Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Teu 101bk
Autor Wiadomość
FunCar 

Wysłany: 02-07-2009, 11:56   Teu 101bk

Witam!
Mam problem z jak w tytule TEU 101 BK
Mianowicie wczoraj jak go (prowizorycznie)podpiąłem(zgodnie z instrukcją) to wszystko jakoś ładnie działało a dzisiaj jak go przykleiłem tam gdzie ma być to nie chce iść.
Silnik mi piszczy a regiel mruga(kontrolka LED)
wie ktoś może jak go zresetować albo co zrobić żeby jeszcze raz go zaprogramować?

Gambit 

Wysłany: 02-07-2009, 12:17   

Prawdopodobnie musisz go zaprogramować.
Zrób to zgodnie z instrukcją, ale zanim zaczniesz programować zrób po kolei następujące czynnosci:
zamontuj naładowany pakiet, włącz nadajnik i ustaw trymy ataku i skrętu na pozycje zerowe, włącz elektronikę w modelu.
Jeżeli masz problem ze zrozumieniem instrukcji programowania to poniżej masz manuala:

przyciśnij przycisk programowania w regulatorze. Dioda zacznie migać na czerwono. W tym czasie cyngiel na nadajniku musi pozostać w pozycji neutralnej. Ponownie wcisnij przycisk na regulatorze Dioda powinna zaczac migać inna częstotliwością. Wcisnij teraz cyngiel na nadajniku tak, jakbyś miał dac maksymalny gaz i trzymaj go. Trzymając cyngiel wcisnij po raz kolejny przycisk na regulatorze. Częstotliwość migania diody znów się zmieni. Przesuń cyngiel nadajnika w pozycję tak, jak byś chciał maksymalnie zahamować i znów trzymaj w tej pozycji. Trzymając na hamulcu wcisnij przycisk po raz kolejny i w sumie ostatni. Od tego czasu masz na nowo zaprogramowany regulator. Teraz pozostaje ponownie go wytrymować i możesz jeździć.
Ten regulator może się sam rozprogramować jeżeli odłączałeś od niego silnik, a równoczesnie miałes podpięty pakiet. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale niestety zdaża się.
TRF-501X - były 2
TRF-511

FunCar 

Wysłany: 02-07-2009, 14:25   

"Ten regulator może się sam rozprogramować jeżeli odłączałeś od niego silnik, a równoczesnie miałes podpięty pakiet. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale niestety zdaża się."

Właśnie tak zrobiłem i nie wiem co dalej

Gambit 

Wysłany: 02-07-2009, 14:46   

Zrób dokładnie to co napisałem w poście powyżej i bedzie działało
TRF-501X - były 2
TRF-511

FunCar 

Wysłany: 02-07-2009, 23:42   

próbowałem i nic... dioda mruga w jednym rytmie nie zależnie czy mam wcisnięty SET czy nie.
Albo mam dwie lewe ręce albo jestem po********** albo znów coś popsułem;/

Simen 

Wysłany: 03-07-2009, 07:34   

A zasilanie do odbiornika podłączyłeś? Od regla odchodzi jeszcze taka mała wtyczka dwukabelkowa, którą trzeba wetknąć w trzecie gniazdo na odbiorniku oznaczone (przynajmniej u mnie) BATT. Gniazdo ma trzy bolce, a wtyczkę trzeba wetknąć na zewnątrz. Ja zrobiłem tak samo, jak składałem wóz kumpla :mrgreen: Głupieje człowiek. Jak tej wtyczki wcześniej nie wetknąłeś to zrób to, i spróbuj jeszcze raz zaprogramować.

Quarien 

Wysłany: 03-07-2009, 10:04   

A może prościej. Zrób fotkę swojego modelu, zobaczymy, czy wszystko dobrze zrobiłeś. Możemy w nieskończoność wymyślać, cóż to się stało.

Wrzuć na serwer forum lub na ImageShack.us

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Simen 

Wysłany: 03-07-2009, 10:33   

Założę się, że to ten kabelek. Przez niego siedzieliśmy potem kilka dni u niegoi się zastanawialiśmy, co by tu jeszcze zrobić :mrgreen:

FunCar 

Wysłany: 03-07-2009, 12:30   

może jest ktoś z okolic bielska albo cieszyna?
Jak tak to mogę przyjechać i niech mi to ktoś zrobi bo ja nie mam już cierpliwości próbowałem z tym kabelkiem ale on jest dobrze podpięty(+do + a - do -)
inne kable też są na 100% dobrze podpięte do odbiornika I SILNIK TEŻ JEST DOBRZE PODPIĘTY(jak próbuję programować to odpinam[bez aku])
nie mogę dać zdjęć bo coś się stało z aparatem ale mam jeszcze jedno może ważne pytanie: czy jak mam za słabe baterie w nadajniku to może nie być sygnału?
Są 3 lampki czerwona żółta i zielona
jak jest 100% baterii to się świecą 3 a mi mruga żółta i świeci się czerwona... może to być wina baterii?

Gambit 

Wysłany: 03-07-2009, 15:12   

A w jaki sposób chcesz zaprogramować, jak masz odłączony pakiet podczas programowania :shock: ? Przecież jak nie masz zasilania, to nic nie zrobisz.
Programowanie regla według instrukcji musi się odbywać w stanie takim, jak byś chciał jechać modelem. Zarówno pakiet w modelu jak i baterie w nadajniku musisz mieć naładowane.
Włączasz nadajnik, włączasz model i dopiero zaczynasz programować niczego nie odłączając. Jak wciśniesz przycisk programowania i zacznie migać dioda to model Ci nie odjedzie. Dla pewności postaw go na jakiejś podstawce, żeby koła nie miały styczności z niczym.
TRF-501X - były 2
TRF-511

stig333 

Wysłany: 03-07-2009, 16:10   

Jakby nie miał podpiętego pakietu, to żadna lampka by mu nie migała.

cj_kai 

Wysłany: 04-07-2009, 15:01   

miga mu apka a nie regiel widocznie.

FunCar 

Wysłany: 06-07-2009, 12:25   

umiecie dobrze czytać...?
mruga mi CZERWONA LAMPKA KOŁO PRZYCISKU SET W REGULATORZE TEU 101BK
MAM NAŁADOWANE AKU W PILOCIE I W MODELU I NIE WIEM CZEMU NIE DZIAŁA...

Odpowiedz do tematu