Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z Carson 1500
Autor Wiadomość
Dyniek 

Wysłany: 13-10-2008, 21:40   Problem z Carson 1500

Witam
Posiadam ten akumulator już ponad rok i ostatnio zauważyłem, że jest z nim pewien problem. Nie wiem, czy to przez temperaturę obecną (chociaż w domu również tak się zachowuje), czy też przez fakt, że miejsce gdzie jeżdżę znajduje się pod linią wysokiego napięcia, ale samochód (po naładowaniu pakietu) zaraz po uruchomieniu i chwili jazdy zaczyna żabkować tak, jakby się rozładował.
Sprawdziłem napięcie pakietu i wynosiło ono ponad 7,2 V (około 7,5), więc chyba jest ono prawidłowe(?).
Czy wie może ktoś, co może być problemem?

Pozdrawiam

amonsul 

Wysłany: 14-10-2008, 09:38   

Niestety pakiet dokonuje swojego żywota.

napięcie na nie obciążonym naładowanym pakiecie powinno być powyżej 8V ( im lepszy pakiet tym wyższe)

czeka cię zakup pakietu.

Los Desperados Rally & Racing Team

Dyniek 

Wysłany: 14-10-2008, 10:58   

Tego się obawiałem. Najpierw poleciał kijowy profitexx, teraz carson. Trzeba będzie zainwestować np. 2x3300 Team Orion i jakąś lepszą ładowarkę :/.
Dzięki za odpowiedź.

amonsul 

Wysłany: 14-10-2008, 11:26   

Jak jeździsz tylko dla fanu to odradzam pakiety NIMH/NICD lepiej zainwestuj w LIPO będzie podobna cena i pakietów i ładowarki. a efekty nie porównywalne. ( pytanie tylko czy regiel da rade, ale zawsze można kupić prosty układ monit napięcie i na zwykłym reglu też da rade LIPO zastosować)

Dyniek 

Wysłany: 14-10-2008, 11:59   

Hmm, zawsze mi się kojarzyło, że LIPO jest dosyć drogie. Poleciłbyś mi jakiś konkretny zestaw?
Jak w ogóle wygląda żywotność pakietów LIPO? Bo jestem ciekaw, czy nie będę musiał 50 jazdach wymieniać pakietu.

amonsul 

Wysłany: 14-10-2008, 12:24   

Co do wytrwałości jest taka sama lub przewyższa pakiety NIMH.

zalety ładujesz kiedy chcesz i pakiet zachowuje ładunek praktycznie bez zmian przez sprobuj naładować Mimh i pojeździć na nich np. po 3-4 dniach. poza tym oddaje prąd nieporównywalnie lepiej.

cena jest porównywalna z pakietami 6cell nimh ( ok 150-300) pln zależy jaka firme faworyzujesz i jakie parametry maja pakiety.

ładowarka jest w tej samej cenie ( 90% ładowarek w tej chwili ma program do ładowania lipo, w większości nowych masz wbudowany balancer polecam ta opcje)

to ze my jesteśmy za murzynami ( spójrz na ogniwa dopuszczone do startów w MP) to nie znaczy ze świat też.

Dyniek 

Wysłany: 16-10-2008, 19:52   

A czy sam używasz jakichś lipoli? Jeżeli tak, to jakich?

Odpowiedz do tematu