Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Krajowe Mistrzostwa Modeli Tamiya GT
Autor Wiadomość
Przemek Morawski
[]

Wysłany: 30-10-2006, 21:43   

Naliczyłem 7 eliminacji KMMT, ile z nich będzie się liczyć do klasyfikacji generalnej ? Czy w TS i 540 będzie podział na kategorie wiekowe ?

Jacek Żurek 

Wysłany: 31-10-2006, 12:20   

Przemek_PC napisał/a:
Naliczyłem 7 eliminacji KMMT, ile z nich będzie się liczyć do klasyfikacji generalnej ? Czy w TS i 540 będzie podział na kategorie wiekowe ?

Trzeba zerknąć do przepisów sportowych http://www.rc-cars.fe.pl/ ile imprez się liczy. Gościnnie korzystamy z tych przepisów.

W TS i 540 bedzie podział na grupy wiekowe.

pozdrawiam

Przemek Morawski
[]

Wysłany: 31-10-2006, 14:12   

W przepisach jest napisane, że do klasyfikacji Mistrzostw Polski liczy się połowa imprez zaokrąglona do najbliższej większej liczby a w klasyfikacji Pucharu Polski wszystkie imprezy. Pytanie jaka jest ranga zawodów KMMT dla poszczególnych klas ? Proszę o odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne gdyż od tego ile eliminacji liczyć się będzie w końcowej klasyfikacji zależy to czy będę dalej brał udział w cyklu czy nie. Przypominam sobie, że ktoś wspominał o pięciu eliminacjach z siedmiu, czy to prawda ?

Michał Kleszewski
[]

Wysłany: 31-10-2006, 14:47   

Dokładnie. Odesłanie po prostu do przepisów niewiele daje. Prosimy o określenie przepisów sportowych dla cyklu lub o odniesienie do innego cyklu, który takie przepisy posiada, czyli np Puchar Polski, Czy Mistrzostwa Polski. Dla mnie również będzie to cenna informacja.

A 5 z 7, to z czego wynika? Bo ani z przepisów PP, ani MP! Przemek, gdzie o tym słyszałeś?

Robert Goś
[]

Wysłany: 31-10-2006, 20:34   

Witam.

Przemek i Michał,
we wszystkich klasach mają zastosowanie przepisy sportowe obowiązujące w MP ( jest jednak kilka różnic ) Oto one:.
W klasach : 540, Spec, Top Stock eliminacji ( łącznie z finałem ) jest 7, z tego udział w 4 w których dany zawodnik miał najwyższą liczbę punktów jest brane pod uwagę do klasyfikacji końcowej.
W klasach: Mad Fighter, Mad Fighter 2WD jest ( łącznie z finałem ) przewidzianych 8 eliminacji, z tego 5 jest brane pod uwagę na zasadach podobnych jak w klasie powyżej.
W klasach: 4 WD i Dżentelmen jest ( łącznie z finałem ) 3 eliminacje. Suma zdobytych w nich punktów wyłoni zwycięzcę.

W klasach : 540, Spec, Top Stock, Mad Fighter 2 WD jest podział wiekowy w/g ogólnie przyjętych zasad z przepisów w MP.
W pozostałych klasach nie ma podziału wiekowego, z tą różnicą iż w Mad Fighter mogą startować zawodnicy , któży nie przekroczyli 15 roku życia. Natomiast w Dżentelmen, zawodnicy, którzy ukończyli 30 rok życia.

pozdrawiam

Robert Goś

Przemek Morawski
[]

Wysłany: 01-11-2006, 00:29   

No i teraz wszystko jest jasne, dzięki Robert. A Jacek skoro zabiera głos w dyskusji może niech najpierw skonsultuje swoje wypowiedzi z kimś władnym w podejmowaniu decyzji bo nierzadko wprowadzają one w błąd.

Jacek Żurek 

Wysłany: 01-11-2006, 14:45   

Przemek_PC napisał/a:
No i teraz wszystko jest jasne, dzięki Robert. A Jacek skoro zabiera głos w dyskusji może niech najpierw skonsultuje swoje wypowiedzi z kimś władnym w podejmowaniu decyzji bo nierzadko wprowadzają one w błąd.

?? :shock:

to co Robert napisał wczoraj ze MNĄ konsultował telefonicznie
zadzwoniłem do niego i omówiliśmy ten problem, po czym Robert to opisał (i ja dziękuję)
na szybko odesłałem Was do przepisów gdyż ta kwestia nie była wcześniej omawiana
nie bedziemy tworzyć nowych procedur niz te ktore obowiazuja na zawodach LOK
wystarczy ze na zawodach HPI są dziwne procedury organizacji i prowadzenia
na zawodach Tamiya beda takie ja na zawodach w randze EMP

Jacek

p.s.
z tego co mi wiadomo to ja jestem osoba wladna
ale moze sie myle i cos sie zmienilo ostatnio

Michał Kleszewski
[]

Wysłany: 01-11-2006, 15:12   

:shock:

Panowie!

RcAuto juz prawie nie da się czytać - co wątek, to kłótnia! Miałem nadzieję, że TO forum będzie od tego wolne. Nie zabijajcie proszę mojej nadziei.

Przemku, formułuj proszę "ostrożniej" uwagi :-)
Jacku, a Ty nie bierz ich tak bardzo do siebie i w miarę możliwości wyrażaj się bardziej precyzyjnie :-)

Do zobaczenia w sobotę

Jacek Żurek 

Wysłany: 01-11-2006, 15:42   

spoko - luzik

na wszystkie pytania odpowiemy
na sugestie bedziemy reagowac i je wdrazac

poniewaz przejelismy na siebie obowiazek organizacji zawodow TAMIYA w tym TOPSTOCK pewne rzeczy nie są do końca dograne
ale nie zmienia to faktu że nad nimi nie pracujemy

pozdrawiam
Jacek

Przemek Morawski
[]

Wysłany: 01-11-2006, 16:15   

Michale, to co napisałem jest w 100% prawdą. Jacek odesłał wszystkich do przepisów sportowych, w których jasno jest napisane, że do klas mistrzowskich liczy się "większa" połowa eliminacji a do klas pucharowych wszystkie eliminacje. Zawody ATA nie mają rangi Mistrzostw Polski a jedynie są Pucharem Tamiyi. Wniosek z tego, że powinny liczyć się wszystkie eliminacje, tak ? I to właśnie zasugerowała wypowiedź Jacka po czym Robert wszystko zdementował. Stąd moja uwaga.

Robert Goś
[]

Wysłany: 01-11-2006, 16:29   

Witam.

Panowie, tworząc KMMT pracujemy na " żywym organiźmie ". Z tego powodu wynkiają pewne niedociągnięcia. Spytacie - Dlaczego ? Po prostu te zawody zostały wdrożone, że tak powiem, na gorąco. Jest kilka problemów, z którymi się borykamy i w miarę ich wychodzenia - staramy się je korygować. Mam nadzieję iż kolejna edycja zawodów z tego cyklu będzie lepiej zorganizowana, pomogą w tym doświadczenia z tej edycji oraz Wasze uwagi.

pozdrawiam

Robert Goś

Jacek Żurek 

Wysłany: 01-11-2006, 17:22   

Przemek_PC napisał/a:
Michale, to co napisałem jest w 100% prawdą. Jacek odesłał wszystkich do przepisów sportowych, w których jasno jest napisane, że do klas mistrzowskich liczy się "większa" połowa eliminacji a do klas pucharowych wszystkie eliminacje. Zawody ATA nie mają rangi Mistrzostw Polski a jedynie są Pucharem Tamiyi. Wniosek z tego, że powinny liczyć się wszystkie eliminacje, tak ? I to właśnie zasugerowała wypowiedź Jacka po czym Robert wszystko zdementował. Stąd moja uwaga.

Zawody TAMIYA nie sa pucharem. Jak nazwa mówi Krajowe Mistrzostwa Modeli Tamiya.
Wyłaniamy najlepszego w Polsce zawodnika Tamiya ktory bedzie nas reprezentowal na TAMIYA CUP w Niemczech i ewentualnie na Mistrzostwach Swiata w Japonii (jak znajda sie sponsorzy)
Nie mozemy nadawac tytułów MP. Ale zasada wyłaniania Mistrza TAMIYA jest podobna jak w przypadku MP.

Czyli tak jak napisałeś "liczy się "większa" połowa eliminacji".
Nie podawałem nigdzie, że zawody będą rozgrywane w systemie pucharowym :?

Ciesze się, że problem został rozwiazany.
Oby tylko takie problemy były do rozwiązania.

pozdrawiam
Jacek

Michał Kleszewski
[]

Wysłany: 03-11-2006, 10:15   

To może, jak juz jest taka dobra atmosfera do wyjaśnień :) , to napisz nam Jacku, jak to jest z wyłanianiem najlepszych do startu w Tamiya Cup w Niemczech.

Ilu zawodników i z których klas pojedzie?

I jeszcze jedno: czy planujecie dokładne tłumaczenie niemieckich przepisów, które jak rozumiem będą obowiązywały na Tamiya Cup. W niektórych klasach (np Dżentelmen) różnice są zasadnicze. Jeśli w Polsce tą klasę wygrałby zawodnik np na EVO 5, to czy będzie mógł tym modelem startować w Niemczech? Tam przecież dopuszczone są tylko TT'tki.

Pozdrawiam

Jacek Żurek 

Wysłany: 03-11-2006, 11:17   

Michał Kleszewski napisał/a:
To może, jak juz jest taka dobra atmosfera do wyjaśnień :) , to napisz nam Jacku, jak to jest z wyłanianiem najlepszych do startu w Tamiya Cup w Niemczech.

Ilu zawodników i z których klas pojedzie?

I jeszcze jedno: czy planujecie dokładne tłumaczenie niemieckich przepisów, które jak rozumiem będą obowiązywały na Tamiya Cup. W niektórych klasach (np Dżentelmen) różnice są zasadnicze. Jeśli w Polsce tą klasę wygrałby zawodnik np na EVO 5, to czy będzie mógł tym modelem startować w Niemczech? Tam przecież dopuszczone są tylko TT'tki.

Pozdrawiam

Ad. 1.
Do Niemiec na Tamiya Cup zabierzemy najlepszych (mistrz i wicemistrz) z klas: Mad Fighter, Tamiya 2WD, Tamiya 4WD, TOP-STOCK, Dżentelmen , Modified.
Informacje taką przed chwilą potwierdził mi telefonicznie NIKO.
Dodatkowo mogą pojechać inne osoby które się nie załapią. Np.. W klasie Modified jest kilku czołowych zawodników którzy posiadają modele Tamiya. Aurel, Łukasz, Patryk, Maciej, Piotrek. Każdy z nich reprezentuje wysoki poziom. Ostateczną decyzje kto z poza czołowych miejsc może jechać podejmuje Niko w konsultacji z organizatorem imprezy w Niemczech. Tak było w tym roku kiedy pojechaliśmy pierwszy raz. Jest szansa aby skład rozszerzyć. Niestety tylko najlepsi będą mieli zagwarantowane noclegi, wyżywienie, sprzęt ...

Ad. 2
Aktualne niemieckie przepisy są już przetłumaczone. Niestety są bardzo restrykcyjne i nie za bardzo nadają się do zastosowania na zawodach w Polsce. Jak chcesz mogę Ci je wysłać w wersji oryginalnej jak i przetłumaczone.
Co do klasy Dżentelmen potwierdzam, w Niemczech można startować tylko na podwoziu TT-01. U nas na moją prośbę dopuściliśmy wszystkie inne auta Tamiya aby dopuścić do startów każdego posiadacza podwozia Tamiya który ma więcej niż 30 lat.

Pozdrawiam
Jacek

p.s.
Na TAMIYA EURO CUP można startować tylko na podwoziach Tamiya. Regulamin jasno określa dozwolony tuning. Oprócz podwozia trzeba posiadać karoserie, opony, felgi, wkładki, silniki, zębatki oraz w niektórych klasach nawet akumulatory które są objęte programem Tamiya-Carson. Przepisy są bardzo restrykcyjne, o czym się przekonaliśmy na własnej skórze.

Michał Kleszewski
[]

Wysłany: 03-11-2006, 11:26   

Ooo kolejna jasna i szybka informacja :) . Dzięki.

W wolnej chwili podeślij mi proszę te przepisy na mail@klesz.net (może być tylko po polsku :) )

Odpowiedz do tematu