Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki akumulator
Autor Wiadomość
tomek657
[]

Wysłany: 15-02-2006, 20:29   jaki akumulator

Czesc zakupilem nie dawno uzywana lodz carson sea wing bez akumulatorow i ladowarki.Czy orientuje sie ktos jakie powinny byc tam oryginalnie akumulatory o jakiej mocy? Na silniczku jest napisane 7.2 V.Zakupilem w sklepie 6 akumulatorkow o mocy 1200 mAh ale mocno sie grzeja?Czy to normalne dla lodek? Czy cos jest nie tak.

Tl-01B
[]

Wysłany: 16-02-2006, 00:02   

Myślę, że powinieneś kupić pakiet aku - taki, jak do samochodów RC - powiedzmy coś TAKIEGO .

Ponieważ ta łódka to "Carson", to może ktoś z "ATA" podpowiedziałby koledze?

KiT
[]

Wysłany: 16-02-2006, 00:10   

sea wing No 13075
pakiet Carson 3000mAh No 54002
Ładowarka No 54047
Pakiet do odbiornika No. 54010, bo tam jest regulator mechaniczny. Sugeruję wymienić na elektroniczny.

Tl-01B
[]

Wysłany: 16-02-2006, 00:21   

"Wkrótce w sprzedaży" :twisted: :lol:

KiT
[]

Wysłany: 16-02-2006, 00:24   

a kiedy na letnie wakację się wybierasz jak we wrześniu masz szansę, że będzie :)
Do czerwca możę się nie udać :)

tomek657
[]

Wysłany: 16-02-2006, 19:41   

Dzieki koledzy za zainteresowanie.A jaki regulator mozna zastosowac bo patrzylem na strone jest ich tam sporo i w roznych cenach.Chodzi mi o taki zeby byl dobry i nie drogi.

[ Dodano: 16-02-2006, 20:33 ]
Dajcie mi jakis link na sryby napedowe.

KiT
[]

Wysłany: 16-02-2006, 23:21   

tomciu poczytaj zasady potem proś o linki.
regulator kup taki który jest wodoszczelny i możesz go wodą chłodzić. sugereowałbym też taki który toleruje 6-9 ogniw.

tomek657
[]

Wysłany: 19-02-2006, 08:48   

Mogl by mi ktos powiedziec jaki zasieg ma ta lodka

Tl-01B
[]

Wysłany: 19-02-2006, 13:41   

Masz nazwę łódki i producenta. Wejdź na stronę WWW i przeczytaj, dowiesz się tam pewnie jeszcze kilku ciekawych rzeczy o tym sprzęcie. Zasięg łódki zależy głównie od aparatury sterującej. Zwykle w prostych konstrukcjach (a pewnie taką dołączono do zestawu) zasięg wynosi max. 100 m. Sprawdź to najpierw na lądzie, aby potem nie było przykrych niespodzianek :) Pamiętaj, antena możliwie pionowo i maksymalnie wyciągnięta.

KiT
[]

Wysłany: 19-02-2006, 22:35   

antena 45 stopni względem ziemi.

Tl-01B
[]

Wysłany: 19-02-2006, 22:50   

A to dlaczego?

KiT
[]

Wysłany: 20-02-2006, 08:45   

mówimy o nadajniku off'course. Rozkład pola wokół anteny jet taki, że w osi anteny jest prawie nic w płaszczyźnei prostopadłej do osi jest OK, ale najsilnieszy sygnał jest w w powierzhcni zakreślonej przez tworzącą stożka o kącie 60st względem osi anteny. Generalnie najlepszy zasię uzyskuje się pochyloną anteną 60-45 stopni odcyloną o 30st od kierunku gdzie jest model. W on-road to bez większego znaczenia. Ale w rc-fly, celując anteną w model można go sobie "zestrzelić".

Tl-01B
[]

Wysłany: 20-02-2006, 12:21   

Pod warunkiem, że antena nadawcza jest krótsza niż 1/2 lambda (długość fali), a tak tu właśnie jest. Tak czułem, że Twoje doświadczenia pochodzą z RC-FLY, kolega pytał o łódkę, która z natury rzeczy porusza się w jednej płaszczyźnie. Ale nawet w RC-FLY, gdy model nie znajduje się nad Tobą, a wychodzi Ci z zasięgu działania aparatury, zalecane jest podnieść nadajnik jak najwyżej. A co do kąta (polaryzacji anteny), to w model latający antenę odbiorczą ma spolaryzowaną poziomo, co przy współpracy z prętową anteną nadajnika spolaryzowaną pionowo, już daje spadek sygnału odbieranego o ok. 6 dB. Na szczęście na lądzie i na wodzie niema takich problemów. Poza tym szczególnie woda, jej lustro, jest "najwdzięczniejszą okolicą" dla rozchodzenia się fal radiowych przy łącznościach tzw. lokalnych, "przyziemnych", gdzie nie korzysta się z dobrodziejstw fal odbitych - no prawie. Tak więc, jeśli chodzi o łódkę, czy auto RC, dobrze jest pracować z anteną odchyloną od pionu (przemawia za tym również ergonomia) po to, aby przy utracie zasięgu ratować się sposobem opisanym wyżej. Dawniej aparatury miały możliwość szybkiego dołączania dodatkowych ogniw zasilających, co skutkowało chwilowym wzrostem mocy nadajnika i przywróceniem możliwości sterowania modelem. Aby pozbyć się tej "czarnej dziury" w osi anteny, swego czasu "modne" było montowanie anten 5/8 lambda, z charakterystyczną cewką przedłużającą w 2/3 długości anteny.

tomek657 napisał/a:
Mogl by mi ktos powiedziec jaki zasieg ma ta lodka

Zrozumiałem, że chodzi o max zasięg - stąd obie anteny pionowo.

"tomek657" Widzisz Coś narobił? Może jeszcze jakieś pytanko? Coś o kawitacji? To już domena KiT'a. :)
Ostatnio zmieniony przez Tl-01B 20-02-2006, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

KiT
[]

Wysłany: 20-02-2006, 12:33   

Zgadza się, ale mówimy o antenach segmentowych (dla anten teleskopowych), co więcej nie upierałbym się, że są one poprawnie dopasowane impedancyjnie tak na marginesie.
Reasumując:
- czym wyżej anteny tym lepiej
- woda bardzo niewdzięczna jest a już słona to beznadziejna.
- spradź na żywym organiźnie test zasięgu z pochyloną w stronę modelu, pionową i odchyloną anteną w terenie bez przeszkód i w miarę płaskim, sam się zdziwiłem. Notabebe eksperyment nie do wykoania przy rc fly za duże czułości odbiornika i dominujaca rola na ziemi zjawiska nakładnia się fal o różnych drogach propagacji. Tak na marginesie nie byłbym pewien, że stosuję się antety spolaryzowane poziomo. Zobacz zalecane aplikacje prowadzenia anten w rc fly.

Tl-01B
[]

Wysłany: 20-02-2006, 12:56   

KiT napisał/a:
- woda bardzo niewdzięczna jest a już słona to beznadziejna.

Zawsze na żaglach robiłem najlepsze łączności w paśmie C.B. (27,125 MHz). Nie chodziło mi o SUB-marine, tylko o obiekty na powierzchni lustra wody, ale ok!
Co do anten teleskopowych -
Tl-01B napisał/a:
Pamiętaj, antena możliwie pionowo i maksymalnie wyciągnięta

Dopasowanie takiej anteny realizowane jest również cewką przedłużającą, ale dolną, znajdującą się w obudowie nadajnika, często zintegrowana z pi-filtrem.

Odpowiedz do tematu