Wysłany: 17-11-2008, 22:53 usuwanie farby z lexanowego nadwozia
witam!
macie jakieś pomysły, czym i jak usunąć farbę z lexanowej budy, ale punktowo?
oto, co mam na myśli: dysponuję pomalowaną budą (model w podpisie ale to nie ma znaczenia). chciałbym usunąć farbę tylko w niektórych miejscach, np. na światłach a może też na szybach. tym sposobem chciałbym przywrócić przezroczystość lexanu w wybranych miejscach. nie wiem tylko, jak to zrobić, żeby mi jakiś rozpuszczalnik (no właśnie, jaki?) nie zmatowił/rozpuścił/zdeformował lexanu oraz żeby nie rozpuścił mi farby wokół miejsc, które mnie interesują.
czy po usunięciu farby lexan nie pozostaje trwale lekko odbarwiony od swojej normalnej przezroczystości?
skrobanie czy złuszczanie chyba też odpada... z przyczyn czysto estetycznych.
zapytam przy okazji: czy próbowaliście coś przykleić od wewnętrznej strony budy, ale do farby a nie do czystego lexanu? z jakim efektem a jeśli z dobrym to co i czym? pytam co, bo skuteczność klejenia zwykle zależy od obu powierzchni klejonych.
mam nadzieję, że wyraziłem się dostatecznie jasno
pzdr
_________________ Tamiya TGS-R (nitro FS-12S) / Subaru Impreza Monte Carlo '04 oraz Audi A4 Avant Quattro
Możesz usunąć farbę z leksanu przy pomocy zmywacza do paznokci, ale koniecznie bezacetonowego i delikatnie trąc powierzchnię. Jak będziesz mocno tarł, to na pewno zrobi się matowy, bo leksan się zacznie rozpuszczać. Zmywałem w ten sposób farbę z karoserii pomalowanej fabrycznie. Najlepiej najpierw sprawdź na jakimś kawałku malo widocznym.
_________________ TT-01D - był
DF-03 - były 2
DB-01 - był
TRF-501X - były 2
TRF-511
Możesz usunąć farbę z leksanu przy pomocy zmywacza do paznokci, ale koniecznie bezacetonowego i delikatnie trąc powierzchnię. Jak będziesz mocno tarł, to na pewno zrobi się matowy, bo leksan się zacznie rozpuszczać. Zmywałem w ten sposób farbę z karoserii pomalowanej fabrycznie. Najlepiej najpierw sprawdź na jakimś kawałku malo widocznym.
Cóż za bzdury, bezacetonowy zmywacz do paznokci pięknie matowi leksan na biało, acetonowy zmywa farbę nie pozostawiając żadnych widocznych uszkodzeń.
Proponuję zerknąć na inne fora, gdzie potwierdzi się to co napisałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum