Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
zepsułem silnik.... naprawiać czy kupić nowy
Autor Wiadomość
pogo 

Wysłany: 17-03-2008, 13:43   zepsułem silnik.... naprawiać czy kupić nowy

mój samochodzik (bonzer) miał wypadek... solidnie trzepnął o beton... po wstępnych oględzinach okazało się, że poza złamanym mocowaniem anteny (da sie skleić) jedynym uszkodzeniem jest silnik... jest to standadowy silnik jaki dają do tego modelu... (nawet nie wiem co to jest konkretnie... jedynie, że jest klasy 540) na moje oko jest nierozbieralny... o ile sama naprawa silnika jak już zajrzę do środka nie powinna być dla mnie wyzwaniem to pojawia się pytane czy w ogóle próbować się tam dostawać... czy potem będzie dało się to zamknąć i zmusić do jeżdżenia? a może od razu kupić nowy silniczek...

a jeśli nowy... to jaki? kompletnie się na tym nie znam i nie mam pojecia ile wytrzyma regiel w tym pojeździe... poza tym nie chce wydawać na to za dużo kasy... model nie jest drogi wiec ni sądzę aby był sens pakowac w niego slnik który będzie kosztował tyle co pół modelu... szczególnie że ten orygnalny był dla mnie w sumei wystarczajacy... choć nie wzgardzę nieco mocniejszym...

domyślam się ze szukanie bezszczotkowca do tego nie ma sensu...

stig333 

Wysłany: 17-03-2008, 14:15   

Bezszczotka z reglem będzie kosztować tyle co dwa bonzery :D W bonzerze jest zwykły 540 johnson czyli taki: http://www.zabawki-modele...18ee3aa85757209
Możesz kupić lepszy carson cup machine ale nie wiem czy regiel wytrzyma http://www.zabawki-modele...18ee3aa85757209

amonsul 

Wysłany: 17-03-2008, 15:16   

stig333 jak nie znasz sie to proszę nie wypowiadaj sie na dany temat.

W bonzerku nasz silnik klasy 600 i taki trzeba by dokupić.
opisz co popsuło sie w siniku? wypadła szczotka? złamał sie szczotkotrzymacz.
generalnie silnik da sie rozebrać trzeba odgiąć blaszki trzymające dekiel ze szczotkami ale jest dość czasochłonna operacja i wymaga cierpliwości.

niestety w ofercie ATA niema żadnego silnika który by podołał bonzerkowi. proponuje udać sie do sprzedawcy i poprosić o cześć zamienną w postaci silnika.

Los Desperados Rally & Racing Team

pogo 

Wysłany: 17-03-2008, 22:05   

nei wiem jak jest zwykle w bonzerkach ale w moim na pewno jest 540... choć w instrukcji pisało że 600 też da się włożyć... (ta 540 jest owinięta jakąś blachą, która wygląda mi na coś w rodzaju przejściówki...)
ale jesli da się to rozebrać i naprawić to chyba się w to pobawię... tak na moje oko wyglada to na problemy z mocowaniem szczotek (nie umiem ocenić bez otwierania) moge tylko powiedziec ze jak się go przekręci ośką do dołu to sie kręci, a jak ośką do góry to się zatrzymuje... a w poziomie strasznie muli lub staje... (a moze to było odwrotnie... ośką do góry kręci a do dołu stoi)
hmm... a moze ja rzeczywisćie mam 600 bo ten na zdjeciu wyglada na jakiś krótszy... ale zawsze wydawało mi się że 600 powinna być grubsza a nie dłuższa...

amonsul 

Wysłany: 18-03-2008, 10:04   

klasa silnika bierze sie od jego długości.

a ta twoja przejściówka to specjalny płaszcz który ma powodować lepszą prace silnika (powoduje inny rozkład pola magnetycznego w silniku) ja nie zauważyłem żadnej różnicy czy był czy go nie było.

Los Desperados Rally & Racing Team

kolka02 

Wysłany: 28-03-2008, 22:46   

jak "płaszcz"jest założony, silnik wolniej sie kręci

pogo 

Wysłany: 29-03-2008, 00:35   

ale pewnie ma większy moment... a to dla mnie ważniejsze biorąc pod uwagę że unikam asfaltu... i zawsze sprawdzam jak stroma górka będzie w stanie zatrzymać samochód... (zwykle 2-3 podjazdy wystarczają by na kolejny zabrakło mocy z powodu rozładowania baterii)

no i nadal nie wiem co kupować... :/ doszedłem do wniosku, że nie chce mi się rozbierać tego silnika... chętnie włożę coś mocniejszego... tylko nie wiem nawet czego szuka i gdzie są granice prądowe regla...
hmm... a może wystarczy wymienić w reglu te takie coś na co są radiatory założone (to chyba mosfety się nazywa) żeby przestać się nadmiernie martwić mocą silniczka...

Areq13 

Wysłany: 29-03-2008, 22:14   

Jak potrzebujesz silnika do ala trialu poszukaj coż z dużą ilością zwojów
od 50 do chyba 80. Np Integy robi takie żeczy :P wystarczy poszukać.

pogo 

Wysłany: 29-03-2008, 22:32   

z tym trialem to nie przesadzajmy... ja wolę pokonywać przeszkody raczej z rozpędu :P koło domu mam taką fajną górkę że im wyżej tym bardziej stroma... i przy szczycie ma już znacznie mniej przyczepności niż mu potrzeba do tego aby się nie zsuwać... i tam to już tylko pozostaje mieć nadzieję, że nie stracił za dużo prędkości wcześniej (jeśli tylko uda się go zmusić by na któryms wyboju nie odbiło go w bok bo skręci i trzeba się namęczyć żeby znowu jechał do góry a nie w bok czy w dół...) takie podjazdy raczej trialem nie są... poza tym lubię poskakać z krawężników itp (raczej nic wysokiego, bo wiem, że to nie jest model wyczynowy)

Odpowiedz do tematu