Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Moj pierwszy model... Jaki ???
Autor Wiadomość
ParnassuS 

Wysłany: 09-01-2010, 17:49   Moj pierwszy model... Jaki ???

Zaczynam przygode z modelarstwem, doradzcie mi jaki wybrac pierwszy model ??? Mam przeznaczone na to okolo 500 zł, ma byc to model of-road, zastanawiam sie nad jakims buggy :) jaki konkretnie model byscie mi proponowali ??? :roll:

[ Dodano: 09-01-2010, 18:37 ]
Sorry, ze tu umiescilem tego posta xD ,

Mati475 

Wysłany: 09-01-2010, 21:43   

Model kupisz nawet poniżej 500zł , no ale do tego aparatura- ok.250zł, akumulator- ok. 100zł, ładowarka- ok.100zł. Będziesz musiał troche dołożyć albo kup jakiś używany zestaw.

ParnassuS 

Wysłany: 09-01-2010, 22:07   

Używanego niechce, poczytałem o tym troche, i mowia że Mad Fighter to niezbyt dobry buggy, DF-01 rowniez.... polecaja jak juz DF-02 nowsza wersja,... czekam na wasze opinie :) :arrow: :arrow: :arrow:

Gambit 

Wysłany: 11-01-2010, 14:13   

Najpierw sobie odpowiedz czy chcesz model 2WD czy 4WD.
Modele 2WD to obecnie tylko DT-02 pod różnymi nazwami, a w przypadku 4WD rozpatruj DF-02, DF-03 lub DB-01.
Za 500 zł nie kupisz nowego modelu buggi wraz z wymaganym osprzętem. Albo zweryfikuj swoje podejście do używanego modelu, który kupiony zwłaszcza od zawodnika jest w co najmniej dobrej formie, albo dozbieraj jeszcze 500-700 zł
Dlaczego tak drogo wychodzi? No cóż.
Najtańszy model buggu to kwestia 450-500 zł, czyli tyle ile masz przeznaczone. Niestety do uruchomienia potrzebujesz jeszcze aparatury (odbiornik + nadajnik), pakietu i ładowarki.
Najtańsza nowa aparatura 360 przy zakupie z modelem. Bez modelu cena wyższa o 150 zł
http://www.zabawki-modele...cd9991706e1ab7e
Jeżeli zamierzasz pobawić sie modelem cześciej niż kilka razy dziennie po 15-20 mniut z przerwami po 4 godziny, to musisz kupić przynajmniej 2-3 pakiety i ładowarke, która zdąży naładować jeden pakiet w ciągu godziny. Nowe pakiety typu stick pack kosztują od 100 do 250 zł za sztukę. Ładowarka powinna mieć również możliwośc rozładowania pakietu, aby go utrzymac w dobrej formie.

W najtańszej opcji zakupu modelu z osprzetem nie zamkniesz się w 1000 zł.
TRF-501X - były 2
TRF-511

ParnassuS 

Wysłany: 11-01-2010, 18:01   

pff 1000zł... no to ladnie... to jak mam rozumiec cene tego modelu : BUGGY MAX V1 w innym sklepie.. opis tego modelu :Prędkość maksymalna do 65 km/h Dwa dyferencjały Mocna płyta podwoziowa Silnik elektryczny klasy 540 kręcący 22 000 obr/min 4 Amortyzatory Aparatura dwukanałowa 27 Mhz z reversami i trymerami Miekkie gumowe koła 120 mm Model łożyskowany Niezależne zawieszenie Samochód BUGGY V1 idealnie nadaje sie na wszystkie rodzaje nawierzchni asfalt,trawnik,trasy crossowe. Dzieki niskiej masie przy zastosowanym silniku samochód ten ma naprawde wielkie możliwości. Model bardzo starannie wykonany z dbałością o detale idealnie nadaje sie do tuningu. W skład zestawu wchodzą: Model samochodu Aparatura (bez baterii) Pakiet zasilający Ładowarka do pakietu Zetaw kluczy CZĘŚCI ZAMIENNE CENA : 440 zł !!! :shock: :? opłaci sie go brać czy raczej to jest kit... ???

Gambit 

Wysłany: 12-01-2010, 12:36   

Tak samo jak cenę chińskiej podróbki koszulki sprzedawanej pod Stadionem X-lecia w stosunku do ceny markowej koszulki z lepszego materiału i starannie wykonanej.
Ten Buggy Max jest produkowany przez HBX. To chińska podróbka markowego modelu, ale nie wiem jakiego.
Zanim kupisz model, sprawdź czy są dostępne części zamienne.
W tego typu konstrukcjach najszybciej niszczą się (w trakcie eksploatacji) wahacze, zwrotnice i towery, które po prostu przy uderzeniu się łamią, a zużywają się zębatki. Kupując model, który nie ma zaplecza z częściami skazujesz się na długie poszukiwania brakujących części, albo kupujesz kolejny model.
Co do opisu to raczej chwyt marketingowy :) .
Na standardowym silniku 540 ciężko jest pojechać szybciej niż 30 km/h, a co dopiero 65. Może opisują jakie ten model osiągnie prędkości, ale po zmianie regulatora i silnika :) . Prędkość 60 km/h jest możliwa dla modeli elektrycznych z silnikiem ok 12 zwoi lub mniej, ale ten model raczej nie wytrzyma długo jazd z takimi prędkościami.
Jeżeli chcesz się cieszyć modelem i miec frajdę przez długi czas, to lepiej poszukaj markowego i sprawdzonego produktu ze źródłem części zapasowych w Polsce.
Prawdopodobnie i tak po miesiącu zabawy uznasz, że chcesz coś zmodyfikować, aby model był szybszy, zwrotniejszy, lepiej pokonywał nierówności, czy był po prostu ładniejszy. W modelu o który pytasz nie zmienisz niczego oprócz silnika, regulatora pakietu i aparatury, bo to są elementy sprzedawane oddzielnie i po odpowiednim dobraniu przerobisz każdy model. Niestety idą za tym znacznie wieksze koszty niż zakup modelu, więc przemyśl wszystko dokładnie.
TRF-501X - były 2
TRF-511

amonsul 

Wysłany: 12-01-2010, 13:04   

To może zweryfikuje:

Model to jest TL-01 nie podróbka czy jakieś tam inne tatałajstwo tylko produkcja na licencji tamii. Jakościowo plastik nie odbiega od oryginału a wręcz go przewyższa jest bardziej plastyczny co przydaje sie na przykład w zimie.
Jako ze to licencja to w zasadzie wszystkie elementy z oryginalnej TL-01b będą pasować. W nowej wersji jest przekonstruowane mocowanie amortyzatorów z tyłu i są zastosowane dłuższe ( wyglądają jak komplet plastików z DB) niestety tej wersji nie miałem okazji objeździć więc nie wiem jaki ma to wpływ na trwałość i płynność prowadzenia.

czo do części spokojnie zaopatrzysz się w tym sklepie.
co do jeżdżenia z prędkościami kosmicznymi to zapomnij w tym modelu, co prawda przy podniesieniu zasilania do 14V i zastosowania bez-szczotki z jakiegoś MT dasz rade dobić do wymarzonych 60km/h ale wydatek będzie mniej więcej 4 krotnością wartości modelu do tego najechanie przy tej prędkości na cokolwiek będzie oznaczało wyrwanie wahaczy lub złamanie kadłuba ( wynika to z konstrukcji ) wzmocnienie wanny będzie dość meczące i pracochłonne aczkolwiek możliwe.
dodam ze w tej cenie uda ci się kupić trf501 ale jak kto lubi niektórzy wola kupować na raty inni cieszą sie ze na prostej syrenka z silnikiem porsche są szybsi od ( tańszego jak się okazuje finalnie ) porsche.

Na forum jest mnóstwo tematów o tym podwoziu proponuje uruchomić szukajke i:
tl-01
tl-01b
bonzer

Los Desperados Rally & Racing Team

ParnassuS 

Wysłany: 13-01-2010, 18:24   

amonsul, czyli jakbyś był na moim miejscu, (malo doswiadczony modelarz) kupil bys go ??? czy moze cos innego ? Cieszy mnie że sa czesci do niego na jakis maly tuning :) poczytalem troche na temat tego modelu i niewiem co robic xD

amonsul 

Wysłany: 14-01-2010, 12:41   

Jak byłem mały zaczynałem bawić się na radzieckim sprzęcie który był na wyposażeniu modelarni do której uczęszczałem, i najwięcej właśnie na nim się nauczyłem.

Potem długo nie bawiłem się modelami, ale jakoś tak się złożyło ze kumpel mnie namówił właśnie na taką TL. kosztowała niewiele na starcie ale potem władowałem w nią wiele więcej.

Osobiście jak bym wiedział ze będę się bawił modelami tak długo, od razu woziłbym lepszy model, aczkolwiek czasy z TL są dla mnie bardzo miłe i uważam ze to nadal dobry model.
Szczególnie ze zaczymała jako Monster Track a potem została bagusem by przejść przez etap zawodów torowych w TOPSTOCK'u by w końcu walczyć na rajdowych trasach RLM'u.
Nie znam innego modelu który w tak prosty sposób daje tyle mozliwości, oczywiście każdy inny dedykowany model będzie lepszy w danej dziedzinie ale zadem nie da się tak łatwo przezbroić.

Niestety nie poradzę ci który model wybrać, to musisz zrobić sam, tylko ty wiesz ile możesz wydać na model a ile potem na części zamienne i opony ( które zużywają się dość szybko ).
Czy nie znudzi ci się to za 2 miesiące, jak wielkim obciążeniem dla budżetu jest taki wydatek oraz mnóstwa innych czynników.
Dlatego sam musisz podjąć decyzje jaki model wybrać.
Pamiętaj jednak ze biednego nie stać na oszczędności ( lepiej kupić drożej raz niż kilka razy taniej ) szczególnie tyczy się to osprzętu.

Los Desperados Rally & Racing Team

ParnassuS 

Wysłany: 15-01-2010, 14:35   

aha, no dobra, pomysle troche dłużej i zobacze, :) co bedzie to bedzie 8) dzieki wilke,

Odpowiedz do tematu