Wysłany: 03-05-2006, 00:13 Budy HPI - NIE polecam...
Witam,
a więc dziś zaczełem jeździć, z moją nowiuśką budą, firmy HPI VW GARBUSA
i niestety, zauważyłem same złe cechy - po pierwsze
tylko DWIE jazdy a już mam pęknięcie..
po drugie po tych dwoch jazdac, cześci naklejek już nie ma ;/ ztarły się !
Erik, nie od dziś wiadomo, że Proline/Protoform rulez Ponadto dziś przekonałem się co to znaczy buda projektowana w tunelu aerodynamicznym. Jeździłem dość szybko (>80km/h) Serpentem Impulse i bez budy tył tracił przyczepność w zakrętach. Po założeniu budy Protoform model był jak przyklejony do asfaltu. Różnica odczuwalna natychmiast, oczywiście przy dużych szybkościach bo przy wolnej jeździe to pewnie różnicy by nie było.
Aha, nie obyło się też bez dachowania Najechałem na jakiś patyk przy niemal maksymalnej prędkości, model przewrócił się na dach i sunął tak po asfalcie z 20-30m. Rurka od anteny prawie się przetarła a na karoserii prawie w ogóle nie ma śladu. Szok.
KiT []
Wysłany: 03-05-2006, 23:22
ten Proline to jacyś mutanci, budy najlepsze, opony mucha nie siada, felgi się nie niszczą, co jeszcze robią?
Gismo_PL []
Wysłany: 03-05-2006, 23:37
w celach czysto reklamowych zamieszczam link do strony Pro-Line Racing, która nie stanowi dla sklepu ATA żadnej konkurencji albo może na odwrót
Przemek Morawski []
Wysłany: 04-05-2006, 07:16
O oponach i felgach Proline nic nie powiem bo ich nie używam ale budy owszem i mam porównanie z Tamiyą i HPI. Budy Tamiyi są ładne, niektóre wręcz redukcyjne ale w starciu z bandami czy innymi modelami na torze są stosunkowo kruche. Do jazdy rekreacyjnej jak najbardziej się nadają i do tego wyglądają jak należy ale na zawody należy wybrać co innego. Co ciekawe buda Tamiya kosztuje ok. 150zł a Proline 80-90zł tyle że Proline na pewno nie jest buda redukcyjną.
Gismo_PL []
Wysłany: 04-05-2006, 08:20
Mam wątpliwości co do tego czy ta karoseria zakupiona przez erasa21 pochodzi z HPI a nie jest jej kopią. Ceny karoserii HPI do modeli są i tak dwukrotnie (conajmniej) wyższe. Nie mam zamiaru bronić tutaj marki producenta, ale w takiej cenie można nabyć nędznej jakości podrobiony towar i to według mnie uczynił kolega eras21. Jesli to nie robi problemu to proszę o fotki tej karoseriii
spinacz_nyc []
Wysłany: 04-05-2006, 15:45
ja mam 2 budy proline i nic szczegolnego, plastik peka bardzo szybko, 2 juz ledwo co sie trzymaja, za to kupilem duratraxa ( ogolnie mocno srednie produkty maja) a buda mimo ze ciensza to o wiele mocniej sie trzyma, nie peka ( mocniejsza jest bo zauwazylem przy cieciu) wiec planuje kupic nastepna, pozatym z moja jadna mialem 7 bud i tylko oryginalna i dura sie trzymaja najdluzej ( chociarz z oryginalnej malo zostalo tez)
Zelazko []
Wysłany: 04-05-2006, 20:20
Ja wiem jedno. Nigdy nie kupię budy HPI do on-road'a. Widziałem jak buda po 5 min. jazdy wracała z dziurawym przodem. Nie zauważyłem żeby coś podobnego działo sie z karoseriami Pro-line i Protoform .
Przemek Morawski []
Wysłany: 04-05-2006, 21:21
Spinacz, ja piszę o budach on-road a te są bardzo wytrzymałe.
spinacz_nyc []
Wysłany: 05-05-2006, 19:10
ja uzywam tez onroad nie mowie ze proline sa marne sa bardzo dobre ale sa od nich lepsze ale tez proline sa drogie, duratrax jest lepszy, a takie bezfirmowki to wogole szkoda gadac 1 wywrtoka i nic nie zostaje ale mozna uczyc sie na nich malowania dlateg kupuje takze onraody budy i maluje sobie 1-2 wycieczki i do kosza idzie ale mam przyjemnosc z malowania
lamboowyc.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 107,47 KB
FNS []
Wysłany: 10-05-2006, 20:23
karoserie hpi sa b dobre. sam mam n 3 evo z buda bmw m3 gtr i jest buda wyrztymala przyklady:
jezdzilem se po drodze [ dosc szerokiej] kolo budynkow , jezde , jezde a tu nagle model sie puszcza.Dlaczego? bo baterie sie wyczerpały w odbiorniku. i co sie z buda stalo? autko sie rozpedzilo do max predkosci i rąbło w krawęznik jedynie co sie stalo karosy to to ze mam lekkie wgniecenie z przodu 0 pekniec, buda ma troche rysek bo raz to moj durny bracik wjechal rckiem pod auto! jedynie co po tym zostalo to lekkie odarcia:}a 3 przyklad jezdzilem po boisku dosc niemalem rozpedzilem do max i wzialem za szeroki zakret i ryp zachaczyl o kosz do koszykowi i dachowal[naszczescie buda ani rusz][w najblizszym czasie dam fote] a ci co maja subaru bycmo to wiedza ze ta buda do smieci wytrzasnieta jeden raz sie subarak puscil[jechal ok 20kmh] rypnął w krawęznik i przodku juz nie bylo , sklejilem ja troche zeby sie trzymala:} [tez dam fote]
fotki na prywatnej galleri
Piotr Kraskiewicz []
Wysłany: 16-05-2006, 18:02
NIEZGADZAM SIE!! z tematem
ja jestem zadowolony z bud HPI. moze nie do konca dobrze ja wymyles przed malowaniem??
Gismo_PL []
Wysłany: 16-05-2006, 18:54
Panowie
Nie ma się co sprzeczać, bo to nie ma sensu. Wiadomo, że we wszystkich produktach trafiają się lepsze i gorsze okazy - nazwa producenta nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. A jesli chodzi o te produkty to raczej nie da się sprawdzić jakości(wytrzymałości) bez testów praktycznych
Erik Turlejski []
Wysłany: 07-07-2006, 00:17
kras napisał/a:
ja jestem zadowolony z bud HPI. moze nie do konca dobrze ja wymyles przed malowaniem??
wymyć wymyłem, problem leży w tym, że naklejki zaczynają podlegać autodestrukcii czyli powoli ich nie ma.. a sama buda powoli już pęka jakoże ostatnio ne jeździłem monsterem (sprzedaje) to buda jest jeszcze w niezłym stanie
Marcin Pogorzelski []
Wysłany: 07-07-2006, 11:01
wiesz jak by sie jezdzilo nie walac w nic to buda by nie popekala oczywiscie bez urazy bo to trze by bylo jezic 5km/h.
ja mam kilka bud hpi i jestem z nich zadowolony na Gp michalowc dostalem od innego modelu w tyl modelu i mnie wykrecilo podrodze przywalajac w kraweznik i nic ledwie ma pare rysek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum