Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bonzer problem servo
Autor Wiadomość
Rożo 

Wysłany: 26-06-2009, 10:35   Bonzer problem servo

Witam!
Wczorajszego dnia gdy jeździłem Bonzerem po podwórku niechcący walnąłem przednim lewym kołem w ścianę. Autko przestało mi skręcać. Po rozkręceniu serva zauważyłem że załamała się zębatka :( . Czy mógłby mi ktoś polecić nowe servo w granicach 70 zł ??

Z góry dzięki

Pozdrawiam Michał

amonsul 

Wysłany: 26-06-2009, 10:45   

nie powiedziałeś która ale zakładem ze pęka ta sama co zawsze.

jak przyjrzysz się jej konstrukcji da się ją odrzucić o 180 stopni i nadal da się jeździć.
konkretnego serwa ci nie polecę bo to zależy co lubisz. ( trzeba tylko ściąć ogranicznik)

ale poszukaj czegoś na metalowych zębach i o sile skrętu powyzej 6kg oraz prędkości poniżej 15s.

Los Desperados Rally & Racing Team

Rożo 

Wysłany: 26-06-2009, 10:47   

konkretnie to mi się 2 zębatki złamały
EDIT
Coś czytałem o servie Tower Pro MG-995 tylko podobno przy nim trzeba trochę robić (lutować itd.) a ja mam 14 lat i mógłbym je zepsuć.

Gambit 

Wysłany: 26-06-2009, 14:24   

Przy żadnym serwie nic nie musisz lutować aby móc z niego korzystać.
Może się okazać, ze niektóre serwa pobudzają się same przy gwałtownym dodaniu gazu, albo bez dodawania gazu, ale to jest najczęściej kwestia ustawień i synchronizacji. Jeżeli twoja aparatura nie posiada odpowiedniej regulacji, to takie zakłucenia możesz zniwelować w prosty sposób (u mnie zadziałał).
W przypadku Tower Pro kiedyś zdarzyło mi sie, że pojawiały się drgania serwa i wówczas stabilizowałem skoki napiecia przez podpięcie kondensatora 4700 uF w jedno z gniazd odbiornika. Polecili mi to inni i zadziałało. Jedyne lutowanie wówczas to przylutowanie wtyczki takiej samej jak serwo do nóżek kondensatora. Skoro masz zniszczone serwo, to kabelek z wtyczką juz masz, a kondensator to jakiś 3-4 zł w sklepie z cześciami elektronicznymi. Popros kogos dorosłego o pomoc, to na pewno dasz radę przylutować.
Ciemny pasek na kondensatorze to minus, a więc przylutowujesz tam czarny kabelek. Do drugiej nóżki lutujesz czerwony i możesz podłączyć.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Rożo 

Wysłany: 27-06-2009, 10:17   

Dzięki wszystkim ale już nie ma problemu, kupiłem nowe zębatki, a przy tym zaoszczędziłem :D

Odpowiedz do tematu