od spodu uszczelke tlumika...

Wiec po wyczyszczeniu sprzeglo dziala jak nalezy- lozysko one-way w szarpance tez po wyczyszczeniu zaczelo zachowywac sie normalnie.

Jednak w dalszym ciagu niepokoi mnie sprawa kompresji... po poskladaniu wszystkiego nie mialem juz mozliwosci odpalic silnika bo bylo juz okolo 22 na zegarku :)

wal moge krecic palcami... opor jest wyczuwalny ale na tyle maly ze przy mocniejszym scisnieciu palcami mozna obroc :)

generalnie zalalem wszystko pozniej ARO i pokrecilem tlokiem... bez zalozonego tlumika widzialem ze jesli powoli krece walem... to miedzy tlokiem a cylindrem powstaja banki powietrza z oleju... a wydaje mi sie ze nie moze tak byc zeby powietrze gdzies sobie tam bokiem uciekalo...

To zjawisko chyba potwierdza w stu procentach ze czeka mnie wymiana cylindra i tloka oraz docieranie silnika :/

Mozecie orientacyjnie okreslic ile bedzie mnie taki interes przyjdzie? tlok + cylinder do silnika Carsona...

Odpowiedz do tematu