Witam
Posiadam ten akumulator już ponad rok i ostatnio zauważyłem, że jest z nim pewien problem. Nie wiem, czy to przez temperaturę obecną (chociaż w domu również tak się zachowuje), czy też przez fakt, że miejsce gdzie jeżdżę znajduje się pod linią wysokiego napięcia, ale samochód (po naładowaniu pakietu) zaraz po uruchomieniu i chwili jazdy zaczyna żabkować tak, jakby się rozładował.
Sprawdziłem napięcie pakietu i wynosiło ono ponad 7,2 V (około 7,5), więc chyba jest ono prawidłowe(?).
Czy wie może ktoś, co może być problemem?
Tego się obawiałem. Najpierw poleciał kijowy profitexx, teraz carson. Trzeba będzie zainwestować np. 2x3300 Team Orion i jakąś lepszą ładowarkę :/.
Dzięki za odpowiedź.
Jak jeździsz tylko dla fanu to odradzam pakiety NIMH/NICD lepiej zainwestuj w LIPO będzie podobna cena i pakietów i ładowarki. a efekty nie porównywalne. ( pytanie tylko czy regiel da rade, ale zawsze można kupić prosty układ monit napięcie i na zwykłym reglu też da rade LIPO zastosować)
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Hmm, zawsze mi się kojarzyło, że LIPO jest dosyć drogie. Poleciłbyś mi jakiś konkretny zestaw?
Jak w ogóle wygląda żywotność pakietów LIPO? Bo jestem ciekaw, czy nie będę musiał 50 jazdach wymieniać pakietu.
Co do wytrwałości jest taka sama lub przewyższa pakiety NIMH.
zalety ładujesz kiedy chcesz i pakiet zachowuje ładunek praktycznie bez zmian przez sprobuj naładować Mimh i pojeździć na nich np. po 3-4 dniach. poza tym oddaje prąd nieporównywalnie lepiej.
cena jest porównywalna z pakietami 6cell nimh ( ok 150-300) pln zależy jaka firme faworyzujesz i jakie parametry maja pakiety.
ładowarka jest w tej samej cenie ( 90% ładowarek w tej chwili ma program do ładowania lipo, w większości nowych masz wbudowany balancer polecam ta opcje)
to ze my jesteśmy za murzynami ( spójrz na ogniwa dopuszczone do startów w MP) to nie znaczy ze świat też.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum