Wysłany: 08-10-2007, 16:29 Jak pomalować lexan, aby jak najmniej farby odpryskiwało?
Kolega ma model R/C i strasznie mu odpryskuje lakier, chciałem się zapytać jak najlepiej pomalować lexan, żeby farbka nie odpryskiwała. Kiedyś czytałem, że najlepiej jest "zmatowić" powierzchnię od wewnątrz papierem ściernym(jakimś rzadkim) a potem nałożyć kolor oryginalny a na sam koniec dać nadkład biały...
Czy to prawda? I czy są jeszcze jakieś sposoby? Z góry dzięki za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
Arek
Jakub Kowalczyk
Wysłany: 08-10-2007, 16:41
ja przed malowaniem tylko myje ludwikiem karoserie od środka dokładnie wycieram i susze jak wyschnie maluje bez żadnego matowienia dobrymi farbami do lexanu i niegdy mi nie odpryskiwała
jak zmatowisz lexan = porysujesz papierem będziesz miał nieładne ślady, porysowany lexan nie bedzie już przezroczysty
tak jak pisał Kuba najpierw odtłuszczasz (myjesz dokładnie detergentem nie jakimś zapachowym mydełkiem mamy)
malujesz 2 lub 3 razy cienką warstwę koloru a potem 1-2 warstwy CIENKIE jakiegoś podkładu by nie prześwitywała farba przez karoske. jako podkład reguły daje sie kolor biały lub srebrny (rozjaśni trochę farbę główną) lub czarny (ściemni farbę główna)
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Możesz też spróbować zastosować odtłuszczacz do hamulców w sprayu, ale musisz to robić szybko, żeby ci nie rozpuści lexanu. Ja stosowałem produkt firmy CTC przed położeniem chromu, bo po zwykłym umyciu lakier chromowy też odpryskiwał przy odkształceniach budy
_________________ TT-01D - był
DF-03 - były 2
DB-01 - był
TRF-501X - były 2
TRF-511
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum