Wysłany: 25-03-2009, 15:24 Baterie czy akumulatorki?
Co według was bardziej nadaje się do aparatury, albo inaczej czego uzywacie, zwykłych baterii czy akumulatorkow?
Ja do aparatury potrzebuje napięcie robocze 9,6 - 12V
Bym zapomniał a do odbiornika; zwykłe baterie?
Ps. Zwykał bateria alkaliczna ma napiecie 1,5V a akumulator 1,2 lub 1,3V (ma to jakieś większe znaczenie?)
_________________ Nie rozumiecie idei koncepcji moich założeń.
A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.
Quarien Pomógł: 14 razy Dołączył: 28 Sie 2005 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-03-2009, 17:42
IMO - nie ma znaczenia. Używałem wymiennie akumulatorków i paluszków i nie zauważyłem specjalnej różnicy. Normalnie jednak preferuję akku, ponieważ zapłaciłbym fortunę za bateryjki...
Jeśli bardzo zależy Ci na szybkim powrocie do zabawy, proponuję kupno ekspresowej ładowarki do akumulatorków. Z tego co pamiętam cztery paluszki ładują się w 15 minut.
W przypadku aparatur niema znaczenia jakie zasilanie zastosujesz.
baterie porostu kupujesz i wywalasz
akku jest droższe ( bo i ładowarkę trzeba mieć ale jak masz już do pakietu jakąś znośną np. sharka to możesz ładować nią też akku do aparatury)
w przypadku częstego jeżdżenia wydatek szybko się zwraca dodatkowo nie zaśmiecasz środowiska odpadami bateryjnymi.
a jak maja służyć do zasilania odbiornika i np. serw przez niego to zdecydowanie lepiej akku ponieważ wydajność prądowa jest dużo słabsza w przypadku baterii i mocne serwo może mieś problemy z poprawna praca.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum