Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki silnik do df-02
Autor Wiadomość
pablomaster12 

Wysłany: 21-03-2011, 13:26   Jaki silnik do df-02

Witam :D Jaki silnik mam wybrać do mojego gravel hound'a df-02?.Chodzi mi o taki silnik który dość długo podziała, zwiększy prędkość, przyspieszenie, moc mojego modelu i pasuje do fabrycznego regla(ew. zestaw silnik+regiel). Mam na to do przeznaczenia do 300zł(ale to już maks). Proszę o szybką pomoc gdyż sam nie potrafię wybrać najlepszego silnika :)

PS: Jak na razie silnik mam fabryczny. I chodzi mi tu o konkretny model silnika. A i jeszcze jedno: nie chodzi mi o silnik do zawodów tylko o taki do jazdy ,,pod blokiem'' żeby był szybki, mocny i miał niezłego ,,kopa''. :D
Tamiya Gravel Hound DF-02, Snow Leopard 1:16 - Heng Long

amonsul 

Wysłany: 21-03-2011, 15:31   

jeżeli nie planujesz wymiany pakietów to jedyne rozsądne wyjście pod standardowy regulator tamii to saturn20T

musisz terz pamietac ze zmiana silnika pociąga za soba zmiane przełożeń na odpowiednią do tego silnika.

jest jeszcze szansa że wymieniając silnik na mocniejszy w tym wypadku 20T zakładasz go do regulatora który obsługuje silniki do 23T wiec jest szansa że go sfajczysz. ( wiem ze na necie polecają i że działa w tym zestawie ale......)
TZ ,RZ czy BZ sa to silniki które wymagają juz odpowiedniego traktowania i naprawdę wydajnych pakietów inaczej nie odczujesz zmiany silnika, do tego są to silniki bardzo wysilone wiec ich żywotność jest mała. oraz cena zakupu mocno dyskusyjna.
poza tym tamii pisze ze te silniki nie powinny być podłączane do ich standardowego regla bo go ugotują.

proponuje rozważyc zakup taniej chińskiej bez-szczotki, wątków o doborze silnika było na forum mnóstwo proponuje przejrzeć archiwum.

Los Desperados Rally & Racing Team

pablomaster12 

Wysłany: 21-03-2011, 15:39   

Aha, dziękuję Ci za pomoc ale mam pytania : 1. Co to są przełożenia i na jakie mam je zmienić przy zmianie silnika na SATURN 20T? 2. Czy te ,,tanie chińskie bez-szczotki'' są do kupienia na polskim rynku i czy spełniają warunki które opisałem w pierwszym poście? 3. Czy regulator który mam fabrycznie zamontowany w df-02 wytrzyma pakiet 7.2v 5300mAh? 4. Czy pakiet 7.2v 5300mAh+ saturn 20t dadzą mi pożądane efekty?
Prosiłbym o szczególną pomoc co do tych przełożeń :)

amonsul 

Wysłany: 21-03-2011, 16:10   

1: proponuje zapytać googla, lub instrukcje obsługi dowiesz sie znacznie szybciej niż czekając na odpowiedz na forum, szczególnie pytając o tak podstawowe kwestie.

przełożenie zależy od zębatek zamontowanych w modelu. resztę doczytaj sobie sam.

2. patrz regulamin tego forum, ale są dostępne jeżeli bedziesz szukał używanych da rade zmieścić sie w założonym budżecie.

3. proponuje zapoznać sie z podstawowymi informacjami
pojemność, prąd oraz napięcie. jeżeli pragniesz pobawić się w modelarstwo niestety trzeba trochę poczytać by potem nie narobić sobie szkód.

4. niewiem jakich zmian oczekujesz wiec niewiem czy zmiany wystarczą :)

co do dobierania przełożeń jak sobie już poczytasz co to jest i skąd się bierze, otworzysz sobie instrukcje do modelu i tam będziesz miał informacje jakie zębatki można zastosować. ( jest tam informacja jak uzyskać odpowiednie przełożenie)

Los Desperados Rally & Racing Team

pablomaster12 

Wysłany: 21-03-2011, 16:30   

Instrukcję mam niestety po angielsku i chińsku więc troszkę namęczę się z czytaniem :? Ale dzięki za pomoc. Co do zmian to oczekiwałem zwiększenia szybkości i przyśpieszenia.

A i jeszcze jedno: To wiesz jakie jest odpowiednie przełożenie do silnika Saturn 20T?

Odpowiedz do tematu