Wysłany: 29-04-2007, 20:22 Elektroniczne jednostki fizyczne
Jak zwykle, przed fizyką nie uciekniemy. Zauważyłem również, że niektórzy namiętnie popełniają błędy, więc postanowiłem Wam przybliżyć trochę świat elektroniki i podać najważniejsze jednostki elektroniczne wraz z krótkim komentarzem.
Wolt [V] – jednostka napięcia, potencjału elektrycznego, siły elektromotorycznej, która mówi nam jaką pracę wykonaliśmy przy przenoszeniu ładunku z punktu A do B.
Amper [A] – jednostka natężenia prądu, która mówi nam jaki ładunek przepłynął przez poprzeczny przekrój przewodnika w jednostce czasu (w 1 sekundzie)
Kulomb [C] – Jednostka ładunku elektrycznego odpowiadająca około 6.241 * 10^18 elektronom
Amperogodzina [Ah] – Jednostka ładunku elektrycznego odpowiadająca ładunkowi, który przepłynie przez przewodnik, przez który płynie prąd jednego ampera w czasie jednej godziny (3600 C)
Ohm [Ω] – Jednostka oporu elektrycznego, jaki ma przewodnik, gdy podłączone do niego napięcie jednego wolta daje prąd o natężeniu jednego ampera.
Farad [F] - Jednostka pojemności elektrycznej. Kondensator ma pojemność 1 farada, jeśli pod napięciem 1 wolta zgromadził się tam ładunek 1 kulomba. Z reguły kondensatory mają pojemności rzędu 1pF - 10 000 µF
Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą. W najbliższym czasie postaram spisać prawa jakie łączą wszystkie te jednostki i te, które przydadzą się przy projektowaniu układów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum