Polecacie wielu ludziom ładoware shark 10 i mówicie coś o zasilaniu z kompa.
Ja sie zastanawiam czy nie można tego zasilać zwykłym zasilaczem sieciowym 12 V który można kupić wszędzie za 20 zł??
ja też używam 5A zasilacza i dopóki nie próbuję ładować maksymalnym prądem (5A) wszystko śmiga bez zarzutu, co zresztą jest zupełnie logiczne. A przerabianie zasilaczy komputerowych bywa po prostu bardziej opłacalne
Łukasz D.
Łukasz D.
Wysłany: 14-07-2008, 08:38
no to musze kupić tańszą ładowarkę turbomat 5 i zasilacz
_________________ Łuki
treczka konrad Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 58 Skąd: lodz
Wysłany: 17-07-2008, 14:26
mam pytanko. Co myślicie o ładowarce shark 30? Co do niej ewentualnie należałoby dokupić?
Łukasz D.
Wysłany: 17-07-2008, 19:01
Zasilam Sharka 10 zasilaczem 1.5A i cykluje pakiet 0.2A-ładowanie i 0.1A-rozładowanie.Do tego jeszcze znalazłem ten wzór:
WYMAGANY PRĄD ZASILACZ=0,145xNAPIĘCIE NOMINALNE AKUMULATORA (w voltach)xMAKSYMALNY PRĄD (w amperach) Z JAKIM SIĘ BĘDZIE ŁADOWAĆ AKUMULATOR
z tego wzoru wychodzi ,że mój zasilacz wystarczy nawet jeżeli będe ładować 1.0A
Przyjmuje sie ze bezpieczny prąd ładowania to max=1C czyli ze teoretycznie nic sie ogniwom nie stanie jak będziemy używali takiego prądu. niestety nie oznacza to ze będą nam służyć długo i dzielnie. Inaczej ładuje sie pakiet na zawodach gdzie każdy miliVolt ma znaczenie a inaczej na jazdę pod blokiem, gdzie raczej chcemy by pakiety służyły mam jak najdłużej.
a co do wyliczenia ilości prądu potrzebnego dla ładowarki. wydaje sie ze zmuszanie zasilacza do pracy na zakresie jego skraju mozliwości nie jest najlepszym pomysłem. Morze nie wytrzymać długiego obciążania w ten sposób.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
vszywiec
Wysłany: 19-07-2008, 23:32
czy jest mozliwosc na zasilanie sharka 10 poprzez gniazdo zapalniczki samochodowej
tak ale lepszym sposobem jest podpięcie go bezpośrednio do akumulatora
_________________ Pozdrawiam Kuba
vszywiec
Wysłany: 20-07-2008, 22:46
ale w jaki sposob gdzie mozna kupic taka wtyczke pod zapalniczke jakis namiar
kempes Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 74 Skąd: warszawa
Wysłany: 20-07-2008, 22:57
wtyczkę do zapalniczki możesz kupić w każdym sklepie samochodowym. Rozkręcasz ją. Kabelek czerwony lutujesz do tego wystającego " pałąka" jeśli jest tam sprężyna to czerwień do sprężyny a czarny do jednego z tych bocznych. oczywiście musisz to zrobić tak by się nie stykały. Koszt niecałe 2 zł. sam zrobiłem już kilka takich i nie narzekam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum