Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza aparatura
Autor Wiadomość
MackoPL 

Wysłany: 27-11-2008, 13:49   Pierwsza aparatura

Tak jak w temacie mam zamiar kupić pierwszą aparaturę do 200 zł.Proszę o szybką odpowiedź (bo mi przejdzie super fighter jeśli nie zdecyduje się na apke :o )

Gambit 

Wysłany: 27-11-2008, 13:55   

Ale o co pytasz w związku z aparaturą? Chyba nie przeszytałeś swojego posta zanim go wysłałes, bo w jego treści nie ma żadnego pytania.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Quarien 

Wysłany: 27-11-2008, 14:03   

To dobrze, że chcesz kupić aparaturę. Aparatura jest bardzo potrzebna do odpalenia modelu.

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

MackoPL 

Wysłany: 27-11-2008, 14:46   

Sorka zapomniałem napisać (post pisany w pośpiechu).Jakie mi polecacie do 200 zł aparatury (to miało być takie pytanie)

Gambit 

Wysłany: 28-11-2008, 09:39   

Nowe czy używane?
Najlepszym rozwiazaniem jest kupienie aparatury z modułem Spectrum, żebyś miał z głowy problem z kwarcami i precyzyjniejsze sterowanie, ale używane do 200 zł jest raczej niemożliwe do kupienia. Rolejny rodzaj do rozpatrzenia to synteza i myśle, ze jak dobrze poszukasz, to uzywane za 200 zł uda się kupić, ale może być mocno zniszczona i nie do końca sprawna, więc musisz uważać. Synteza ma możliwość dostrojenia zakresu samemu i jest to lepsze rozwiązanie jeżeli masz zamiar jeździć na zawodach, bo sam dostroisz zakres aparatury i nie będziesz miał zakłuceń. Następna w kolejności zostaje Ci aparatura zwykła, kwarcowa, ale jeżeli masz mozliwośc wyboru, to kup czestotliwość 40 Mhz FM, poniewaz jest mniej popularna. Zakres 27 jest tak bardzo rozpowszechniony nawet w zwykłych zabawkach sterowanych radiem, że poszukałbym na twoim miejscu 40 Mhz nawet AM niż 27Mhz.
Jeżeli zaś chodzi o producenta, to wybór jest tak szeroki, że trudno polecić coś na szybko. Kwarcowy Acoms hayabusa to koszt 100-150 zł od jakiegoś zawodnika, który przechodzi na syntezę czy spektrum, więc warto pójść na jakies zawody i popytać. Nowe masz dostępne w sklepach, więc poszukaj co najlepiej leży ci w ręce
TRF-501X - były 2
TRF-511

Odpowiedz do tematu