Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w sprawie silnika
Autor Wiadomość
Simen 

Wysłany: 11-03-2009, 16:22   Pomoc w sprawie silnika

Cześć! Jak już pewnie wiecie, mam Lunch Boxa, którym jeżdżę w szeroko pojętym terenie, a tam na każdym kroku czają się zagrożenia (ostatnio np. odpadła mu buda :( )... Otóz jest problem, który jak mniemam dotyczy silnika. No bo tak: jak kręcę osią silnika to terkocze, a jak jadę, to cały czas uparcie piszczy. Myślę, że coś mogło wpaść do silnika. A może znaczy to, że silnik odchodzi do krainy wiecznych łowów? A, no i strasznie spadły mu osiągi. Pomoże ktoś?
P.S.: Mam Mabuchi RS540.
P.S.2: I nie mówcie nic o sprężonym powietrzu, bo to odpada.
Ostatnio zmieniony przez Simen 11-03-2009, 18:53, w całości zmieniany 2 razy  

amonsul 

Wysłany: 11-03-2009, 17:07   

jaki jest stan szczotek??
jaki jest stan panewek? przedniej i tylnej?

i tak najprawdopodobniej masz po silniku.

Los Desperados Rally & Racing Team

stig333 

Wysłany: 11-03-2009, 17:10   

Amon o 1minutę był wcześniej ode mnie, bo chciałem pisać to samo :wink: - albo panewki, albo szczotki. Silniki nierozbieralne jak mabuchi szybko się niszczą, nawet jak były docierane więc spadek osiągów to normalne.

motyl

Wysłany: 11-03-2009, 21:41   

Wiesz co miałem podobne problemy z innymi silnikami elektr. i na krotki czas zeby wyeliminowac piszczenie to dawałem wazeliny technicznej w miejsce gdzie powinhy byc łozyska ale jesli ich nie masz to nasmaruje te miejsca gdzie jakby to nazwac ten wał gdzie jest zebatka ociera sie to to nasmaruj. Mi to pomaga :D

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

amonsul 

Wysłany: 12-03-2009, 09:04   

Tylko przy smarowaniu pamiętajcie że smar +pył ( przy jeździe terenowej nieodzowny) daje doskonałą pastę ścierną :)

wiec jest to sposób na doraźne wyeliminowanie piszczenia i dokumentne zabicie silnika :)

Simen 

Wysłany: 12-03-2009, 14:56   

Ale osiągi poprawiało? Czy tylko znikało piszczenie?
Wiem, kiepski jestem, alejeszcze się uczę...
Amon, Lunch Box ma cały dyfer bardzo szczelnie osłonięty, więc jakikolwiek pył nie ma prawa się tam dostać.

stig333 

Wysłany: 12-03-2009, 20:28   

Ale to bedziesz miał osłonięte tylko jedno łożysko/panewke. A drugie, jeśli będzie nasmarowane, to może dostać brudu, sczególnie dlatego, że jest odsłonięte.

motyl

Wysłany: 12-03-2009, 21:04   

Mi tam nigdy nie robiła się "pasta scierna" xD Poprawiało osiągi 8) , a jesli nawet miała by sie stac pasta ktora by kompletnie zniszczyła silnik to czy nie napisaliście na forum ze ten silnik juz jestjuz jedna "nogą" w grobie xDD

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

Simen 

Wysłany: 13-03-2009, 15:17   

No i dzisiaj chyba się skończyło.
Ale po kolei:
Jeździłem sobie z kumplami przed domem. Skakaliśmy na takiej wystającej płycie. Potem dwóch sobie poszło, jeden został, zmieniliśmy akumulator i jazda. Jeździłem z minutę, w ogóle nie puszczając gazu. Spróbowałem podjechać pod górkę, ... Nagle patrzę, a spod samochodu leci fajny, biały dymek. Natychmiast postawiłem go pod murkiem, gdzie był cień i zacząłem gadać z kumplem. Nagle za nami Lunch Box zaczął sam jechać i zaraz się zatrzymał. Pomyślałem jednak, że skoro trzymam aparaturę i gadam jednocześnie przez telefon, niechcący wcisnąłem gaz. Nie przejąłem się, ale zacząłem uważniej patrzeć. Nagle znowu zaczął jechać i nawet skręcił kołami, a ponieważ nie trzymałem już aparatury, kapinkę się zdziwiłem. Podbiegłem i wyłączyłem go.
Po kilkunastu minutach znów go włączyłem i działał, ale piszczał niemiłosiernie.
Więc: za długo jeździłem i przypiekłem silnik. Przypiekłem, bo wciąż działał. Ale dlaczego sam ruszył? I dlaczego skręcił kołami, skoro silnik nie ma z nimi nic wspólnego? Czy silnikowi można już powiedzieć "papa"?
Myślę, że tak, chciałbym więc napisać, że dedykuję tego posta mojemu silnikowi Mabuchi 540 SH, który, mimo przeciwności losu i katowania był pierwszym silnikiem, którego, po długiej służbie, miałem pecha spalić...

Niech spoczywa w pokoju, a dokładniej w szufladzie
R.I.P :cry:

No, to teraz już będzie z górki... 8)

amonsul 

Wysłany: 13-03-2009, 16:27   

Amen.

stig333 

Wysłany: 13-03-2009, 19:18   

Szkoda że nie mogłeś zobaczyć ile ma stopni temperatury. U nas na torze off-road w jednym traxxasie silnik mabuchi osiągnał ok 100C :) (mierzone termometrem do spaliny). Zapewne skoro padł ci ten silnik, zaraz będziesz się pytał co kupić dobrego w dobrej cenie, ale to tylko moje przypuszczenia :) .

Simen 

Wysłany: 14-03-2009, 10:46   

Szczwany jesteś, stig :wink:
Myślałem o Sport Tuned, ale jak szybko padnie, to nie lepiej zaimwestować w jakiś tani, rozbieralny?

stig333 

Wysłany: 14-03-2009, 11:30   

Mój znajomy ma Sport Tuned od półtora roku, i jeszcze trzyma, ale nie powiem że po takim czasie ten silnik jest jak rakieta :) . Jaki silnik chcesz wziąć, to zależy od regulatora, ale zapewne masz Teu-101Bk z pudełka. On obsługuje silniki do 23 zwoi (mabuchi miał 27). Z mocnych rozbieralnych silników do 23zwoi to chyba jedynie Tamiya TZ, BZ I RZ. Podobno bardzo mocne, ale tanie nie są. Trzeba szukać używanych, lecz czasem trafiają się w przyzwoitych cenach.

Dasiek 

Wysłany: 14-03-2009, 22:54   

najnormalniej się spalił chociaż z tego co piszesz to mało efektywnie. Czasem się "jarają" żywym ogniem i się robi spore widowisko. Widziałem takie coś na zawodach w Czechach.

Silnik mógł spowodować zwarcie przez co zrobiło misz masz i serwo dostało napięcie. Czasem takie paranoje się dzieją. :wink:
Teraz nowy silnik. Nalepiej zestaw :wink: combo brushless :D

stig333 

Wysłany: 15-03-2009, 12:25   

Lunch Box na brushless fruwa - dosłownie. Tylko raczej nie jest to tania alternatywa dla mabuchi.

Odpowiedz do tematu