Wysłany: 10-09-2010, 22:19 Pakiet LiPo czy jednak NiMh
Witam
Naczytałem się sporo o Li-Po i innych aku i zastanawiam się czy w moim przypadku warto je kupić.
Mam model HSP XSTR Buggy (silnik klasy 540). Oczywiście zaraz po kupnie modelu okazało się że jego NiMh 1800mAh to zdecydowanie za mało, więc dokupiłem 4600 NOSRAM. Jednak to również za mało frajdy z jazdy. Dlatego zastanawiam się nad kupnem kolejnych pakietów 2.
Do rzeczy.
Wiem, że LiPo:
a) są mniej trwałe na uszkodzenia mechaniczne (dlatego potencjalnie myślę o LiPo w hard case),
b) wymagają specjalnej ładowarki z balancerem (zakupiłem ostatnio ECO SIX),
c) wymagają większej troski o zakres napięć - "nie za mało napięcia" i "nie przeładować",
d) w moim przypadku rygiel nie ma odcięcia napięcia więc będę musiał kupić kontroler z np. buzzerem by nie spowodować zbytniego rozładowania aku podczas jazdy.
e) mają większą wydajność prądową - można z nich pobierać większe prądy, co w przypadku silników bezszczotkowych ma znaczenie.
Jednak nie znalazłem informacji, jaką z zastosowania LiPo mogę mieć korzyść będąc posiadaczem silnika "szczotkowego"???
Czy dobrze rozumuję, że:
1) silnik będzie miał lepsze osiągi?
2) napięcie spada wolniej i w końcowym czasie jazdy nagle spada unieruchamiając pojazd, co przełoży się na to, iż przez większość czasu jeździ się na LiPo tak jak na w pełni naładowanym NiMh? nie ma efektu, że jadę coraz wolniej i wolniej...
3) muszę dokupić chłodzenie silnika i rygla bo pewnie mi się przegrzeją...?
4) skoro LiPo lepiej magazynują energię, to czy np. na LiPo 5000Mah będę dłużej jeździł niż na 5000mAh NiMh? Jeśli tak to o ile dłużej (oczywiście szacunkowo)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum