Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
drift tgs?
Autor Wiadomość
kexik 

Wysłany: 15-04-2007, 01:18   drift tgs?

mam male pytanie czy tgs da sie jeździc bokiem jesli tak to co zrobic trzeba cos pozmieniac jakie oponki nailepsze

Jakub Niedźwiecki 

Wysłany: 15-04-2007, 09:42   

napewno musisz włożyć mocniejszy silnik.

Co do opon są specjalne opony do driftu w sklepie aty albo po prostu rura pcv na felgi
Duratrax Ice
Much More CTX
Stary nick: Atime

Mateusz Pogorzelski
[]

Wysłany: 15-04-2007, 11:26   

da rade driftowac tgsem tylko tam przelozenie jest wysokie chyba, ale z tym silnikiem powinno dac rade. Zrob z rurki PCV albo najprosciej naklej tasme na kola.

Gambit 

Wysłany: 16-04-2007, 15:41   

Mateusz Pogorzelski napisał/a:
da rade driftowac tgsem tylko tam przelozenie jest wysokie chyba, ale z tym silnikiem powinno dac rade. Zrob z rurki PCV albo najprosciej naklej tasme na kola.

Tak, naklej taśme, starczy ci na 2 minuty :-)

Spaliniakiem nie pojeździ pod dachem ( po dywanie na którym sprawdza się taśma ), tylko na powietrzu, a więc o betonowe czy asfaltowe podłoże zawsze bardziej będzie ścierał opony.
Możesz spróbować na standardowych oponach z zestawu, tylko utwardź je przez włożenie wkładek np z 2 warst odpowiednio dociętych ( różna szerokość ) z podkładki pod myszkę. Ponadto zblokuj jakoś tylny dyfer, bo inaczej nie będziesz jeździł bokiem, tylko kręcił bączki.
Zakładając PCV-ki będziesz łatwo wprowadzał w poślizg ale nie będziesz miał kontroli nad samochodem, więc będziesz musiał wszystko robić przy niższej prędkości niż na gumie bo zasad fizyki nie oszukasz.
Będziesz jeździł jak po lodzie z marną kontrolą, a to nie jest drift
TRF-501X - były 2
TRF-511

steel 

Wysłany: 29-11-2007, 21:22   

A tak zachowuje sie samochodzik na rurkach pcv.

http://www.youtube.com/watch?v=Gerup3tEHpM

Kierowca nie amator ale sie nauczy;]
Pozdrowionka

ZakaMareK 

Wysłany: 16-06-2009, 16:16   

odgrzeję stary temat, by podzielić się z Wami doświadczeniami.

jeżdżę TGS-R'em, więc szybszą wersją TGS'a. faktycznie, diabelnie szybki!
jakiś czas temu kupiłem komplet kół do driftu. widać je na zdjęciach mojego modelu (złote szprychy). ostatnio pojeździłem na nich trochę. może "pojeździłem" to za duże słowo, raczej poślizgałem się jak pijany na lodowisku. najfajniej wygląda start, bo daję w gaz i... nic się nie dzieje. model stoi a jedyna różnica to rozmyte szprychy felg :lol: i ryk silnika. startować trzeba naprawdę na minimum gazu i bardzo delikatnie potem dodawać. hamowania nie ma w ogóle, auto zatrzymuje się prawie tak, jakby jechało na luzie - tyle że bez kontroli nad kierunkiem. efektowne bączki nie wchodzą w sumie w grę, bo jak pisałem wyżej - zero kontroli. nie da się skontrować bo dalej model porusza się w tym samym kierunku. generalnie: pomysł do kitu. już lepiej driftowało mi się na podtartych oponach gumowych. muszę tylko zblokować tylny dyfer, żeby były fajniejsze poślizgi (solid axle już zamówiona).

nie wiem, czy to kwestia asfaltu na którym jeździłem, czy może zbyt dużego przełożenia, czy w ogóle za twardych opon. muszę sprawdzić te koła na TT-01, ostatnio udało mi się taką upolować w dobrych pieniądzach, do lekkiego serwisu. być może elektryk lepiej sobie poradzi z mocą, bo spalina ma zbyt delikatną przepustnicę. prawdę mówiąc, jadąc na wprost tak ok. 30km/h i dodając ostro gazu, zrywa przyczepność z czterech kapci nawet na zupełnie nowych oponkach z miękkiej gumy i z kierunkowym bieżnikiem!!! a przy dodaniu gazu w skręcie i ostrożnej kontrze, kilka razy udało mi się podriftowac kawałek nawet na tych gumach.

mam nadzieję, że korzystając z sezonu, odgrzejecie razem ze mną ten dział!

pzdr
8)

Odpowiedz do tematu