Wysłany: 24-06-2009, 15:42 Zwoje silnika - pytanko
Planuję do swojego TT-01 kupić nowy silnik, ponieważ stary (Carson Poison 17T) po prostu padł. Szczotki w silniku wyglądają na powyrywane... Regulator to Graupner Speed Profi 40R (ograniczenie >12 zwoi). Chciałbym tam zaimplementować TEN silnik.
Ma on 14 podwójnych zwoi... Czy to liczy się jako 14 x 2 = 28 zwoi, czy regulator odczytuje to jako 14 zwoi?
To jest 14 podwójnych zwoi. Bez względu na opis 14x1, 14x2, 14x3 to cały czas jest 14 zwojowy silnik. Róznica jest w mocy i ilości obrotów silnika. Silniki o podwójnym uzwojeniu (14x2) mają troszkę większą liczbę obrotów i nieco wyższą moc w stosunku do takiego samego silnika o jednokrotnym uzwojeniu (14x1).
_________________ TT-01D - był
DF-03 - były 2
DB-01 - był
TRF-501X - były 2
TRF-511
Dodaj ze taki silnik będzie też słabszy przy niskich obrotach.
troszkę to przypomina silnik benzynowy
{14x1} - masz 1,6 litra 8v - 2 zawory na cylinder ( ładnie ciągnie z dołu, elastyczny przy średniej prędkości obrotowej, ale krzywa mocy i momentu bardzo szybko opada w górnym zakresie obrotów) znaczy to ze jst to doskonałe rozwiązanie do spokojnej jazdy i korków.
{14x2,14x3.....) 1,6 litra 16V/20v - 4/5 zawory na cylinder ( silnik słaby z dołu, moment i moc pojawiają sie na zdecydowanie wyższych obrotach niz w przypadku poprzednika, na wysokich obrotach silnik zdecydowanie pokazuje większa moc )
różnica miedzy silnikami morze dochodzić nawet do 5-7% w przypadku mocy tylko ze przy siniku 16v/20v wyższa moc będziesz miał do dyspozycji w bardzo wąskim przedziale prędkości. a do tego by płynnie ruszyć będziesz zmuszony zastosować większe obroty. czyli w naszym przypadku będzie trzeba zastosować wyższe przełożenie lub/i wydajniejsza baterie.
W przypadku zastosowań wyczynowych ( gdzie zatrzymanie to wynik błędu )z reguły lepiej sprawdza się silnik 14x2, 14x3 ( chyba ze tor jest wyjątkowo trudny technicznie i wymaga niskich prędkości w zakręcie)
niestety producenci silników najczęściej podają parametry maksymalne dla nieobciążonego silnika. nie jest to miarodajne.
ważne jest byś po zakupie dokonał odpowiedniej korekty przełożeń by zapewnić silnikowi prace w optymalnym dla niego zakresie obrotów i wybrał ten sinik który bedzie sie lepiej sprawdzał w twoim stylu jazdy.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Czyli po zakupie takiego silnika będzie konieczna zabawa zębatkami na silniku? Rozumiem, że silniki o podwójnych zwojach lepiej radzą sobie na prostych, mało krętych trasach... Mój silnik będzie miał zastosowanie właśnie na torze i za jakiś czas być może w driftingu...
W modelartstwie miałem małą przerwę i zapomniałem jak to już jest z tymi zębatkami. Moglibyście mnie oświecić? Znaczy pozapominałem tych wszystkich zasad typu: Im więcej zębów w zębatce na silniku, tym....
To jest tak samo jak w jeździe rowerem z różnymi przerzutkami pod górkę. Szukasz takiego ustawienia, aby sie nie męczyć, a jechac najszybciej jak się da.
Zwiekszając zębatkę odbiorczą będziesz mial coraz wiekszą prędkość, ale będzie malała moc i po wyhamowaniu bedziesz potrzebował więcej mocy i czasu do rozpędzenia modelu. Zmniejszając zębatkę atakującą, będziesz zwiekszał moc, ale będzie malała prędkość maksymalna, jaką rozwinie model.
Do każdego toru, a także nawierzchni, czy nawet opon musisz dobierać zebatki metodą prób i błędów aby znaleźć najlepsze przełożenie. Jeżeli dopiero zaczynasz, lub przypominasz sobie jak to było, to najlepiej pokombinuj najpierw z jedną z zebatek (odbiorczą, lub atakującą), a dopiero jak zblizysz się do oczekiwanych osiągnięć, to pokombinuj z 2 zębatką.
_________________ TT-01D - był
DF-03 - były 2
DB-01 - był
TRF-501X - były 2
TRF-511
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum