Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wlasciwe pasmo
Autor Wiadomość
c-traxx
[]

Wysłany: 17-12-2005, 01:35   

KiT napisał/a:
Tak an marginesie to też mam Optica, ale jakby spadł mi mój szybowiec z podowu jakiegość rccar bawiącego się w okolicy na 35MHz to miałbym nie najlepszy humor. Nie mówiąc już, że jest to nielegalne.

Zgadza sie ze to nielegalne ale tak jak juz mowilem nie jezdze na zawody i tam gdzie jezdze nie lataja samoloty rc w kazdym razie najblizsze opuszczone lotnisko jest jakies 50 mil odemnie wiec nie ma sie czego bac.Nie lubie i nigdy nie polubie radja do samochowdow w stylu "pistoleta" cwiczylem na symulatorze na opticu wiec juz go opanowalem (tak mi sie wydaje)i sie nie przezuce a jesli sie w przyslosci wybiore na zawdy to zmienie nadajnik i radio i tyle.Bez sensu jest zmienianie krysztalu do radia ktory tutaj kosztuje kolo 400 zl nieprawdaz?

Ps.Nie wiecie moze gdzie moge dostac diody biale o mocy 110000 mcd o srednicy 10mm + oprniki do nich na 6V bo nie moge na necie znalezc sklepu :]

KiT
[]

Wysłany: 17-12-2005, 10:47   

c-traxx napisał/a:
KiT napisał/a:
Tak an marginesie to też mam Optica, ale jakby spadł mi mój szybowiec z podowu jakiegość rccar bawiącego się w okolicy na 35MHz to miałbym nie najlepszy humor. Nie mówiąc już, że jest to nielegalne.

Zgadza sie ze to nielegalne ale tak jak juz mowilem nie jezdze na zawody i tam gdzie jezdze nie lataja samoloty rc w kazdym razie najblizsze opuszczone lotnisko jest jakies 50 mil odemnie wiec nie ma sie czego bac.

Nielegalność tego nie ma nic wspólnego z udziałem w zawodach. Takie radio potrafi zakłócić ten sam kanał modelarzowi latającemu 2km od Ciebie. Ty możesz nie mieć pojęcia, że właśnie tam lata. Półbiedy jako to będzie mały elektryk. Ale jak trafisz spalinowy Heli albo akrobata to szkody które tym wywołasz mogą być ogromne (ostatnie jakie słyszałem to uderzenie w dach i pożar strychu koszt 50 000zł).
Jeśli myślisz, że do latania potrzeba lotniska to też się mylisz, mi wystarczy 50m pola. I często jak gdzieś jadę wkładam model w bagażnik i robię sobie postój "po drodze".

Modelarze lotniczy znają w znakomitej większości gdzie się lata w ich regionie i tak się umawiają by nie latać "za miedzą". Ale rccar jeżdzącego gdzieś w okolicy na ich częstotliwościach nie są w stanie przewidzieć. Tak na marginesie zagrożone to jest karą do dwóch lat pozbawienia wolności.

c-traxx
[]

Wysłany: 17-12-2005, 10:53   

To ja bym na twoim miejscu nie wychodzil z domu bo a noz ktos bedzie puszczal taki sam samolot na takim samym kanale i to kolo twojego domu.

Tl-01B
[]

Wysłany: 17-12-2005, 19:02   

Co prawda KiT napisał:
Tak na marginesie zagrożone to jest karą do dwóch lat pozbawienia wolności.

I mogło to lekko zdenerwować naszego "zamorskiego" kolegę, ale spoko nie musimy się obawiać i siedzieć w domu, wszystko sobie wyjaśnimy. Po to się tu spotykamy.

Nie znam dokładnie ostatnich ustaleń URTiP-u (tak się chyba teraz nazywa dawny PAR). Ale, jeśli 35 MHz jest dopuszczone jako pasmo obywatelskie, nie wymagające zezwolenia (tak, jak 27,12 MHz), to chyba jest to sprawą umowną kto, na jakim paśmie pracuje. Swoją drogą tyle się pozmieniało, że trzeba by na nowo zapoznać się z przepisami (mówię tu o sobie). Przy okazji przypominam, że od 16.12.2005 r. nie płacenie abonamentu RTV,to już łamanie prawa (ustawa), a nie jak do tej pory, nie spełnianie "pobożnego życzenia Krajowej Rady.

KiT
[]

Wysłany: 17-12-2005, 22:52   

35 MHz zarezerowane dla lotniczych, służę informacją:
Rozporządzenie
jakby było mało, to:
interwencja
Identyczna procedura odnosi się do pasma 35MHz
Dla tych co będą chcieli powiesić sobie nad łóżkiem wersja do wydruku:
pdf

Tl-01B
[]

Wysłany: 17-12-2005, 23:33   

To było tak:

"W dniu 23 listopada br. pracownicy Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Urzędu Regulacji Telekomunikacji i Poczty namierzyli i zlokalizowali z dokładnością do pomieszczenia w budynku urządzenie nadawcze małej mocy pracujące w paśmie 131-132 MHz. Wiadomość o zakłóceniach pochodziła z Agencji Ruchu Lotniczego, gdyż jest to zakres częstotliwości przeznaczony dla lotnictwa."

Modelarstwo Lotnicze, mimo mojego wielkiego uznania dla tej "dyscypliny", to jednak nie Lotnictwo w rozumieniu Ustawy.

"Za używanie bez wymaganego pozwolenia urządzenia radiowego"

A pasmo 35 MHz jest dostępne bez "wymaganego pozwolenia" ( 20-toma mW też można sobie posterować, bez naruszania przeisów zawartych w USTAWIE). Ok! szkoda czasu na wywody prokuratorsko - adwokackie. Pewnie dwóch lat nikt by za to nie dostał, ale co umowa,to umowa. Pasmo jest tylko dla latających. Nawiasem mówiąc, dobre Buggi też jakiś czas leci (ba robi nawet pętlę - widziałem!!) i trzeba nim jakoś sterować. ;-)

P.S Dzięki wielkie za linki, ładnych parę "chwil" szukania mniej. Dziękuję, pozdrowienia dla Juniora.

c-traxx
[]

Wysłany: 17-12-2005, 23:58   

Wytlumaczcie mi wtedy jaka czestotliwosc powinienem wybrac zeby puszczac swoj samochodzik?

Ps moje chodzi na 35.030 i nie myslicie chyba ze ci co mieli ta "stacje nadawcza" puszczali samoloty i samolchody rc, chodzilo im pewnie o jakas lewa rozglosnie radiowa ktora jest w kazdym szanujacym sie miescie :) i na koniec skad wiecie ze na tej samej czestotliwosci nikt nie bedzie sie bawil swoim cackiem ? Mam nadzieje ze nie bede musial abonametu placic za puszczanie kolorowego samochodu (ten abonament jest drozszy) przemaluje na bialo czarny i polowe zaplace :D Sorki ale mam dobry humor ;)

Tl-01B
[]

Wysłany: 18-12-2005, 00:36   

Poważne sprzęty Radiomodelarskie mają monitory pasma i żaden szanujący się i innych modelarz nie włączy swojego radia nie upewniwszy się, że kanał na którym chce pracować jest wolny. Kiedyś dla modelarzy w Polsce dopuszczone było tylko jedno pasmo częstotliwości, 27,12 +/-0,6 MHz i modrlarze zakładali na swoje anteny kolorowe proporczyki, lub tasiemki informując innych na którym kanale pracują.

Swoje autko mażesz "puszczać" na paśmie 27 i 40 MHz. Wydaje mi się, że za oceanem mają jeszcze 75 MHz, ale nie jestem pewien. U nas są tylko te trzy: 27, 35, 40 MHz.
Pasmo 27 MHz uchodzi za najbardziej "plebejskie". To taki radiowy śmietnik, w zasadzie wszystko może tu pracować. Ograniczona jest oczywiście moc nadajnika.

Mieliśmy tu dyskutować o sposobach gaszenia silnika spalinowego, ale przez ten czas jak "odstroiliśmy" się od tematu - silnik zgasł sam.

c-traxx
[]

Wysłany: 18-12-2005, 01:01   

Swieta racja i rozumiem juz tylko ale jak sie upewnic ze nic nie szaleje juz na tym pasmie?Bo jakos nie chce mi sie ciagnac "testera czestotliwosci" ze soba (pewnie troche wazy i kosztuje)

Tl-01B
[]

Wysłany: 18-12-2005, 01:14   

Jeśli pracujesz na właściwym paśmie, to trzeba się trochę pooglądać dookoła, aby jakiś rozjuszony Monster nie pobrudził Ci Twoich eleganckich trampelówek.
Dasz radę. Pa, pa idę spać.

c-traxx
[]

Wysłany: 18-12-2005, 01:39   

Tl-01B napisał/a:
Jeśli pracujesz na właściwym paśmie, to trzeba się trochę pooglądać dookoła, aby jakiś rozjuszony Monster nie pobrudził Ci Twoich eleganckich trampelówek.
Dasz radę. Pa, pa idę spać.

Oki ale jak ktos jest z 2km odemnie?Co wtedy? Musialbym miec wzrok sepa scierwnika zeby go dojrzec a jak bym go juz odpalil to bylo by za pozno...Powiem wam jedno, doze do tego zeby wam udowodnic iz tak czy inaczej jak ktos ma wlezc na wase pasmo to to zrobi bez horagiewki czy rozgladania sie bo przypadki chodza po ludziach a szansa na to jest taka sama jak zostac trafionym przez jednego z takich samolotow rc spacerujac po parku bo komus sie rozladowalo radjo czy zostac rownie dobrze porwanym przez zielonych :D .Powiem wam ze jak dlugo kraze po forach tym bardziej zauwazam ze zawsze kazdy robi z igly widly i czasami czuje sie jak bym kierowal samochodem od ktorego zaleza losy calej ludzkosci...a przeciez to tylko czysta zabawa i nic wiecej przynajmniej ja to tak odczuwam bo wkoncu od tego mt2 nie bedzie moja ani kogos innego przyszlosc zalezec (no chyba ze mnie zieloni porwa w nocy jak bede go puszczal) :) .Na koniec panowie zycze przed swietami wiecej luzu bo czuje sie jakbym sluchal wykladu na PG za czasow gdy jeszcze chcialo mi sie sluchac tych ktorzy pozjadali wszystkie rozumy swiata.

Ps. Nikogo nie chcialem w tym posice urazic ani obrazic i mam nadzieje ze nikt nie poczuje sie pokrzywdzony.

Pozdrawiam

Wesołych Swiątów ;)

Tl-01B
[]

Wysłany: 18-12-2005, 01:48   

Napisałem "NA WŁAŚCIWYM PAŚMIE".

c-traxx
[]

Wysłany: 18-12-2005, 02:13   

Tl-01B napisał/a:
Napisałem "NA WŁAŚCIWYM PAŚMIE".

Co rozumiesz przez "Wlasciwe pasmo"?

Tl-01B
[]

Wysłany: 18-12-2005, 02:22   

Nie 35 MHz

c-traxx
[]

Wysłany: 18-12-2005, 03:51   

Tl-01B napisał/a:
Nie 35 MHz

Co za roznica jesli puszczam samolot czy samochod na polu, pozatym po co robia takie krysztaly?Zeby mozna ich bylo urzywac na innej planecie bo naprawde nie kumam...I jesli nie 35 to po co ja kupilem wlasnie takie radjo i jak to mozliwe ze takie sprzedja jezsli sa nie legalne :D ?I na jakiej ty czestotliwosci urzywaz radja i z jaka kupiles radjo?Wybaczcie ale to mi sie wydaje coraz bardziej smieszne.

Pozdrawiam

Ps tak jak myslalem nie ma na to odpowiedzi.....

Odpowiedz do tematu