Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Regulator TEU-101bk niewiem o co chodzi
Autor Wiadomość
Mati475 

Wysłany: 02-10-2009, 11:07   Regulator TEU-101bk niewiem o co chodzi

Witam

Mam model Blackfoot Xtreme z regulatorem TEU-101bk i silnikiem standardowym Tamiya.
Pewnego dnia robiłem nim burnout'a(to był kiepski pomysł) domyślacie się pewno jak , "dawałem gazu" na maksa i trzymałem go tak żeby nie ruszał się i obracał kołami w miejscu. Jednak przez chwile przycisnałem troszke mocniej a przepustnice dalej miałem na maksa no i koła nie obracały się. Po około 5sek z silnika zaczął wydobywać się dym. Oczywiście odrazu go wyłączyłem, kiedy uruchomiłem go ponownie już nie ruszył. Myślałem że po prostu silnik się spalił ale chyba nie albo nie tylko on. Serwo skrętu również nie działało a pobiera ono energie z akumulatora pośrednio przez odbiornik i potem przez regiel.
Regulator zachowuje się jak by się rozprogramował więc próbuje go zaprogramować no i idzie dobrze po każdym kroku inna częstotliwość migania lampki na reglu no ale kiedy kończe to wyłączam go i włączam ponownie i nie jest zaprogramowany(wszystkie trymery , dual rate itp mam dobrze ustawione) Nie wiem co się zepsuło czy regiel czy silnik.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

bart266

Wysłany: 04-10-2009, 21:54   

silnik zwięźle mówiąc

Mati475 

Wysłany: 04-10-2009, 22:15   

To dlaczego serwo skrętu też nie działa?

bart266

Wysłany: 05-10-2009, 15:16   

dużo walisz po bandach?? możliwe że serwo nie przy okazji spaliło/może po prostu wtyczka nie dowiera. nie masz pożyczyć od kogoś?? (serva)

Mati475 

Wysłany: 11-10-2009, 22:07   

To byłby niesamowity zbieg okoliczności bo przestało działać dokładnie po tym jak silnik zaczął się palić, wcześniej działało bez problemu. Mam kumpla z modelem i sprawnym servem. Załóżmy że jego servo też nie działa na moim reglu , co wtedy?

Jacek Półtorak 

Wysłany: 11-10-2009, 23:31   

To regulator, silnik też, ale głównie regulator. Jeśli tak paliłeś gumę, to zwyczainie nie wytrzymał przeciążeń ( tych prądowych) i przy okazji spalił też silnik. Jeśli jesteś w temacie elektroniki, to możesz go rozebrać, i sprawdzić, co się spaliło, ew. wymienić to co się spaliło, lubi kupić nowy, a jeśli tak, to polecam bardziej 302 BK, który ma już system BEC, przydający się przy jeździe.

Pozdrawiam.

gigant11

Wysłany: 13-10-2009, 14:52   

Może winny jest odbiornik? To by tłumaczyło i serwo i silnik. Spróbuj z aparaturą tego kolegi.

bart266

Wysłany: 13-10-2009, 18:35   

liczysz na to że inni na odległość powiedzą co dolega twojemu samochodzikowi, ale to nie takie proste, a gdybać se możemy...
lepiej poprzekładaj regiel/silnik/odbiornik od kumpla i powiedz jakie skutki
Cytat:
to polecam bardziej 302 BK, który ma już system BEC, przydający się przy jeździe.

co ma bec do jakości jazdy, twierdzisz że się przydaje, teu 101 bk ma zasilanie 7,2v na odbiornik więc w czym rzecz??
bardziej wytłumacz mi w czym tak bec pomaga :D

Jacek Półtorak 

Wysłany: 13-10-2009, 19:57   

W razie spadku napięcia, system BEC utrzymuje je w odboirniku, tracą na tym osiągi, ale model nie zacznie nam ,,uciekać'' jeśli wyjedziemy za daleko, nie zecznie też podskakiwać, tylko będzie w miarę równomiernie jeździł wolniej, i wolniej, aż się zatrzyma :P

Mati475 

Wysłany: 13-10-2009, 20:41   

bart, chciałem tylko zapytać co o tym sądzicie. A regiel itd poprzekładam jak tylko będe mógł. Teraz nie mam za bardzo czasu bo trzeba się uczyć :D

amonsul 

Wysłany: 14-10-2009, 09:06   

bart266 napisał/a:

co ma bec do jakości jazdy, twierdzisz że się przydaje, teu 101 bk ma zasilanie 7,2v na odbiornik więc w czym rzecz??
bardziej wytłumacz mi w czym tak bec pomaga :D

BEC dba o to by napięcie podawane na serwo i odbiornik było zawsze takie samo. zazwyczaj jest to 5V i ok 1Amax. Gdybyś pochylił się nad swoim pakietem z miernikiem wiedział byś ze jego napięcie po naładowaniu jest w granicach 8V ( im lepszy pakiet tym wyższe) a rozładowane spada do okolic 5V. W przypadku Teu napięcie pakietu jest bezpośrednio podawane na serwo i odbiornik.
Serwa są bardzo wrażliwe na zmianę napięcia zależy od niej ich szybkość i moc, w miarę jak jeździsz modelem coraz słabiej i wolniej reaguje serwo.
Od konkretnego modelu serwa i odbiornika zależy tolerancja na takie skrajne warunki pracy, osobiście widziałem już kilku zawodników którzy płakali po podpięciu nowego serwa spalonego przez TEU.

Los Desperados Rally & Racing Team

Mati475 

Wysłany: 30-11-2009, 13:29   

To był jednak silnik i serwo. Kupiłem nowy silnik, poison 20T a serwo carson CS-5. Wszystko świetnie działa.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

Gambit 

Wysłany: 30-11-2009, 13:39   

Z tym silnikiem trochę się rozpędziłeś. Regulator TEU-101 obsługuje silniki do 23 zwoi, czyli 23 i więcej, a nie mniej. Wprawdzie daje rade i z 20 zwojowymi, ale jeżeli pokatujesz dłużej niż 10 minut, to może się spalić i wówczas będziesz miał kolejny wydatek na kolejny regulator.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Mati475 

Wysłany: 30-11-2009, 14:25   

słyszałem coś że, TEU-101bk radzi sobie dobrze nawet z 19 zwojowymi, to jak to w końcu jest?

Simen 

Wysłany: 30-11-2009, 14:51   

Wprawdzie daje rade i z 20 zwojowymi, ale jeżeli pokatujesz dłużej niż 10 minut, to może się spalić

Poczytaj dokładnie ;)

Odpowiedz do tematu