witam
czy ktos z was zajmuje sie tym rodzajem modelarstwa rc
mam pare pytan do doswiadczonych
odnosnie chlodzenia silnika w motorowce
czy to musi byc ?
Filip Sośnicki []
Wysłany: 11-09-2006, 21:19
Może nie musi
ale lepjej żeby było
mniej więcej tak...
przynajmniej ja tak robie i narazie sie zprawdza
tylko najlepiej trzeba miec przyżąd żeby rurki sie nie zaślepiły w środku podczas wyginania
sorki za prostote rysunku ale mam nadzie ze zrozumiesz
na potrzeby chwili (metoda chałupnicza) mozesz wypełnić rurke np. drobnym (bardzo) piaskiem i podgzewać je nad palnikiem niepowinny sie załamać.
przy montazu pamietaj o jakimś filtrze na wlocie do chlodzenia bo jak wejdzie syf gdzieś dalej to potem ciezko coś z rorki wygrzebac (pończocha coś w tym guscie)
i mosisz dobrać srednice rorki tak by niepowodowała znacznego spowolnienia modelu. im wiekszy przekroj tym wiekszy spadek predkości. a jak bedzie za duzy to rorka niebedzie w pełni wypełniona wodą i słabo odprowadzać ciepło. złoty środek jak zwykle
Filip Sośnicki []
Wysłany: 12-09-2006, 17:18
ja jak robie (próbuje) zrobić łódke to pokrywam to drobną siateczką bo (wg mnie) fajnie to wygląda, jest trwalsze, a pozatym ja bede malował ją jakoś hmmm... artystycznie można powiedzieć
DawMog []
Wysłany: 13-09-2006, 10:34
dzieki za rysunek ale zapomniales o jednym ta woda musi tez wyplywac
to akurat wiem jak zrobic ale czy taka rurka sie nie przytopi na silniku ?
niesprawdzi sie za duze ryzyko zalania woda wnętrza. lepiej pokompinuj z rurką.
co do silnika to bym nie wkladał venoma, bardzo nie lubi wody (rdzewieje).
pomysl nad graupnerem z przekładnią np. 2:1 kosztuje troszke drozej jak venom a jest o niebo lepiej wykonany.
pozatym graupner produkuje silniki wlasnie do napedu łodzi z zamontowanym chłodzeniem i przekładnią. zajzyj na ich strone internetową.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
DawMog []
Wysłany: 16-09-2006, 17:58
tak ale ja robie ta motorowke za nic tzn ani grosza w niom nie wkladam tzn kupilem przekladnie do sruby i ster
silik mam taki nie chce kupowac innego zobaczymy jak to bedzie nie powinnien zardzewiec jak wody sie do srodka nie dostanie
a nie wiem jak to wytlumaczyc i nie wiem czy mnie wszyscy zrozumia
wiec , chodzi mi o przelozenie z silnika do sruby chyba rozumiecie o co chodzi co ? i zeby ta czesc zamontowac trzeba w lodzi wywiercic otwor przez ktory ta czesc bedzie wystawala od spodu lodzi na srube i jest problem bo bede musial wywiercic otwur gdziec na 2cm zeby element do mocowanie pod ludzi przeszedl
nie wiecie co na to poradzic ? bo jak wywiecle otwor 2cm to podem bedzie trzeba go zakleic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum