Wysłany: 30-10-2008, 01:11 szerokie zawieszenie w tg10
witam mam pytanie wlasnie zaczolem budowac tg10 i zastanawiam sie nad szerokim zawieszeniem do niego co one daje ma ktos takie zamocowane
http://www.etamiya.com/sh...model/53467.jpg
będzie szerszy, wiec stabilniejszy ( "center of grawity" sie obniży - nie chce tego tłumaczyć na polski bo boje sie ze zgubie sens )
dodatkowo stabilizatory poprawia prowadzenie na łukach ( pod warunkiem ze będzie dość gładko, jak jeździsz pod blokiem wcale mogą nie pomóc a wręcz zaszkodzić ponieważ utrudniają swobodne wybieranie nierówności )
poza tym całe zawieszenie jest lżejsze w porównaniu ze zwykłym wiec obniży sie masa nieresorowana co też wpływa pozytywnie na prowadzenie.
i teraz pytanie ?
po co chcesz to montować i za jaką kase?
jak nie odpowiada ci prowadzenie modelu może lepiej zainwestować w lepszy ( może nawet używany) model zawodniczy. Zawsze to lepiej pobawić sie na zawodach ( nawet tych o marchewkę ) niż samemu jeździć pod blokiem.
a jak masz potrzebę "tuningu" dla samego "tuningu" to kupuj na ślepo dodam ze jak sie przyjrzysz to dasz rade cześć z tych akcesoriów dobrać w alu.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
- myślę, że po polsku środek ciężkości oddaje jak najbardziej wersje angielską. W przypadku poszerzenia modelu oddalają się krawędzie,a cała masa pozostaje na środku. Na pewno nie ułatwi to manewrowania po uliczkach przed blokiem, jeśli nawierzchnia jest bardzo nie równa, lub ze źle położonej kostki. Zmienia się też charakterystyka pracy amortyzatorów, model zacznie na nich pracować również w zakrętach gdyż będą dość mocno pochylone. Jeśli ma się poprawić jego stabilność trzeba zastosować możliwe najkrótsze amortyzatory inaczej model się podniesie i może zacząć "pływać", wtedy trzeba wg. mnie utwardzić amortyzator i zastosować twarde sprężyny. W każdym razie ja bym tak przerabiał model jeśli chciałbym go poszerzyć. Taki jest mój punkt widzenia, ale nie twierdzę, że właściwy. pozdrawiam.
- myślę, że po polsku środek ciężkości oddaje jak najbardziej wersje angielską.
przepraszam ale tam miało być wpisane "roll center" ( chyba tylko Napoleon miał tak podzielna uwagę ze dawał rade robić kilka rzeczy na raz )
cj_kai bardzo dobrze mówisz, wydłużając wąchacze z automatu podnosimy model. dlatego ważne jest by zachować rozsądek ( inaczej model będzie sie wywracał) co do utwardzenia zawieszenia przy podniesionym modelu niestety będzie to dość ryzykowne. twarde zawieszenie nie wybierze nierówności tylko przeniesie ją na model w zakręcie będzie to powodować rolowanie samochodu przez dach. podobny efekt jest przy za twardych stabilizatorach oraz zbyt przyczepnych oponach ( najlepiej to widać na treningach do zawodów na dywanie)
dodatkowo twardy model ma tendencje do odrywania/podskakiwania na nierównościach. na prostej będzie nerwowy ( będzie miał tendencje do zmieniania kierunku jazdy) a w zakrętach będzie uciekał dość przypadkowo to przodem to tyłem lub obracał sie
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
mam tgs i tak sobie nim sie jezdzi brak skrzyni i luzy i postanowilem zlozyc tg10 ma skrzynie i moze mniej luzuw mam prawie wszystko tylko zawieszenia jeszcze niemam i zastanawiam sie nad tym szerszym bo jezdze na praktycznie gladkim asfalcie wiec wole sie poradzic zanim kupie a kosztuje one ok 200
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum