Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Klatka
Autor Wiadomość
jacław
[]

Wysłany: 15-04-2008, 20:06   Klatka

Witam.
Czy ktoś z was zastanawial się nad zrobieniem klatki do swojego podwozia ??
Z moich doświadczeń wynika że się przydaje (dachowałem tak że lexan wgią się do elektroniki!!)
Czy jeśla ktoś ma taką konstrukcję niech pisze jak ją wykonał.
pozdrawiam.

Kuba1004 

Wysłany: 15-04-2008, 20:23   

przy onroadzie nie spotkałem się z klatka i takimi wgnieceniami żeby coś można uszkodzić raczej w bagusach, monterach, tragusach i w on road'ach spalinowych jest zazwyczaj pałąk z blachy lub jakiegoś pręcika chroniący silnik i tyle, w elektrykach (wnioskuje po Twoim podpisie że chodzi Ci o taki model) nie widzę sensu montowania ale jak bardzo chcesz możesz np do górnej płyty podwozia przymocować dodatkowy np słupek do karoserii i wtedy na środku dachu będziesz miał zabezpieczenie że się nie wgniecie karoseria a tym samym że nie zgnicie Ci elektroniki

jacław
[]

Wysłany: 15-04-2008, 20:38   

no spoko ale mi przy on elektryku poleciało więc jednak się przyda już miałem zrobić taką plastikową ale nie ten wymiar był.

Kuba1004 

Wysłany: 15-04-2008, 20:44   

z tym słupkiem spróbuj płytę górną w tt pewnie masz na środku dziurka wiertarką i ostrym wiertłem i do tego słupek taki jak masz w tb-02 przy zderzaku na środku dachu dziurka i dodatkowa 2 spinki i klatka myślę nie potrzebna bo to usztywni karoserię

raz widziałem tylko że karoseria się wgniotła jak na finałach MP sędzia nie patrzył i staną na model :/

cj_kai 

Wysłany: 15-04-2008, 20:51   

nie wiem czy takie usztywnianie to dobry pomysl bo moze Ci karoseria poprostu pęknąć i tyle z tego bedzie.

jacław
[]

Wysłany: 15-04-2008, 20:57   

A no fakt ale nie dużą taką z 5 cm nad podwoziem tak żeby trochę zuzu było a może z plastiku jak za mocno zadachujesz to pęknie plasitk i nic więcej.

stig333 

Wysłany: 15-04-2008, 22:00   

Tak jak kolega pisał wyżej w elektrycznym on-road niema to sensu ponieważ takie dachowanie skończy się połamaniem karoserii a nie zniszczeniem elektryki. Chyba że właśnie karoserię chcesz chronić ale myśle że i tak popęka nawet jak będzie klatka. Taką klatke można by wykonać z rurek alumium i zakładać np. kiedy model stoi na półce dla ozdoby. Sądze że fajnie wyglądałaby na Fordzie Focusie 01 WRC na TB-01 gdzie byłaby dopełnieniem do innerbody i figurek kierowcy i pilota. Klatki z aluminium można spotkać w spalinowych monster i buggy 1:5
Ostatnio zmieniony przez stig333 05-09-2008, 13:14, w całości zmieniany 2 razy  

jacław
[]

Wysłany: 15-04-2008, 22:34   

no wiem ale niektórzy takie robią a mi się przyda to jak ktoś ma taką to niech piszę.

Odpowiedz do tematu