Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
czy ktos mi odpowie ?
Autor Wiadomość
zukosok

Wysłany: 07-12-2008, 12:24   czy ktos mi odpowie ?

witam,

ostatnio zainteresowałem sie śmigłowcami i nadchodzi pytanie teraz jakiego kupic na początek?
4 kanaly 2 serwa czy 4 kanały 3 serwa czy może 6 kanałów. gotówki mam nie za dużo, wiec lepiej jakbym kupił ciut droższa szóstke bo na drogiego długo mnie nie będzie stać- pytanie czy podołam z 6 kanałowym,?
znalazłem dużo wypowiedzi i wstępnie wybrałem?
lame v4 - dużo części zamiennych 4ch
comanche- nowy model ma wirnik z tylu, pytanie czy tro cos zmienia
bee cp2 - 6 kanałów ale nie wiem jak zmienikami , drogie, łatwo dostępne?

pierwsze dwa maja w komplecie symulator, wiec pozwalają sie bezstresowo uczyć latać,
pierwsze kroki już za sobą mam, zabawka silverfit :) 3ch

no i ostatnia kwestia aparatura na 34 mhz czy 2.4 ghz?

dziękuje za pomoc

[ Dodano: 08-12-2008, 15:29 ]
cisza , cisza wiec prosze o usuniecie...

Gambit 

Wysłany: 09-12-2008, 11:44   

Jezeli jeszcze nie latałeś, to najlepiej kup najpierw symulator ( choćby taki: http://www.zabawki-modele...fba1d44e5acc893 )
i poćwicz sposób latania, bo inaczej po pierwszej próbie może się okazać, ze uszkodzenia będą na tyle duże, ze nie polatasz juz więcej, a jak piszesz nie bedzie cię stać na nastepny model. Modele śmigłowców które podałeś rozpadają się przy nieumiejetnym (zbyt twardym) lądowaniu, a nie mówiąc juz o uderzeniu w ścianę czy o jakąś inna przeszodę. Poza tym każdy z tych modeli nadaje się raczej do latania w pomieszczeniach zamkniętych, a jeżeli będziesz chciał latac na dworze, to tylko przy idealnie bezwietrznej pogodzie.
Śmigło na ogonie nie ma wpływu na latanie w tych modelach, poniewaz zmiany wysokiści, kierunków i skręty sa uzyskiwane dzięki odpowiedniemu ustawieniu przeciwbieżnych rotorów.
TRF-501X - były 2
TRF-511

zukosok

Wysłany: 09-12-2008, 13:34   

wiem ze potrzebny jest trening na symulatorze, dlatego pisalem ze lama ma wbudowany symulator w klawiature, pytanie czy pod 6ch bee tez poge podlaczyc symulator czy musze dokupic go osobno?

jakie czesci dokupic na poczatek oprocz smigiel, zeby zabaw nie skonczyla sie po 5 min?

co z aparatura na 34mhx czy na 2 ghz?

Gambit 

Wysłany: 09-12-2008, 14:11   

Zakres aparatury przy lataniu samodzielnym nie ma najmniejszego znaczenia. Wystarczy najprostrza aparatura posiadająca wszystkie możliwości kontroli, jakie wymaga model.
Co do możliwości podłączenia symulatora pod aparature modelu, sprawdź najlepiej na stronie producenta.
Najczesciej oprócz śmigieł łamią sie płozy smigłowców od ladowania, a bez sprawnych płóz nie bedziesz miał mozliwości równego ustawienia smigłowca, przez co bedziesz mial utrudniony start.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Odpowiedz do tematu