Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kwarce "AM" CZY "FM"
Autor Wiadomość
Robciu

Wysłany: 12-09-2007, 21:08   Kwarce "AM" CZY "FM"

wiem ze kwarce 27 am Są bardzo zakłucane sygnały .
Wiec niewiem czy lepszy jest 40 am
Wiem ze jeszcze są częstotliwosci z " FM "WIĘC PLISSSS O POMOC

ares 

Wysłany: 12-09-2007, 21:58   

To są normalne fale radiowe
AM - długie fale tzn. Długi zasięg większe zakłucenia
FM - krótszy zasięg mniejsze zakłucenia

Mówia że tylko zawodnicy tak naprawde odczują różnicę.
Jednak ja też chętnie posłucham opini bardziej doświadczonych więc dołączam się do pytania.

PAD 

Wysłany: 13-09-2007, 16:38   

ja mam AM 2 wd i jeździłem FM 4 wd więc wygoda jazdy było oczywiscie i tak większa

Jakub Kowalczyk 

Wysłany: 13-09-2007, 17:09   

PAD i co to wniosło do tematu częstotliwość nie ma znaczenia w wygodzie jazdy po prostu am łapie więcej zakłuceń więc czasami może Ci model skręcić lub dodać gazu itp. na fm jest o wiele mniejsze prawdopodobieństwo oczywiście jeśli nikt koło Ciebie nie jeździ na takim samym kanale, ogólnie jak masz możliwość kupuj FM

ZakaMareK 

Wysłany: 24-10-2008, 18:07   

a co z różnicami zasięgu między AM i FM? są zauważalne?

nie wiem, jak się to przekłada na modele RC, ale ze szkoły pamiętam jeszcze, że im większa długość fali, tym większy jej zasięg (ale i dłuższa antena). przy krótkiej fali można przesłać więcej info w pakiecie sygnału niż w przypadku długiej fali (przykład: AM jest mono, FM stereo i jeszcze ma RDS). ze względu na globalny zasięg, radioamatorzy (tzw. krótkofalowcy) zwykle używają sprzętu o długości fali 2m. inna sprawa, że AM dużo lepiej dociera w nierówności terenu niż FM - pewnie nieraz traciliście sygnał radiowy w górach itd.

maszt w Gąbinie (ten, który runął kilkanaście lat temu - nota bene, wówczas najwyższa konstrukcja na świecie!) obsługiwał swoim zasięgiem ogromny teren - od Kazachstanu i Iraku po Amerykę Północną!!. dla porównania, telefony komórkowe pracują w częstotliwościach pomiędzy 900MHz (stare cegły Centertela) do 2.4GHz. transmisja odbywa się na ekstremalnie krótkiej fali, przez co rolę anteny pełni malutka płytka (metal napylony na plastik) wewnątrz. no ale i odległość pomiędzy stacją bazową (BTS) a komórką nie może być większa niż kilka-kilkanaście km, stąd stacji bazowych musi być bardzo wiele dla zapewnienia pokrycia. spada za to moc urządzeń!

sorry za ten wykład, może kogoś to zainteresuje :oops:

pzdr
8)

//Nie przepraszaj za wykłady. Naprawdę ciekawy kawałek lektury :) - Qr

amonsul 

Wysłany: 27-10-2008, 11:17   

osobiście nie widzę różnicy czy apka jest FM czy AM ( może to szczęście, ale nigdy nie miałem problemów)

ważne by była sprawna. niema znaczenia jakie masz kwarce jak ktoś będzie próbował jeździć na takiej samej częstotliwości i tak będzie zonk.

zasięg też niema znaczenia model samochodu i tak jest na tyle mały ze przy odległości 50-100 metrów nie da sie precyzyjnie sterować modelem. ( z doświadczenia wiem ze przy 20-25 metrach modelarz potrzebuje juz 3-4 szerokości modelu by jechać szybko i precyzyjnie a przy 10 wystarczy ledwo 2 szerokości) Wiec zasięg apki niema tak wielkiego znaczenia i tak nie będzie sie tak daleko jeździć.

I jeszcze ostatnie jak kupował bym nowa apke wybrał bym spektrum ( nawet mimo widocznych opóźnień w działaniu niektórych apek) w tej chwili używam apki 27am i jeszcze nie miałem problemu ani z zasięgiem ani z zakłóceniami. ( a ze względu na ceny 27am stać mnie na ekstrawagancje posiadania 3 modeli 3 odbiorników i jednej apki co tym steruje )

Los Desperados Rally & Racing Team

Quarien 

Wysłany: 27-10-2008, 19:32   

A ja mam 40 AM. I gdy jeżdżę to na powiedzmy - 20m? potrafią się dziać jakieś niepokojące rzeczy. Np. mój model radośnie przyspiesza i w ostatniej chwili raczy skręcić. Nie wiem, może mi się wydaje, albo znowu sąsiadka włączyła radio -,-

Dlatego tez przychylam się do spectrum - zawsze trochę łatwiej :)

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Odpowiedz do tematu