Lara_Perkins
Wysłany: 12-07-2008, 13:57 Bonzer jakie serwo z metalowymi zębatkami?
Witam, jak w tytule, proszę o radę jakie serwo warto kupić do poczciwego bonzera Tiger Cross? standardowe się urwało, że tak powiem interesują mnie tylko modele z metalowymi zębatkami, wstępnie myśle nad firmą Blue Bird, ale mają tyle rodzai/modeli, że nie wiem który będzie dla mnie odpowiedni. Jak się mają serwa tej firmy do napięcia? (mam standardowy pakiet HBX 1800mAh 1.2V oraz PROFITEXX 4350 mAh 7.2V).
W mojej wersji bonzera nie ma radiatora na elektronice, można gdzieś go dokupić? I czy trudno to coś wmontować, założyć?
Początkująca fanka rc, proszę z góry o wyrozumiałość jeśli piszę coś nie jasno lub błędnie
//Za sam fakt bycia kobietą, masz plusa u moderatora - Qr.
Serwo BB sprawują sie całkiem dzielnie. cena/jakość bardzo udany kompromis.
jedyny minus to ciągłe poszukiwanie pozycji neutralnej. nie wpływa to na jazdę.
celuj w 15-10s szybkie oraz ok >6,5kg silne. pamiętaj by po wymianie wyregulować trymery na aparaturze, ponieważ to serwo będzie na tyle silne ze połamie servosawer.
co do radiatora, to można ( trzeba poszukać ) ze względu na regulamin forum proponuje google i dystrybutora tych modeli jako początek poszukiwań.
Pamiętaj jednak ze oprócz samego radiatora potrzebujesz jeszcze izolator w postaci silikonowej podkładki przewodzącej ciepło ( inaczej zewrzesz mosfety i będzie po reglu)
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
Ostatnio zmieniony przez amonsul 15-07-2008, 14:10, w całości zmieniany 1 raz
A ja polecam serwa HITEC. Cena i jakość podobne do BB. Co prawda można poczytać o tym że sie przepalają, ale w moim nic się nie dzieje. Niestety nie wiem jak wypadają na tle BB jeśli chodzi o pobieranie prądu, jednak mocne serwo 635mg nawet na koszyczku 4,5v działa długo i silnie.
_________________ TKM McRae Rally Team
Ford Focus RS WRC '01 Tamiya TB-01
Subaru Impreza STI WRC '00 Team Arai
Lara_Perkins
Wysłany: 12-07-2008, 19:54
a jak się ustawia "odpowiednio" trymery? bo moja wiedza na ich temat kończy się wraz z ich położeniem, reszta informacji jak narazie jest poza moim zasięgiem
Czy jest gdzieś jakaś wskazówka opisowa (a najlepiej jeszcze ze zdjęciówkami) jak wymienić samemu serwo? mam smykałkę do odkręcania/skręcania itp, ale za pierwszym razem zawsze lepiej się poradzić niż coś popsuć
przyznam się, że myślałam nad cyfrowym serwem MG995, ale przeraziło mnie lutowanie pinów na płytcę odbiornika, więc te napewno odpada!
trymery ustawiasz tak żeby orczyk był mniej więcej na środku albo trymery ustawione na 0 i dalej już powoli ustawiasz robisz drobne korekty
_________________ Pozdrawiam Kuba
Lara_Perkins
Wysłany: 13-07-2008, 08:30
o lutowaniu to było do MG-995, a nie do serw BB
a czy na pozycji 0 (bo wg mnie na nich jest w moim bonzerze najprościej) dojdzie do ewentualnego połamania? wogóle co jest tego powodem? b.szybka jazda, uderzenie? to może jakieś konkretne serwo mi doradzicie? (jego plusy/minusy itp). dzięki z góry!
pęknięcie moze być własnie wynikiem uderzenia lub za dużego wychylenia się serva na początku po zainstalowaniu jeśli nie ma miejsce na takie wychylenie lecz o takim przypadku jeszcze nie słyszałem na własne uszy, po to masz servo sever żeby w razie uderzenia w coś przednimi kołami nie zniszczyć serwa czasami za dużą kwotę
pamiętaj by po wymianie wyregulować trymery na aparaturze, ponieważ to serwo będzie na tyle silne ze połamie servosawer.
przepraszam za skrót "myślowy", chodziło oczywiście o za duży wychył serwa i połamanie servosawera w skutek braku dalszej mozliwości obrócenia.
aby zrobić to poprawnie przed zamontowaniem serwa i serwera. należy uruchomić aparaturę ustawić wszystko na neutral( oczywiście mówimy o skręcie) . podłączyć serwo do modelu, włączyć model ( serwo ustawi sie na pozycji neutral. teraz zamontować saver. ustawić punkty końcowego wychylenia. i dopiero montować w modelu.
aby wykręcić - wymienić serwo.
zdjąć drązki kierownicze ze snapów, ( od strony savera)
odkręcić 2 śruby w kadłubie ( z boku) trzymające serwo
wyjąc serwo
odkrecić mocowanie serwa i przykręcić do nowego serwa pamietając by ustawic je tak samo. ( inaczej bedzie wymagane ponowne ustawienie drążków kierowniczych)
dopowiednio ustawione i wytrymowane wstepnie serwo wkręcić do modelu
przypiąc saver do drązków kierowniczych.
a co do łamania to niestety saver w TL-01b nie jest najlepszej jakości do tego dźwignia ( jego długość) jest bardzo duża i powoduje to ze jest dość kruchy. wiec trzeba uważać na krawężniki kamienie i nierówne lądowanie. Na szczęście da sie dopasować w jego miejsce saver od spalinki offny i wtedy jest nie zniszczalny oraz znika podstawowa wada savera TL luz, przez który koła maja tendencje do łopotania i model przy max prędkości wykonuje nie kontrolowane wężykowanie.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Lara_Perkins
Wysłany: 14-07-2008, 09:58
myślę, że jak już będe wymieniać serwo na lepsze to odrazu za jednym zamachem mogę wymienić do tego saver (to za jakim mam się rozglądać?)
Niestety nie moge podać linka do produktu który da sie zastosować ( patrz regulamin)
musisz podjechać do sklepu ( modelarskiego) i dobrać saver o podobnej długości. standardowe od innych modeli będą za krótkie, dlatego ważne jest by pomierzyć.
postaram sie podegrać zdjęcia z mojego modelu. powinno pomóc w konwersji.
narazie śmiało jeździj na starym.
Ostatnio zmieniony przez amonsul 15-07-2008, 14:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum