Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Silnik bezszczotkowy
Autor Wiadomość
Komi 

Wysłany: 29-03-2010, 22:29   Silnik bezszczotkowy

Chciałbym sobie kupić silnik bezszczotkowy do mojego DB-01. Który byście mi polecili? Ma być on do szybkiej jazdy terenowej. I który regulator? Mam na to około 800 zł.

amonsul 

Wysłany: 30-03-2010, 09:39   

szukaj wiec :

regiel programowalny najlepiej z obsługa zasilania do 14,4V do tego bec najlepiej 6V( lub zewnętrzny UBEC, przy mocnym silniku konieczne jest bardzo silne serwo)
niema większego znaczenia czy sensorowy czy bez ważne by był w pełni programowalny.
najważniejsze to, "dragbrake" "krzywa mocy" "kontrola startu - ograniczenie mocy przy ruszaniu"

co do silnika strzelał bym w okolice 9T i zasilanie na 3cele LIFE. z montażem w DB nie będzie problemu, trzeba tylko domontować obciążenie by wyrównać masę po stronie pakietu.

zanim zamontujesz bezszczotke koniecznie zamontuj sprzęgło poślizgowe, inaczej bardzo będziesz psioczył na plastikowe, koła napędowe. i uważaj na dyferencjały, potrafią się stopić.

Los Desperados Rally & Racing Team

mnemonic 

Wysłany: 30-03-2010, 15:33   

Za 800 pln to już masz praktycznie pełny wybór. Akurat moim faworytem jest Mamba Max Pro + silnik 4600 lub 5700 to już zależnie od gustu. Regulator ma wszystko - programowalne krzywe, napięcie do 25 V (6s lipo) programowalny BEC (5-7V), sliniki szczotkowe + bezszczotkowe zarówno sensorowe jak i bezsensorowe, a wszystko programowalne przez podłączenie zwykłym kabelkiem USB do kompa :D . Jedyną wadą może być wielkość, więc sprawdź przed zakupem czy się upcha do pod budę.

A co do baterii to ja akurat preferuje Li-Po nad Li-fe - lipole mają większą pojemność (nawet do 3razy), są lżejesze, mniejsze (a na pewno bardziej "pakowne" niż trójkątne 3s life) i trochę tańsze- choć "bezobsługowość" i żywotność li-fe i bardzo szybkie ładowanie (ok 10 minut z tego co wiem) też należy docenić.

Komi 

Wysłany: 02-04-2010, 21:14   

A czy mógłby być ten zestaw: //Nie, nie mógłby. 8 pkt regulaminu - Qr.
Bo aktualnie nie ma w sklepie ani silnika 4600 ani 5700. Jaki byście mi polecili (konkretnie) akumulator do tego zestawu?

amonsul 

Wysłany: 06-04-2010, 12:13   

konkretnie to się nie da
, kupujesz znanego producenta ogniwa LIPO pojemność od 3200mah wydajność prądowa co najmniej 20C przy life koniecznie sprawdź na jakich kablach jest to poskładane lub polutuj sam min. 14AWG

do tego ładowarka najlepiej z wbudowanym balans-erem sporo kabli mniej do targania.

madtruck 

Wysłany: 06-04-2010, 19:58   

Proponuje zestaw nosrama NOSRAM BL COMBO Matrix Power Reverse + Pure Evolution 3.0 t to jest na stronie //*swing!* nie ma linków... - Qr . trochę przekracz twój budżet ale ja bym radził uzbierać trochę więcej forsy i kpić ten zestaw.

amonsul 

Wysłany: 07-04-2010, 00:14   

madtruck napisał/a:
Proponuje zestaw nosrama NOSRAM BL COMBO Matrix Power Reverse + Pure Evolution 3.0 t to jest na stronie //*swing!* nie ma linków... - Qr . trochę przekracz twój budżet ale ja bym radził uzbierać trochę więcej forsy i kpić ten zestaw.

regiel bardzo słaby ( max 8,4v) do tego praktycznie zerowe mozliwości konfiguracji (4 tryby pracy) do tego silnik który nadaje sie do lekkiego podwozia torowego a nie baggy.
zastanów się jakie przełożenie trzeba by zastosować by to chciało jeździć a nie spawać przewody :)

miałeś do czynienia z bezszczotkami ( może konkretnie z tymi) czy porostu chciałeś posty ponabijać ?

no i cena w Polsce w stosunku do mozliwości to już totalne nieporozumienie.

Odpowiedz do tematu