Radosz
Wysłany: 21-03-2008, 21:09 POMOCY! Zmoczyłem Model i nie chodzi do tyłu
Witam kupiłem sobie pierwszy model Ferrari Enzo dokładnie taki fota1 i pokusiło mnie żeby pojezdzic po deszczu, wpadłem w kałuze i przestał chodzić, po wysuszeniu chodzi do przodu, skręca ale nie chodzi do tyłu. Jak daje do przodu i póżniej do tyłu to hamuje ale to wszystko
Co mogło się popsuć ?
Co do wymiany?
Jakie koszta?
Cały model ze wszystkim kosztuje w sklepie ok 450 zł to chyba nie bęzdzie drogie
Jestem zielony w tym temacie i potrzebuje pomocy
Najprawdopodobniej uszkodziłeś regulator napięcia. ( to małe pudełko miedzy serwem a silnikiem)
możesz go rozebrać wypłukać w specjalnym płynie do czyszczenia i konserwacji elektroniki potem dokładnie wysuszyć najlepiej przedmuchując sprężonym powietrzem. ( ja jeszcze dla pewności traktuje w takich sytuacjach elektronikę suszarką by na pewno pozbyć sie wszelkiej wilgoci czekam aż wystygnie ) i może zadziała.
jak nie to miernik w łapki i patrzymy co sie wysypało. mofety, czy ścieżka, czy inny układ elekt. szukamy na giełdzie i wymieniamy przez lutowanie.
lub zaopatrujemy sie w nowy regiel
http://www.zabawki-modele...3b3ad606539c7e7
najtańszy w ATA regulator elektroniczny to 101bk ale jak będziesz szalał po kałużach to raczej któryś carson np ten nr. kat. 600004 na początek do watersplash wystarczy
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
A ja mysle, ze to nie jest regulator. Modelu niestety nie znam, ale jestem elektronikiem Tu dziala prawo Murphy'ego - rownie dobrze mogl pasc nadajnik.
Zacznij od sprawdzenia co - elektronicznego/elektrycznego zamoklo, pozniej (jak wspomnial poprzednik) parsknij w toto sprezonym powietrzem, ale wczesniej sprawdz, czy nie widac na sciezkach plytki drukowanej jakiegokolwiek nalotu (najczesciej bialy lub szarawy).
Po pierwsze, primo ultimo: Zacznij od wysuszenia. Chocby tydzien model mial lezec na kaloryferze.
Podstawowym bledem, ktory popelniles - zaczales sprawdzac poprawnosc dzialania modelu. Drugim bledem bylo to, ze nie zapoznales sie z anatomia pojazdu i nie wiedziales ktore elementy i w jakiej sytuacji moga powodowac pustke w portfelu
Po drugie, primo ultimo: Cena modelu ma sie nijak do czesci, ktore wchodza w jego sklad. Osobiscie nie wiedzialem, ze oponki do 1:8 moga kosztowac i 400zl. Za taka kase mozna kupic rozsadne opony do 1:1
z tego co opisał mało prawdopodobne, napisał ze zamoczył model a nie aparaturke
ale dość czepialstwa.
odbiornik raczej jest sprawny inaczej nie miał by też hamulca. jak podepnie kanały odwrotnie i będzie wsteczny ( pamiętaj że cyngiel będzie odpowiadał za skręcanie a koło kierownicze za gaz/hamulec) {model obowiązkowo w powietrzu ponieważ ustawienie trymerów spowoduje utratę kontroli nad autem, wy trymuj i sprawdź ) to znaczy ze odbiornik
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
Radosz
Wysłany: 22-03-2008, 20:44 Nadal nie chodzi
Czyściłem sprezonym powietrzem ale tez lipa
Podpiołem kanały odwrotnie i do tyłu też nie chodzi to chyba jednak ten regulator sie posypał.
Mam pytanie czy jak dam ten regulator do jakiegoś elektronika to będzie go wstanie naprawić czy chyba raczej trzeba kupić nowy ?
jeżeli temat już zamknienty to sory za nabijanie postów a jeśli nie to napewno regiel jaki masz ten regiel bo ja miałem podobnie.
to ustaliliśmy już na początku, jak masz jakieś uwagi które mogą pomóc to pisz jak nie to przestań nabijać posty. Jedno ostrzeżenie już masz a robisz wszystko by dostać następne
//Amon, jak babcię kocham! Ja już mu dwa warny wlepiłem! Ileż można? ._.
Los Desperados Rally & Racing Team
jacław []
Wysłany: 07-04-2008, 16:11
niech wciśnie SET i wtedy ustawia bo może w coś piepszną i dla tego się regiel zwalił
Witam .
Ja miałem podobnie w swoim aucie i okazało się ze płyta z przewodami itd jest skorodowana. Auto było u elektryka on przespawał wszystko i dalej jeżdzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum