OlekPT
Wysłany: 05-12-2010, 11:18 Pelikan Raytronic C14 - nie wykrywa balancera
Witam,
Posiadam ładowarkę Raytronic C14 Pelikana. Mam ją już jakiś czas. Ostatnio kupiłem sobie li-pola (Turnigy 5200mAh 30-40C 7,4V) i przed pierwszym użyciem chciałem doładować pakiet i zbalansować ogniwa. Podłączyłem wszystko tak jak należy (w sklepie dobrali mi kabel i kostkę na 2s do balansowania). Ustawiam w ładowarce odpowiednie namiary i naciskam start. Pojawia się komunikat że balancer nie jest podłączony.
Nie wiem co z tym zrobić. Prosze o komentarze i porady.
czy wcześniej już korzystałeś z balansera w tej ładowarce?
z informacji które napisałeś, szukał bym:
uszkodzony balanser w ładowarce.
uszkodzona wtyczka balansera w pakiecie ( sprawdź miernikiem lub innym urządzeniem dedykowanym czy są tam prawidłowe wartości napięć)
uszkodzona przejściówka ( miernik w rękę i sprawdź czy jest drożna na wszystkich kablach)
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
OlekPT
Wysłany: 07-12-2010, 14:28
Z balancera nie korzystałem jeszcze nigdy.
Używałem do tej pory pakietów ni-mh. Od kilku dni posiadam ten pakiet.
Żeby sprawdzić czy balancer w ogóle reaguje na pakiet podłączyłem złączke do innego wejścia. Ładowarka po włączeniu zaczeła piszczeć ,że źle podłączyłem.
Podejrzewam że kostka do balancera jest zepsuta.
Jesli chodzi o ten miernik to niestety go nie posiadam. Dlatego udam sie do modelarskiego sklepu i może uda mi sie coś zdziałać z miernikiem.
Co do ładowarki to nie ma ograniczenia pojemności. Nic takiego nie wyczytałem w instrukcji.
Skoro można ją ładować li pol 3s to rczej daje sobie rade z 2s.
pojemność nie ma nic wspólnego z ilością ogniw w pakiecie.
miernik do sprawdzenia takich życzy kupisz w każdym markecie w koszu wszystko za 15pln.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
OlekPT
Wysłany: 10-12-2010, 13:39
byłem w sklepie.
pan powiedział że kable do wtyczki były podłączone w lustrzanym odbiciu.
poprzemieniał i juz jest wszystko dobrze, ładowarka wykrywa balancer
Mam kolejne pytanie.
jak ładuje pakiet li po z balancerem to jak by ładował sie do połowy.
czyli do ok. 2500mAh
Później jak odłącze balancer i włącze na nowo ladowanie to ładuje druga połowe.
Nie rozumiem dlaczego tak jest. to normalne jest przy tej ładowarce??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum