Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
szpera TT 01
Autor Wiadomość
scooby
[]

Wysłany: 07-03-2007, 19:55   szpera TT 01

witam szukam cos na temat jak zrobic szpere, czy dobrze kombinuje zeby nawalic tawotu albo wazelinu w satelitki z tyłu w moscie? inne pytanie , nawaliłem wazaliny w kielichy i chciałbym to zamnac jakas gumka taka np jak od wentyla ale grubsza zeby nie leciał brud, ale nie wiem gdzie taka gume dostac, sugestie mile widziane, jestem nowy na forum, pozdrawiam

Jakub Kowalczyk 

Wysłany: 07-03-2007, 20:06   

wsadź może zamiast wazeliny jak masz plastelinę będzie lepsza do dyfra

scooby
[]

Wysłany: 07-03-2007, 21:16   

a moze smar grafitowy??? plastelina jakos tak mi dziwnie podchodzi :)

Gambit 

Wysłany: 08-03-2007, 08:47   

Tamiya robi szperę, która pasuje w miejsce dyferencjału.
Mogę podesłać schemat jaki Tamiya dostarcza do tego gadżetu, albo możesz poszukać w necie. Ja sobie zrobiłem na wzór tego wynalazku podobny element i sprawdza się bardzo dobrze. Wystarczy kupić tradycyjną sześciokątną przedłuzoną nakrętkę ( 25 mm długości) o fi 5mm i 3 śrubki fi 2,5 mm i długości min 10 mm. Póżniej trzeba zeszlifować gwint w nakrętce, ale w taki sposób, aby powstało jajko w przekroju, zamiast okręgu. Musi być ten kształt dopasowany do spłaszczonych końcówek na trzpieniach kielichów wychodzących z dyfra. Jak będzie zbyt duży luz, to później za każdym razem przy przyspieszaniu będzie to uderzać, aż w końcu się coś uszkodzi.
Następnie na środku w co 2 ściance wiercisz otworki, w które wkręcasz śrubki. Docinasz je odpowiednio do rowków wewnątrz obudowy dyferencjału, aby obracało się tak jak ten trójnik i masz szperę.
To działa :-)
TRF-501X - były 2
TRF-511

Mateusz Pogorzelski
[]

Wysłany: 08-03-2007, 12:50   

Tamiya nie robi szpery do TTki. Ja probowalem zrobic szpere na przod co mialo ulatwiac panowanie na torze, jednak nie wyszlo tyl odjezdzal w kosmos. Ja zalalem zebatki super glue, mozesz sprobowac rowniez sylikonem.

kopec

Wysłany: 08-03-2007, 15:18   

Ja wkładam w dyfry kawałki papieru, chusteczki i jest OK

scooby
[]

Wysłany: 08-03-2007, 21:02   

a moz ejakies bardziej profesjonalne rozwiazanie poza wrzucaniem smieci w dyfer?, bo idac tym tropem wrzuce tam kawałki mojej kupy z zzatwardzenia,

Wojtek Markiewicz 

Wysłany: 08-03-2007, 22:20   

Do "Scoobiego" twoja ostatnia wypowiedz nie jest zbyt elegancka i nie zachęca do pomocy tobie.

Szpera to ograniczenie obrotów dyfra. A zaklejanie, zalewanie i zatykanie dyfra to szpera 100% czyli sztywny most.

Jeśli chodzi o pseudo szperę do dyfra satelitkowego to pozostają jedynie pół stałe smary sylikonowe, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. W dyferencjale kulkowym można docisnąć kulki i gites. Najlepiej będzie chyba szczelnie napchać plastelinę. Bo nie będzie wyciekać jak smar czy wazelina techniczna.

Jeśli chodzi o blokowanie mostu to najlepiej jest wcisnąć kleju na gorąco ( z pistoletu), zawsze można go ładnie wyjąć i jeździć normalnie.

scooby
[]

Wysłany: 08-03-2007, 23:31   

tak masz racje moze troche przesadziłem, ale widzisz.. Twoja pomoc okazała sie bezcenna klej na goraco mozna potem wyjac i nie zostawi sladu, dzieki serdeczne, pomogłes mi w 100%, raz jeszcze rpzepraszam za niestosowny post, pozdr.

amonsul 

Wysłany: 08-03-2007, 23:59   

ja ze swojej strony dodam ze od pakowania róznej masci specjałów do dyfrów szybciej padaja łozyska. niestety zapychacz w postaci kleju na gorąco czy plasteliny nie da sie równo rozłozyć i dyfer przestaje być wyważony i zaczyna bić.

Los Desperados Rally & Racing Team

Gambit 

Wysłany: 12-03-2007, 09:03   

Mateusz Pogorzelski napisał/a:
Tamiya nie robi szpery do TTki. Ja probowalem zrobic szpere na przod co mialo ulatwiac panowanie na torze, jednak nie wyszlo tyl odjezdzal w kosmos. Ja zalalem zebatki super glue, mozesz sprobowac rowniez sylikonem.

Może rzeczywiście to nie Tamiya ale do TT

Sam zrobiłem podobnie działającą, a znam ludzi, którzy to moje wykonanie jeszcze udoskonalili skręcając dodatkowo małymi śrubkami na sztywno i szlifując.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Odpowiedz do tematu