Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bonzer jakie serwo z metalowymi zębatkami?
Autor Wiadomość
Lara_Perkins 

Wysłany: 12-07-2008, 13:57   Bonzer jakie serwo z metalowymi zębatkami?

Witam, jak w tytule, proszę o radę jakie serwo warto kupić do poczciwego bonzera Tiger Cross? standardowe się urwało, że tak powiem ;) interesują mnie tylko modele z metalowymi zębatkami, wstępnie myśle nad firmą Blue Bird, ale mają tyle rodzai/modeli, że nie wiem który będzie dla mnie odpowiedni. Jak się mają serwa tej firmy do napięcia? (mam standardowy pakiet HBX 1800mAh 1.2V oraz PROFITEXX 4350 mAh 7.2V).

W mojej wersji bonzera nie ma radiatora na elektronice, można gdzieś go dokupić? I czy trudno to coś wmontować, założyć?

Początkująca fanka rc, proszę z góry o wyrozumiałość jeśli piszę coś nie jasno lub błędnie :D

//Za sam fakt bycia kobietą, masz plusa u moderatora - Qr.

amonsul 

Wysłany: 12-07-2008, 15:55   

Serwo BB sprawują sie całkiem dzielnie. cena/jakość bardzo udany kompromis.
jedyny minus to ciągłe poszukiwanie pozycji neutralnej. nie wpływa to na jazdę.

celuj w 15-10s szybkie oraz ok >6,5kg silne. pamiętaj by po wymianie wyregulować trymery na aparaturze, ponieważ to serwo będzie na tyle silne ze połamie servosawer.

co do radiatora, to można ( trzeba poszukać ) ze względu na regulamin forum proponuje google i dystrybutora tych modeli jako początek poszukiwań.

Pamiętaj jednak ze oprócz samego radiatora potrzebujesz jeszcze izolator w postaci silikonowej podkładki przewodzącej ciepło ( inaczej zewrzesz mosfety i będzie po reglu)

Los Desperados Rally & Racing Team
Ostatnio zmieniony przez amonsul 15-07-2008, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

stig333 

Wysłany: 12-07-2008, 16:17   

A ja polecam serwa HITEC. Cena i jakość podobne do BB. Co prawda można poczytać o tym że sie przepalają, ale w moim nic się nie dzieje. Niestety nie wiem jak wypadają na tle BB jeśli chodzi o pobieranie prądu, jednak mocne serwo 635mg nawet na koszyczku 4,5v działa długo i silnie.

Lara_Perkins 

Wysłany: 12-07-2008, 19:54   

a jak się ustawia "odpowiednio" trymery? bo moja wiedza na ich temat kończy się wraz z ich położeniem, reszta informacji jak narazie jest poza moim zasięgiem :D

Czy jest gdzieś jakaś wskazówka opisowa (a najlepiej jeszcze ze zdjęciówkami) jak wymienić samemu serwo? mam smykałkę do odkręcania/skręcania itp, ale za pierwszym razem zawsze lepiej się poradzić niż coś popsuć :)

przyznam się, że myślałam nad cyfrowym serwem MG995, ale przeraziło mnie lutowanie pinów na płytcę odbiornika, więc te napewno odpada!

a co myślicie o BB BMS-631MG?

Kuba1004 

Wysłany: 12-07-2008, 23:33   

jakie lutowanie po co coś lutować?

trymery ustawiasz tak żeby orczyk był mniej więcej na środku albo trymery ustawione na 0 i dalej już powoli ustawiasz robisz drobne korekty

Lara_Perkins 

Wysłany: 13-07-2008, 08:30   

o lutowaniu to było do MG-995, a nie do serw BB :)

a czy na pozycji 0 (bo wg mnie na nich jest w moim bonzerze najprościej) dojdzie do ewentualnego połamania? wogóle co jest tego powodem? b.szybka jazda, uderzenie? to może jakieś konkretne serwo mi doradzicie? (jego plusy/minusy itp). dzięki z góry!

Kuba1004 

Wysłany: 13-07-2008, 22:59   

pęknięcie moze być własnie wynikiem uderzenia lub za dużego wychylenia się serva na początku po zainstalowaniu jeśli nie ma miejsce na takie wychylenie lecz o takim przypadku jeszcze nie słyszałem na własne uszy, po to masz servo sever żeby w razie uderzenia w coś przednimi kołami nie zniszczyć serwa czasami za dużą kwotę

amonsul 

Wysłany: 14-07-2008, 09:17   

amonsul napisał/a:
pamiętaj by po wymianie wyregulować trymery na aparaturze, ponieważ to serwo będzie na tyle silne ze połamie servosawer.

przepraszam za skrót "myślowy", chodziło oczywiście o za duży wychył serwa i połamanie servosawera w skutek braku dalszej mozliwości obrócenia.

aby zrobić to poprawnie przed zamontowaniem serwa i serwera. należy uruchomić aparaturę ustawić wszystko na neutral( oczywiście mówimy o skręcie) . podłączyć serwo do modelu, włączyć model ( serwo ustawi sie na pozycji neutral. teraz zamontować saver. ustawić punkty końcowego wychylenia. i dopiero montować w modelu.

aby wykręcić - wymienić serwo.

zdjąć drązki kierownicze ze snapów, ( od strony savera)
odkręcić 2 śruby w kadłubie ( z boku) trzymające serwo
wyjąc serwo
odkrecić mocowanie serwa i przykręcić do nowego serwa pamietając by ustawic je tak samo. ( inaczej bedzie wymagane ponowne ustawienie drążków kierowniczych)
dopowiednio ustawione i wytrymowane wstepnie serwo wkręcić do modelu
przypiąc saver do drązków kierowniczych.

a co do łamania to niestety saver w TL-01b nie jest najlepszej jakości do tego dźwignia ( jego długość) jest bardzo duża i powoduje to ze jest dość kruchy. wiec trzeba uważać na krawężniki kamienie i nierówne lądowanie. Na szczęście da sie dopasować w jego miejsce saver od spalinki offny i wtedy jest nie zniszczalny oraz znika podstawowa wada savera TL luz, przez który koła maja tendencje do łopotania i model przy max prędkości wykonuje nie kontrolowane wężykowanie.

Lara_Perkins 

Wysłany: 14-07-2008, 09:58   

myślę, że jak już będe wymieniać serwo na lepsze to odrazu za jednym zamachem mogę wymienić do tego saver (to za jakim mam się rozglądać?) :)

amonsul 

Wysłany: 14-07-2008, 11:12   

Niestety nie moge podać linka do produktu który da sie zastosować ( patrz regulamin)

musisz podjechać do sklepu ( modelarskiego) i dobrać saver o podobnej długości. standardowe od innych modeli będą za krótkie, dlatego ważne jest by pomierzyć.

postaram sie podegrać zdjęcia z mojego modelu. powinno pomóc w konwersji.
narazie śmiało jeździj na starym.

Ostatnio zmieniony przez amonsul 15-07-2008, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  

winek0 

Wysłany: 19-08-2008, 08:19   

Witam również sie dołacze do tego postu poszukuje servo saver tzn jakies inne rozwiazanie niz jest dotychaczasz w moim bonzerze pozdrawiam/

Odpowiedz do tematu