Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wlasciwe pasmo
Autor Wiadomość
KiT
[]

Wysłany: 19-12-2005, 21:33   

c-traxx napisał/a:
Swieta racja i rozumiem juz tylko ale jak sie upewnic ze nic nie szaleje juz na tym pasmie?Bo jakos nie chce mi sie ciagnac "testera czestotliwosci" ze soba (pewnie troche wazy i kosztuje)

Niestety nie każda aparatura nawet z wyższej półki ma tester, a w większości jest to opcja.
Najprostszy tester to odbiornik, z kwarcem na Twój kanał i z podpiętym przez kondensator głośnikiem do dowolnego kanału. Słychać wtedy jak ktoś używa sprzętu na twoim kanałe. Niestety nie ochroni to przez sytuacją jak ktoś kto nie używa terstera, bo po co, przecież puszcza tylko samochód i nic się przecież mu nie stanie, a wkaszanił się na kanał z częstotliwości 35MHz. Dlatego w rozporządzeniu częstotliwość 35MHz jest zarezerwowana do rc lotniczego tylko. Tam obowiązuje inna kultura i inne świadomość zagrożeń. I nikt przy zdrowych zmysłach nie lata na 27MHz, ani na 40MHz czymś poważniejszym. Zaś powyższa wymiana zdań i uzasadnień że można używać 35MHz, bo nic się nie stanie wzbudziłaby co najwyżej politowanie.

Podałbym link do aktualnie obowiązującej tabeli przydziału kanałów ale nie wolno, bo jest na innym forum o tematyce modelarskiej.

Co do interwencji. Jeśli złożysz do URTiP doniesienie, że ktoś używa pasma 35MHz niezgodnie z zastosowaniem to mają obowiązek, i tak robią, sprawdzenie tego i wyeliminowanie delikwenta. Procedura jest identyczna jak w przypadku podawanej interwencji.
Tak to działa.

Co do Optica. Radio jest na tyle dobre, że bym go tak pochopnie nie sprzedawał. Chociaż do rccar używałbym raczej Hitec Eclipse pro car. Ale jeśli bym już miał Optica i zamierzał używać do rccar to kupiłbym sam moduł w.cz. na 40MHz i spokój. Zaś ten na 35MHz sprzedaj jeśli nie zamierzasz latać. Ludzie którzy przywieźli sobie Hitec'a lub Futubę zza oceanu wezmą z pocałowaniem ręki.

c-traxx
[]

Wysłany: 20-12-2005, 23:43   

Wszystko pieknie ale jedno mnie naprawde nurtuje co za roznica jesli urzywam samochodu czy samlotu na otwrtym obszarze?Przeciez czy bede mial czest. 35 czy 40 to niezaleznie od tego moge komus wlezc na kanal bo ktos moze tez puszczac samochod albo samolot nieprawdaz tym bardziej ze mam off roada ktorym po torach w miescie nie bede sie scigal i wydaje mi sie ze tej osobie bedzie wisialo czy mam optica do samolotow czy do samochodow zreszta nie jestem w stanie zgadywac co kto ma i puszcza.A co do sprawdzenia to najlatwiej chyba wlaczyc samochod i oblukac czy nie reaguja na jakies fale z innego radia i koniec.Co do rady to rada rzadzi rada radzi i rada g.... na to poradzi bo nie jestem w polsce. :) Dla jednych jest to lamanie zasad a dla mnie bzdurna ustawa ktora niczego konkretnego nie ustala poza skatalogowaniem czestotliwosci ktorych jak juz dowiodlem mozna urzywac wspak i niezaleznie czy sie steruje samolotem czy samochodem.Szanse na wlezienie komus na czest sa takie same przy legalnym jak i "nie legalnym" urzywaniu radia czyli 50% na 50%.Jesli ktos mysli inachej i potrafi wyliczyc to z jakiejs calki albo pochodnej to jestem otwarty na pomysly.:)
Pozdrawiam

Tl-01B
[]

Wysłany: 21-12-2005, 00:13   

Z treści Twoich postów wynika (bez urazy), że nie wiesz co to jest całka i do wyliczenia czego służy. My znajdujemy się w Polsce i Nas dotyczą te przydziały częstotliwości. Możesz sobie tam puszczać model nawet na kanale melioracyjnym, do Nas nie doleci. :-)
Pozdrawiam z Łodzi, Wesołych Świąt - Tl-01B.

KiT
[]

Wysłany: 21-12-2005, 12:14   

c-traxx napisał/a:
Co do rady to rada rzadzi rada radzi i rada g.... na to poradzi bo nie jestem w polsce. :)

Jak jesteś w USA to wcale bym się nie przejmował. CO najwyżej goście z działu prawnego AMA złożą Ci wizytę, a potem ciekawy rachunek przestawią. Tam skanery częstotliwości z lokalizatorami są w powszechnym użyciu.

Gismo_PL
[]

Wysłany: 21-12-2005, 17:14   

KiT ... czy zdajesz sobie sprawę, że popularne w naszym kraju pasmo obywatelskie CB Radio to częstotliwość 27 MHz więc chyba nie trudno o zakłucenia podczas jazdy między blokami. Warto wcześniej się troszkę rozejrzeć po terenie w celu zlokalizowania anten. Można również zaopatrzyć się w filtry przeciwzakłóceniowe. Tylko dziwne jest to, że nikomu to nie przeszkadza :)

KiT
[]

Wysłany: 21-12-2005, 23:05   

No bo tak to wygląa 27MHz to generalnie śmietnik. Jak sterujesz czymś co może zrobić krzywdę i jeżdzi to z starasz się uciec na 40MHz. Tam zgodnie z rozporządzeniem jużnie wszystko wolno (bramy sobie nie zrobisz itp. ).

Ale jak latasz. to tylko na 35MHz bo taka jest rezerwacja pasma do latania. Bo nawet 500g ramowy model zpsadający z prędkością 120km/h może zabić, jak trafi (możesz sobie energię policzyć, a szklano kewlarowy kadłub to się tak łatwo nie poddaje). A jak jeszcze trochę więcej waży i ma na dziobie alu kołpak od śmigła to... . Wierz mi, kilka już rozbiłem.

Widziałem model wbity w 30cm w twardą ziemię pół metra od 5 letniego dziecka. Tak więc Bedę tępił bezmyślne używanie tego pasma do innych celów. Ktoś chce się bawić w inne rc ma 27MHz i 40MHz. Jeśli ktoś tego nie rozumie to czas stanowi zagrożenie.

Gismo_PL
[]

Wysłany: 21-12-2005, 23:35   

Całkowicie się z Tobą zgadzam, przede wszystkim bezpieczeństwo przebywających w otoczeniu. Ale moim zdaniem nie tylko modele latajace stanowią zagrożenie, bo jak się dobrze przyjżeć to i większość MT bardzo często widzi się w powietrzu :) . Widok napewno miły dla oka jak się obserwuje z większej odległości, ale w rzeczywistości stanowi zagrożenie ze względu na brak sterownosci modelu. Chyba nie trzeba opisywać konsekwencji jakie mogą wystapić przy ewentualnej możliwości wystąpienia zakłócenia pasma podczas lotu takiego mostera :shock:

KiT
[]

Wysłany: 22-12-2005, 08:22   

Dokładnie, tak. Dlatego gdybym miał model który jeżdzi 70km/h i waży 5 kg, a przecież to już pocisk, to do jego sterowaniac używałbym aparatury na 40MHz z modulacją FM i odbiornika z podwójną przemianą.

A jaka wygląda rzeczywistość?

Większość osób najpierw kupi super silnik, szybkie przełożenia, nową budę, odlotowe felgi i gdzieś, kiedyś pomyśli o aparaturze. Odpowiedzialnością zwykłem nazywać inną formę myślenia.

ZakaMareK 

Wysłany: 24-10-2008, 18:46   

c-traxx, czemu nie możesz zaakceptować wersji ugodowej, że 35 jest zarezerwowana dla modeli latających, choćby ze względu na porządek? robią kwarce o różnych częstotliwościach dla tych, którzy ich potrzebują - chyba właśnie dla porządku w eterze...
a jak ktoś wyżej napisał - nie chcesz być plebejuszem, kup dwie lub trzy kości 40 i po problemie.

nie potrzebujesz testera częstotliwości, żeby sprawdzić, czy Twój kanał jest czysty. wystarczy najpierw włączyć odbiornik w modelu i chwilę mu się przyjrzeć, czy sam nie dokonuje jakichś dziwnych ruchów serwami. jeśli nie, kanał czysty - możesz grzać ile wlezie. jeśli tak, coś/ktoś go zakłóca. a że wszedłeś na kanał jako drugi, to Ty musisz zmienić kwarce. to taki RC savoir-vivre. sprawa jest prosta: większość aparatur nadawczych ma zbliżone parametry jeśli chodzi o zasięg. jeśli nikt Tobie nie zakłóca, raczej Ty też nie będziesz przeszkadzał innym.

czy ktoś się ze mną nie zgodzi?

pzdr
8)

// Proszę, na przyszłość zerkaj na datę ostatniego posta. Wszyscy uczestnicy dyskusji już dawno zostali usunięci z forum. Nie wstawię warna, ponieważ user napisał dużo i z sensem. Albo po prostu mam dobry dzień :)

Odpowiedz do tematu