Wszystko zależy od podłoża po którym chcesz jeździć. Na asfalt, czy beton które nie są gładkie najtańszym rozwiązaniem jest właśnie PCV, ale nie na dywan czy twardą podłogę. Jeżeli chcesz mieć kontrolę nad modelem, a nie kręcić bączki, czy mieć problemy z wyprowadzeniem modelu z zakrętu na dywanie, albo twardej podłodze, to nie polecam PCV.
Lepszym rozwiązaniem będzie choćby oklejenie dowolnych opon taśmą izolacyjną, ale najpierw musisz utwardzić koła wkładając wkładki docięte np z podkładki pod myszkę ( wchodzą 2 warstwy ).
Na dywan i twarde, ale gładkie powierzchnie najlepsze są przystosowane do tego opony z miękkiego plastiku robione przez Yokomo ( DR-01 i DR-02 ) albo choćby kompletne koła robione przez Tamiyę ( 51219 ).
Jeździłem na każdym z tych patentów.
Oczywiście same koła w drifcie to nie wszystko. Musisz zrobić szperę na tylnym dyfsze. Znam kilka osób, które driftują z lepszym lub gorszym efektem ( ja raczej z gorszym ), i radzą sobie z blokowanie tylnego dyfra w różny sposób : wkładają smar teflonowy, albo stały do dyfra, skręcają mocno dyfer kulkowy, albo tak jak ja, dorabiają szperę na wzór robionej przez firmę Tamiya.
No i ostatnia sprawa to inny sposób jazdy, bo przy driftowaniu trzeba mieć moc w zakręcie, więc wchodzi się w każdy zakręt z małą prędkością, żeby później mieć jeszcze zapas.
Ponadto przy braku przyczepności na kołach, siła odśrodkowa po prostu wyniesie model na zewnątrz zakrętu.
Reszta to kwestia umiejętności i wprawy
_________________ TT-01D - był
DF-03 - były 2
DB-01 - był
TRF-501X - były 2
TRF-511
Papciuś []
Wysłany: 06-03-2007, 21:52
Dyfer mozesz zablokowac tez plastelina
P.S.
Mozesz mi wyslac jakis rysunek jak zrobiles szpere albo link tej Tamiya bo zamierzam sobie zrobic.
Krzysztof Antoniuk []
Wysłany: 27-09-2007, 01:28
Gdzie można dostać opony PCV bo w acie jakoś nie wiedziałem...
DT-02 Nie da się driftować. Ma napęd tylko na tylną oś. Model w drifcie zachowuje się zupełnie inaczej niż auto 1:1. Możesz spróbować, ale model będzie tylko kręcił bezsensowne bączki.
Natomiast DF-02.. no cóż da się, tylko nie wiem silnik nie będzie za słaby.
Quarien Pomógł: 14 razy Dołączył: 28 Sie 2005 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2007, 14:07
Prince napisał/a:
DT-02 Nie da się driftować. Ma napęd tylko na tylną oś. Model w drifcie zachowuje się zupełnie inaczej niż auto 1:1. Możesz spróbować, ale model będzie tylko kręcił .
W driftcie jest wręcz wskazana tylna oś,ponieważ do 4x4 potrzeba ogromnych pokładów mocy. Problem w tym, że my dysponujemy modelami 10 razy mniejszymi, co za tym idzie proporcjonalnie moc naszego modelu w porównaniu z tym 1:1 jest ogromna. Weźmy na przykład zwykłą spalinówkę - osiąga ok 50km/h - to gdyby powiększyć 10 razy, wyjdzie 500km/h (matematyk, czy fizyk by tutaj padł na zawał, alę chcę być obrazowy). Z tego małego powodu, podczas jazdy, tylna oś jest wiele szybsza od przedniej, krótko mówiąc tył chce wyprzedzić przód i dlatego kręcimy bączki xD.
Reasumując, aby driftować samochodem RWD należy zmniejszyć jego moc/prędkość maksymalną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum