Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
TL-01 RALLY EVOLUCIONE
Autor Wiadomość
amonsul 

Wysłany: 03-08-2007, 23:30   TL-01 RALLY EVOLUCIONE

Jako ze nie do końca jestem zadowolony z mojego TA-04 na "miekkim" postanowiłem wskrzesić TL-01 udało mi się dopasować kompletne zawieszenie z TA-04. model uzyskał rozstaw osi 195mm i prześwit 25mm.

czekam jeszcze na dogbony 47mm i będę mógł sprawdzić jak się prowadzi tak przerobiona TL. Na razie wydaje się ze rozwiązałem wszystkie problemy (brak luzów, większa wytrzymałość, pełna regulacja kątów ), wiekszy rozstaw osi powinien wyeliminować koziołkowanie.

Jak dojdą dogbony i skołuje jakiś regiel dam znać jak się prowadzi. Jak wszystko zadziała TL wróci na OS’y

Los Desperados Rally & Racing Team

diablo14 

Wysłany: 04-08-2007, 01:39   

niezly pomysl, Amonsul. :P
jestem ciekaw co z tego wyjdzie bo sam mam TA-04S :D

http://www.knightfight.pl/?ac=vid&vid=71013847 <<kliknijcie bo spadam w rankingu>>>

jogi25 

Wysłany: 09-12-2009, 21:30   

Witam
amonsul masz moze wiecej zdieć z przeróbki? jak tak to mozesz pszesłac na meila jogi25@o2.pl

amonsul 

Wysłany: 10-12-2009, 09:37   

TL już zmieniła właściciela wiec ze zdjęć nici.

jogi25 

Wysłany: 10-01-2010, 20:57   

Mam jeszcze jedno pytanko nabylem niedawno podwozie TL01 i chcialbym zmienic zawieszenie na takie jak bylo w twoim modlu mogłbyś mi napisac jakie czesci byly uzyte z TA04 dzieki za wszelkie info

[ Dodano: 10-01-2010, 20:59 ]
Mógłbyś powiedzieć jak autko sie prowadziło po takiej przeróbce

[ Dodano: 10-01-2010, 22:15 ]
i jeszcze jedno masz moze jakis pomsl na innerbody do tego modelu

amonsul 

Wysłany: 11-01-2010, 09:23   

Potrzeba :

wahacze ( komplet najlepiej plastikowe, te wzmacniane włóknem węglowym są zbyt łamliwe)
c-huby tył ( polecam 2* ) najlepeiej alu
c-hub przód ( polecam wersje racing z dodatkowym odciągiem ) polecam alu ( podcięte pozwalają uzyskać prześwit ok 3cm )
zwrotnice przód + śruby
piny mocowania + e ringi komplet na przód i tył od strony c-hubów od kadłuba zastosujesz przycięte oryginalne śruby z TL )
łożyska możesz wziąć z TL
kardany 44-46mm ( możesz założyć jak ja 47mm dogbony ale będzie trzeba je piłować oraz piłować kielichy by pracowały płynnie )
drążki skrętne + snapy najlepiej te jasne z TRF są o niebo wytrzymalsze i maja lepsze pasowanie + kulki najlepsze sa z DB/trf501 takie czarne najwytrzymalsze, trzymaj się z dala ot wszystkich alu niebieskich/czerwonych ścierają się tak szybko ze nie nadązysz nad wymianą )

Po konwersji model prowadzi się o niebo lepiej, idealnie wybiera nierówności niema problemu z wywracaniem się, oczywiście jak w każdym modelu 200mm zwiększy sie promień skrętu, ale to da się załatwić przed odpowiednio agresywna jazdę.

W TL niema potrzeby montować ani robić innerbody. wystarczy schować odbiornik pod półkę we wnęce a regiel umieścić nad i wszystko zakleić taśmą. polecam jeszcze zakryć otwory pod silnik ( te niewykorzystane ) ponieważ pył i syf dostaje się do przekładni i ze smarem może szybko poczynić szkody
serwa nigdy nie uszczelniałem i żadne nie sprawiało mi problemów, konstrukcja mocno utrudnia dostanie sie tam wody do tego jest montowane do góry nogami co dodatkowo pomaga. dla świętego spokoju odrobina silikonu na wejście kabli.

silnik zasłaniałem kapslem od dezodorantu, miały odrobinę powietrza by się nie zagotować a strasznie nie lubiłem ich rozbierać i smarować, poza tym w kilku zardzewiały mi sprężynki od szczotek i same szczotko trzymacze wiec tak jest wygodniej, pamiętaj ze tak zabezpieczony silnik będzie się bardzo przegrzewał i przy agresywnej jeździe z niskim przełożeniem trzeba robić przerwy co 4-5minut zabawy. Czarna tamia - SPORT TUNED nie wytrzyma nawet 3 minut zacznie się palić uzwojenie, niestety :)

trzeba też zadbać o łożyska, najlepiej przed jazda wszystkie wymoczyć w oleju maszynowym i składać na mokro a potem operacje powtarzać co 2 jazdę, inaczej po prostu ci zardzewieją i staną.

Odpowiedz do tematu