Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
ACS - Active Cooling System
Autor Wiadomość
ZakaMareK 

Wysłany: 13-11-2008, 15:13   ACS - Active Cooling System

hej!

znalazłem w opisie jednego z modeli w sklepie ATA (LINK :arrow: http://www.zabawki-modele...ac58e46394ed97) informację, że model posiada ACS, aktywny system chłodzenia. jak sama nazwa (oraz logika) wskazuje, ma on zapobiegać przegrzewaniu się silnika spalinowego.

czy ktoś z Was może przybliżyć ten temat? jak to działa, z czego się składa oraz czy można to dokupić i zastosować do modeli bez tego bajeru? czy to coś w ogóle daje?
dodam, że posiadam model na takim samym podwoziu (szczegóły w podpisie posta) a że przegrzewanie się spalinówek to żadna nowość, jestem dość mocno zainteresowany.

a może macie jakieś własne patenty? poza "zimnym łokciem" czyli "otwartym" oknem kierowcy, rzecz jasna... :mrgreen:

pzdr
8)

tatinn 

Wysłany: 09-01-2009, 18:54   

nie jestem pewien ale to chyba są takie wycięcia w głowicy, tam gdzie wkłada się świece są wycięcia po 2 stronach , przepływa przez nie powietrze i cłodzi silnik

motyl

Wysłany: 10-01-2009, 16:02   

Z mojego doswiadczenia to jakies dwie szparki nie zrobia widocznego chłodzenia silnika...

Duza głowica = duzo odprowadzonego ciepla
Mała głowica = Spalony silnik

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

ZakaMareK 

Wysłany: 10-01-2009, 21:05   

no tak, wszystko się zgadza - tylko że moim zdaniem to są PASYWNE elementy chłodzenia.

aktywnym elementem mógłby być np. wiatraczek.

myślałem (miałem cichą nadzieję), że producenci wymyślili jakiś sprytny patent.
wyraźnie jest napisane: ACTIVE...

a co z Waszymi sposobami? macie jakieś czy po prostu ujeżdżacie ile wlezie?

pzdr
8)

motyl

Wysłany: 14-01-2009, 14:20   

Najprostrze wytnij dziure w karoseri tam gdzie masz głowice silnika, jezdzij bez karoseri, wyreguluj dobrze silnik (dotarcie i te sprawy).

Mozesz zainwestowac w wieksza głowice, Ja nie miałem nigdy zadnych wiekszych problemow z temperatura. Kiedys widziałem jak jakis Japonczyk wycial boczne sszyby i fajnie to wygladalo i chłodzilo silnik.

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

ZakaMareK 

Wysłany: 14-01-2009, 14:46   

dzięki motyl za rady i podpowiedzi, ale jak by to powiedzieć - Ameryki nie odkryłeś :D
chodziło mi o jakieś nowatorskie, niestandardowe rozwiązania. wycięte szyby to podstawa.

oczywiście bez urazy, bo doceniam to, że zechciało Ci się w ogóle napisać.
większość użytkowników to pasożyty - nawet jak przeczytają i znają odpowiedź, mają to głęboko...
piszą wtedy, gdy sami czegoś potrzebują.

w temacie chodziło mi o wyjaśnienie tej intrygująco brzmiącej nazwy ACS.
ktoś na pewno coś wie!

pzdr
8)

motyl

Wysłany: 15-01-2009, 17:16   

Te ACS to nie wiem co oznacza...
Ja znam tylko ACS jako model felg do samochodow :roll:

Nowatorskie do spalinowek moze sprobuj cos na wzor tak jak w łodziach, wezyk z zimna woda i chlodzenie do tego jakas mała pompke...

cj_kai 

Wysłany: 15-01-2009, 21:49   

pomęczyłem się i znalazłem w opisie tego modelu coś takiego.
"The underside of the power train deck features air intake leading to engine fan for proper air diffusion. ACS (Active Cooling System) is effective in the prevention of engine over-heating". Jak wiemy fan to wiatrak więc to jest pewnie ten aktywny element całego tajnego systemu. Jak ktoś znajdzie lepszą odpowiedz to proszę o korektę. Pozdrawiam.

motyl

Wysłany: 16-01-2009, 10:09   

Nie, w tym modelu nie ma chyba wiatraku...

Tłumaczenie tekstu:
Strona siły ciagu jest cecha prowadzenia powietrza i roznieca go po silniku (chodzi tu ze głowica jest chłodzona w kazdym kawałku). Aktywny System Ochłodzenia jest odpowiedzialny za zapobieganie przegrzaniu sie silnika.

Fan to jest WIALNIA, WACHLARZ, WENTYLATOR, SKRZYDŁO ŚMIGŁA, WIAĆ, WZDĄĆ, WZDYMAĆ, ROZDMUCHAĆ, PODSYCAĆ (ogien namietnosci)

Wiatrak to WINDMILL, VANE (choc jak uzyjesz FAN tez bedzie wiadomo o co chodzi)

Ale moze niech to fachowiec przetłumaczy ucze sie dopiero 4 lata :oops:

Zparaszam do mojego tematu Jak sciagnac felgi w modelu

ZakaMareK 

Wysłany: 16-01-2009, 11:19   

motyl, jeśli chodzi o felgi to miałeś na myśli zapewne ATS - szczególnie popularne w fiatach i oplach, choć oczywiście nie tylko. literówka każdemu może się trafić :wink:

cj_kai, fajnie że dotarłeś do tego txt.
trochę gadam w tym języku i moim zdaniem jest to szczelina w płycie podłogowej (przez fachowców zwanej wanną). ma ona kierować strumień powietrza z pod spodu modelu prosto na głowicę silnika, poprawiając jej chłodzenie. w tym kontekście fan może oznaczać wiec "owiewanie". ale to tylko moja luźna interpretacja tekstu, nie jestem zawodowym translatorem :)

no i już jesteśmy dwa kroki bliżej prawdy!

pzdr
8)
Ostatnio zmieniony przez ZakaMareK 16-01-2009, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

motyl

Wysłany: 16-01-2009, 11:45   

Ale czy przez takie wciecie nie bedzie wlatywac masa brudu i to jeszcze na silnik?

Moj ojciec ma felgi ACS (takie ładne sportowe alu felgi :twisted: )
Dam linka do zwykłego, przypadkowego forum (akurat gadaja o tych felgach), LINK nie jest szkodliwy dla ATA Bezpieczne

cj_kai 

Wysłany: 16-01-2009, 15:49   

ling.pl podaje
fan .... [fæn] fan, kibic, wentylator, wachlarz; wachlować, dmuchać (wentylatorem itp.), podsycać (ogień, uczucie itp.); ~ out rozchodzić się w różnych kierunkach, rozprzestrzeniać się (w poziomie); the shit hit the ~ (wulg.) będzie draka

także wentylator też, fakt nie zastanawiałem się za bardzo nad sensem tego zdania, a raczej szukałem słowa które by mi pasowało do słowa aktywny. Ale w tym przypadku aktywny mówi właśnie o owiewaniu. Pełny tekst na stronie:
LINK DO STRONY

ZakaMareK 

Wysłany: 16-01-2009, 18:52   

motyl, zwracam honor co do felg!! mea culpa!
zgadzam się także z Twoją opinią o nawiewaniu brudu na głowicę (o ile tak to rozwiązanie faktycznie wygląda). w zasadzie mija się wówczas z celem całe założenie budowy podwozia w kształcie wanny - może jedynie po to, żeby miał się gdzie ten brud zbierać :P

cj_kai, trudno wyczuć, o co producentowi tak na prawdę chodzi z tym fanem i activem... jak widać, obaj mamy rację z tym tłumaczeniem i dopóki nie stwierdzimy naocznie, o co kaman, nic nowego z tej - nota bene, ciekawej - dyskusji nie wyniknie :wink:

myślę, że producentowi najbardziej zależy na podkręceniu potencjalnego klienta, który myśląc, że ma oto przed sobą cacko naszpikowane najnowszymi technologiami (hihihi), chętniej wybeceluje okrągłą kwotę :lol:
...ale oczywiście mogę się mylić...

:idea: od siebie: szykuje się do wiosny, która w moich stronach zwykle przybywa nieco wcześniej. zakupiłem niedawno fajny wielofunkcyjny gadżet, który pełni funkcję fail safe zarówno przy wyjechaniu poza zasięg radia jak i przy padniętych ba(k)teriach; mierzy napięcie na tychże ogniwach; mierzy temperaturę na głowicy silnika; ogranicza max obroty silnika w chwili, gdy zaczyna się przegrzewać - tak długo, aż temperatura spadnie poniżej określonego poziomu. najlepsze jest to, że wszystkie parametry, wartości, ustawienia oraz reakcje w określonych sytuacjach są w pełni programowalne! gadżet ma tam jeszcze jakieś funkcje, ale teraz nie pamiętam - chyba nie były dla mnie tak ważne jak fail safe oraz termometr z regulacją przepustnicy. urządzonko jest bardzo malutkie i lekkie. mam nadzieję, że po jego zainstalowaniu i ustawieniu będę mógł spokojniej pokręcić bączki :twisted: :twisted: :twisted:
tak ja podszedłem do problemu temperatury.
z mechanicznych rozwiązań, mam zamiar wyciąć i zasiatkować większą część przedniej i trochę tylnej szyby. oczywiście, postaram się to zrobić tak, żeby nie psuć zbytnio wyglądu oraz nie osłabiać sztywności nadwozia - stąd ta siatka. będzie ona gęsta, prawdopodobnie z tworzywa (na razie szukam...), od spodu będzie podklejona coś a la rajstopa :oops: żeby za dużo kurzu nie wpadało tą drogą. ale pewnie i tak wleci...

pzdr
8)

[ Dodano: 16-01-2009, 19:27 ]
panie i panowie, coś mnie tknęło :idea:

poszedłem po model, zajrzałem mu pod brzuszek - i oto, co odkryłem!
JESTEM DUMNYM POSIADACZEM ACTIVE COOLING SYSTEM JUHUU!

jeśli to jest to, co tak zachwalali, to raczej szału nie ma... :?

u mnie wygląda to tak. sorry za jakość zdjęć, robione komórką przy kiepskim świetle z jarzeniówki.

pzdr
8)

Zdjęcie088.jpg
zbliżenie ACS-u :-)
Plik ściągnięto 18 raz(y) 49,51 KB

Zdjęcie086.jpg
podwozie od dołu / z przodu
Plik ściągnięto 21 raz(y) 35,08 KB

Ostatnio zmieniony przez ZakaMareK 17-01-2009, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

cj_kai 

Wysłany: 16-01-2009, 20:46   

no to czekamy na fotke tej zaawansowanej technologii godnej modeli XXI wieku :D pozdrawiam

motyl

Wysłany: 17-01-2009, 11:29   

tez mam ten problem z tym blądem :P

Wejdź na imageshack.us
Wrzuć fotkę.
Jak już Ci się załaduje, podaj linki do fotki lub miniaturę.

Odpowiedz do tematu