AxuSS
Wysłany: 31-05-2008, 22:32 Jakie akumulatorki
Jak w temacie, posiadam model (właściwie to zabawkę ) QD Baja King, aktualnie śmiga na aku 700 mAh 9,6 V, chciałbym zmienić je na coś większego, znalazłem aku ok. 5000 mAh 9,6 V i teraz mam pytanie czy elektronika podoła . Na forum ktoś pisał, że jak podłączył do QD mocniejszy pakiet to elektronika się sfajczyła .
Można taki mocny pakiet podłączyć bez konsekwencji, czy lepiej coś mniejszego ?
I jeszcze jak ktoś wie to niech napisze jaki pobór prądu występuje w tym modelu przy maksymalnym obciążeniu (silnik 280).
nie wiem jakie elektronika QD ma tolerancje na napięcie.
ale dla bezpieczeństwa proponuje sprawdzić jaki ma V ma stary naładowany pakiet a jakie ma ten nowy. Morze sie okazać ze będzie to sporo więcej i jednak zaszkodzi to elektronice.
poza tym ten pakiet będzie sie ładował wietrzność na tej ładowarce.
szacunkowo z 15h
no i sprawdź czy napewno ładowarka obsługuje technologie pakietów które chcesz założyć.
bo z tego co pamietam to QD ma nicd a nie podałeś jaki jest ten nowy. jak nimh ładowarka ma 99% szans na nierozpoznanie końca ładowania i musisz pilnować tego osobiście z zegarkiem.
jak to LIpo to wo gule sie nie nadaje do wykorzystrania
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Lipo to raczej nie jest A naładowanie pakietu można patrzeć z zagarkiem lub sprawdzać temperaturę akumulatora, kiedy jest pełny grzeje się i wtedy powinno się go rozłączyć.
_________________ TKM McRae Rally Team
Ford Focus RS WRC '01 Tamiya TB-01
Subaru Impreza STI WRC '00 Team Arai
AxuSS
Wysłany: 03-06-2008, 09:46
LiPo to nie jest bo po co do QD byłby mi taki akumulator takiego poboru mocy to tam nie ma
Akku NiMH oczywiście, a co do czasu ładowania to ja bardziej rekreacyjnie mam zamiar tym QD jeździć, więc te 15 h mi niestraszne.
Jak mi się bardzo spodoba to zmienię wtedy cały zestaw łącznie z ładowarką. BTW moje QD kupiłem za 80 dyszek komplet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum