Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
usuwanie farby z lexanowego nadwozia
Autor Wiadomość
ZakaMareK 

Wysłany: 17-11-2008, 22:53   usuwanie farby z lexanowego nadwozia

witam!

macie jakieś pomysły, czym i jak usunąć farbę z lexanowej budy, ale punktowo?

oto, co mam na myśli: dysponuję pomalowaną budą (model w podpisie ale to nie ma znaczenia). chciałbym usunąć farbę tylko w niektórych miejscach, np. na światłach a może też na szybach. tym sposobem chciałbym przywrócić przezroczystość lexanu w wybranych miejscach. nie wiem tylko, jak to zrobić, żeby mi jakiś rozpuszczalnik (no właśnie, jaki?) nie zmatowił/rozpuścił/zdeformował lexanu oraz żeby nie rozpuścił mi farby wokół miejsc, które mnie interesują.
czy po usunięciu farby lexan nie pozostaje trwale lekko odbarwiony od swojej normalnej przezroczystości?

skrobanie czy złuszczanie chyba też odpada... z przyczyn czysto estetycznych.

zapytam przy okazji: czy próbowaliście coś przykleić od wewnętrznej strony budy, ale do farby a nie do czystego lexanu? z jakim efektem a jeśli z dobrym :mrgreen: to co i czym? pytam co, bo skuteczność klejenia zwykle zależy od obu powierzchni klejonych.

mam nadzieję, że wyraziłem się dostatecznie jasno :P

pzdr
8)

amonsul 

Wysłany: 18-11-2008, 10:53   

http://www.zabawki-modele...891449c7ab24246

może to pomoże.

zaklej miejsca które maja być nadal pomalowane i szmatkuj :)

czy lexan będzie odbarwiony to zobaczysz dopiero po usunięciu farby. napewno nie będzie aż tak przezroczysty jak nowy. ( rysy użytkowe itp.

a do przyklejania ( np. kloszy, chlapaczy itp..) większość używa kleju na gorąco. ( ale polecam firmowy a nie supermarket za grosze )

Los Desperados Rally & Racing Team

Gambit 

Wysłany: 18-11-2008, 11:11   

Możesz usunąć farbę z leksanu przy pomocy zmywacza do paznokci, ale koniecznie bezacetonowego i delikatnie trąc powierzchnię. Jak będziesz mocno tarł, to na pewno zrobi się matowy, bo leksan się zacznie rozpuszczać. Zmywałem w ten sposób farbę z karoserii pomalowanej fabrycznie. Najlepiej najpierw sprawdź na jakimś kawałku malo widocznym.
TRF-501X - były 2
TRF-511

VRx

Wysłany: 17-01-2011, 16:56   

Gambit napisał/a:
Możesz usunąć farbę z leksanu przy pomocy zmywacza do paznokci, ale koniecznie bezacetonowego i delikatnie trąc powierzchnię. Jak będziesz mocno tarł, to na pewno zrobi się matowy, bo leksan się zacznie rozpuszczać. Zmywałem w ten sposób farbę z karoserii pomalowanej fabrycznie. Najlepiej najpierw sprawdź na jakimś kawałku malo widocznym.

Cóż za bzdury, bezacetonowy zmywacz do paznokci pięknie matowi leksan na biało, acetonowy zmywa farbę nie pozostawiając żadnych widocznych uszkodzeń.
Proponuję zerknąć na inne fora, gdzie potwierdzi się to co napisałem...

Odpowiedz do tematu