Quarien Pomógł: 14 razy Dołączył: 28 Sie 2005 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-09-2007, 12:58 Malowanie Felg
Witam wszystkich
Mam jakże genialny plan pomalowania swojego pierwszego modelu - tak jak na poniższym obrazku. Czy macie jakieś rady, jak pomalować standardowe - złotawe felgi na czarno. Myślę, że zwykły PS do leksanu wystarczy, ale nie jestem pewien, jak zareaguje na ruch kół podczas jazdy - nie chcę aby się odrywał, czy coś.
Jakub Kowalczyk
Wysłany: 22-09-2007, 13:04
jak pomalujesz sprayem to będą się rysowały felgi a co z tym idzie będzie widać złoty kolor w tych miejscach poszukaj raczej felg o takim samym wzorze tylko czarnych nie koniecznie na polskich stronach
Wysłany: 22-09-2007, 13:11
Jakub Kowalczyk napisał/a:
jak pomalujesz sprayem to będą się rysowały felgi a co z tym idzie będzie widać złoty kolor w tych miejscach poszukaj raczej felg o takim samym wzorze tylko czarnych nie koniecznie na polskich stronach
Oczywiście, masz świętą rację, problem w tym iż dochodzą kolejne koszta, a już większość kasy wyczerpałem :/.
farba do lexanu przy felgach jakoś sie nie sprawdza, potrzebujesz czegoś na nitro by chociaż odrobinę zjadło fele. ale uprzedzam ze i tak będzie schodzić przy przecierkach.
gdzieś słyszałem da sie farbować fele przez gotowanie w farbie spożywczej ale nie sprawdzałem i nie jestem pewien czy osiągniesz zamierzany efekt "głębokiej czerni".
nie ukrywam ze najlepiej kupić czarne felgi ale zdaje sobie sprawę ze kolejne 30-40 pln to może byc spora kwota dla kogoś kto żyje z kieszonkowego
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
kempes Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 74 Skąd: warszawa
Wysłany: 23-09-2007, 00:01
ja kiedyś znalazłem artykuł na stormdust. Nie znam autora tego pomysłu dlatego wpisałem tą nazwę. Mam nadzieje że w ten sposób nie łamie regulaminu gdyż jest to tylko warsztat i dobre rady...
Farbowanie felg :
Dobrym sposobem na nadanie naszemu modelowi szczypty indywidualizmu jest użycie felg o unikalnym kolorze. Efekt taki możemy uzyskać kupując białe felgi i farbując je na wybrany kolor. Dodatkowym zyskiem jest to, że białe felgi są zazwyczaj tańsze od ich chromowanych odpowiedników.
Do farbowania nadają sie felgi oznaczone jako dyeable czyli farbowalne. Felgi takie produkowane są przez firmy Traxxas, RPM i wiele innych.
Żeby zabarwić felgi potrzebny będzie barwnik do tkanin, do nabycia w sklepach z chemią gospodarczą. My wykorzystaliśmy barwnik do bawełny, stylonu, wiskozy i lnu (cena 1.50 zł za torebkę 10g). Potrzebny też będzie garnek, coś do mieszania i kuchenka. Uwaga, garnka nie da się już potem wykorzystać do niczego poza farbowaniem.
1. Felgi czyścimy i odtłuszczamy za pomocą denaturatu. Następnie zakładamy je na krótki sznurek i luźno wiążemy razem. Sznurek pozwoli nam na zanurzanie, wyciąganie i manewrowanie felgami w garnku.
2. Do garnka wlewamy 1 litr wody. Garnek musi mieć nieco większą pojemność tak, aby zmieściły sie tam felgi i żeby w czasie gotowania woda z barwnikiem nie chlapała na kuchenkę. My wykorzystaliśmy garnek o pojemności około 1.5 litra i farbowaliśmy po dwie felgi na raz.
3. Podgrzewamy wodę aż pojawią sie pierwsze bąbelki sygnalizujące początek wrzenia. Ewentualnie przykręcamy nieco gaz, aby utrzymać wodę w tym stanie i uniknąć gwałtownego bulgotania. Wsypujemy zawartość torebki z barwnikiem i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać jasny kolor, możemy wsypać jedynie część zawartości torebki.
4. Dodajemy 1 łyżkę stołową octu.
5. Zanurzamy felgi w wodzie. Ważne jest, aby były całkowicie pod wodą, aby nie dotykały ścianek ani dna garnka. W miarę możliwości nie powinny też stykać się ze sobą.
6. Felgi barwimy przez 10 do 30 min. Dla wygody możemy je podwiesić na sznurku. Co jakiś czas warto wyciągnąć je i sprawdzić kolor. Im dłużej będziemy je gotować w barwniku, tym ciemniejszy uzyskamy kolor.
7. Jeśli uzyskany kolor nas satysfakcjonuje, wyjmujemy felgi (za sznurek) i spłukujemy je dokładnie pod zimną, bieżąca wodą tak długo, aż przestanie z nich spływać barwnik. Po wyschnięciu są gotowe do użytku.
8. Wodę z barwnikiem możemy wykorzystać do farbowania kolejnego zestawu felg.
Wysłany: 23-09-2007, 12:13
Dzięki kempes, poradnik świetny!
kempes Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 74 Skąd: warszawa
Wysłany: 23-09-2007, 16:09
staram sie jak moge
artykuł jak już wyżej napisałem nie mój, ale dzielić sie wiedzą innych zawsze można
Jarek []
Wysłany: 25-09-2007, 15:00
Jako autor przytoczonego powyżej opisu farbowania chiałbym dodac, że po ponad roku użytkownia tak farbowanych felg nie widac na nich ani śladu schodzenia barwnika. Najwyraźniej wnika on bardzo głęboko.
Co do głębokiej czerni to nie będzie problemu z jej uzyskaniem, bo tak farbowane felgi wychodzą dośc ciemne. Kłopot byłby raczej z uzyskaniem jasnego, odblaskowego koloru. Musze jednak zaznaczyc, ze jak do tej pory farbowałem tylko felgi Traxxas i nie gwarantuje efektu na innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum