Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Drift
Autor Wiadomość
piotrekperycz
[]

Wysłany: 05-03-2007, 22:46   Drift

Jakie opony uzyc do driftu ?? sliki mikrogumy ??a moze cos innego??

amonsul 

Wysłany: 05-03-2007, 23:29   

zdecydowanie PCV jest najlepsze i najtańsze.

chyba ze masz mozliwość dorobienia z teflonu.

Los Desperados Rally & Racing Team

Gambit 

Wysłany: 06-03-2007, 09:13   

Wszystko zależy od podłoża po którym chcesz jeździć. Na asfalt, czy beton które nie są gładkie najtańszym rozwiązaniem jest właśnie PCV, ale nie na dywan czy twardą podłogę. Jeżeli chcesz mieć kontrolę nad modelem, a nie kręcić bączki, czy mieć problemy z wyprowadzeniem modelu z zakrętu na dywanie, albo twardej podłodze, to nie polecam PCV.
Lepszym rozwiązaniem będzie choćby oklejenie dowolnych opon taśmą izolacyjną, ale najpierw musisz utwardzić koła wkładając wkładki docięte np z podkładki pod myszkę ( wchodzą 2 warstwy ).
Na dywan i twarde, ale gładkie powierzchnie najlepsze są przystosowane do tego opony z miękkiego plastiku robione przez Yokomo ( DR-01 i DR-02 ) albo choćby kompletne koła robione przez Tamiyę ( 51219 ).
Jeździłem na każdym z tych patentów.
Oczywiście same koła w drifcie to nie wszystko. Musisz zrobić szperę na tylnym dyfsze. Znam kilka osób, które driftują z lepszym lub gorszym efektem ( ja raczej z gorszym :-) ), i radzą sobie z blokowanie tylnego dyfra w różny sposób : wkładają smar teflonowy, albo stały do dyfra, skręcają mocno dyfer kulkowy, albo tak jak ja, dorabiają szperę na wzór robionej przez firmę Tamiya.
No i ostatnia sprawa to inny sposób jazdy, bo przy driftowaniu trzeba mieć moc w zakręcie, więc wchodzi się w każdy zakręt z małą prędkością, żeby później mieć jeszcze zapas.
Ponadto przy braku przyczepności na kołach, siła odśrodkowa po prostu wyniesie model na zewnątrz zakrętu.
Reszta to kwestia umiejętności i wprawy :-)
TRF-501X - były 2
TRF-511

Papciuś
[]

Wysłany: 06-03-2007, 21:52   

Dyfer mozesz zablokowac tez plastelina :)
P.S.
Mozesz mi wyslac jakis rysunek jak zrobiles szpere albo link tej Tamiya bo zamierzam sobie zrobic.

Krzysztof Antoniuk
[]

Wysłany: 27-09-2007, 01:28   

Gdzie można dostać opony PCV bo w acie jakoś nie wiedziałem...

Gambit 

Wysłany: 27-09-2007, 08:53   

Opony PCV to w rzeczywistości odpowiedniej srednicy rura kanalizacyjna dostepna w hipermarketach budowlanych i docięta na odpowiednia szerokość. W ATA możesz kupić jedynie całe koła do driftu. Dostępne są 2 producentów ale z różnymi wzorami felg :
http://www.zabawki-modele...b9d38b2994ee5eb
Cena jest za parę, ale ponieważ driftując nie niszczy się kół tak bardzo jak przy wyścigach, to w sumie nie jest duży koszt. Opony na nich też się nie zdzierają tak szybko jak nakładki z PCV.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Krzysztof Antoniuk
[]

Wysłany: 27-09-2007, 13:51   

Czy do driftu wystarczy mi tylko para PCV na tył czy muszę czły komplet kupić?

Jakub Kowalczyk 

Wysłany: 27-09-2007, 13:57   

cały komplet (4szt.) inaczej będzie Ci kręcił bączki

PAD 

Wysłany: 27-09-2007, 19:46   

a czy autem DT-02 mogę skutecznie driftować?

ares 

Wysłany: 27-09-2007, 19:50   

Też mnie to interesuje. A np. df-02 bez tuningu da sie driftować oczywiście na odpowiednich oponach??

Prince 

Wysłany: 27-09-2007, 23:20   

DT-02 Nie da się driftować. Ma napęd tylko na tylną oś. Model w drifcie zachowuje się zupełnie inaczej niż auto 1:1. Możesz spróbować, ale model będzie tylko kręcił bezsensowne bączki.

Natomiast DF-02.. no cóż da się, tylko nie wiem silnik nie będzie za słaby.

Quarien 

Wysłany: 28-09-2007, 14:07   

Prince napisał/a:
DT-02 Nie da się driftować. Ma napęd tylko na tylną oś. Model w drifcie zachowuje się zupełnie inaczej niż auto 1:1. Możesz spróbować, ale model będzie tylko kręcił .

W driftcie jest wręcz wskazana tylna oś,ponieważ do 4x4 potrzeba ogromnych pokładów mocy. Problem w tym, że my dysponujemy modelami 10 razy mniejszymi, co za tym idzie proporcjonalnie moc naszego modelu w porównaniu z tym 1:1 jest ogromna. Weźmy na przykład zwykłą spalinówkę - osiąga ok 50km/h - to gdyby powiększyć 10 razy, wyjdzie 500km/h (matematyk, czy fizyk by tutaj padł na zawał, alę chcę być obrazowy). Z tego małego powodu, podczas jazdy, tylna oś jest wiele szybsza od przedniej, krótko mówiąc tył chce wyprzedzić przód i dlatego kręcimy bączki xD.

Reasumując, aby driftować samochodem RWD należy zmniejszyć jego moc/prędkość maksymalną.

ares 

Wysłany: 28-09-2007, 14:24   

Prince napisał/a:

Natomiast DF-02.. no cóż da się, tylko nie wiem silnik nie będzie za słaby.

Rozumiem. Bardziej chodziło mi o to czy przy tym prześwicie i aerodynamice będzie ok.

Prince 

Wysłany: 28-09-2007, 14:25   

Gdyby to było takie proste to wszyscy kupowaliby najtańsze modele z napędem na jedną oś i najtańsze (bo najsłabsze) silniki aby driftowac.

Quarien 

Wysłany: 28-09-2007, 14:30   

Prince napisał/a:
Gdyby to było takie proste to wszyscy kupowaliby najtańsze modele z napędem na jedną oś i najtańsze (bo najsłabsze) silniki aby driftowac.

I puuuuf, tak powstał XMODS.

Odpowiedz do tematu