Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Koła mad fightera
Autor Wiadomość
Łukasz D. 

Wysłany: 04-08-2009, 14:29   Koła mad fightera

Mam taki problem kiedy przykręcam koła do DT-01 to zawsze jakoś krzywo się toczą i to raczej nie problem półosiek i nie wiem co źle robię, może źle dokręcam proszę o jakąś poradę?Z góry dzięki.

Gambit 

Wysłany: 04-08-2009, 14:50   

Co znaczy krzywo się toczą? Są pochylone górą kół do środka, czy tak, jakby nie były dokręcone i jak patrzysz z góry na koło to widzisz falowanie do środka i na zewnątrz?
TRF-501X - były 2
TRF-511

Łukasz D. 

Wysłany: 04-08-2009, 15:01   

falowanie jak by były dokręcone

Gambit 

Wysłany: 04-08-2009, 18:36   

Przednie koła w 2WD są na sztywnej półosi, więc nawet jej skrzywienie nie spowoduje takiego falowania. Według mnie jest tam zbyt duży luz na półośce. Spróbuj go zlikwidować pomiędzy łożyskiem wewnętrznym koła, a krawędzią półośki. Możesz to zrobić przy pomocy jakiejś osłony termokurczliwej o średnicy zbliżonej do średnicy półoski.
Obetnij kawałek termokurczki o szerokości 0,5-1 mm, załóż na półośkę, podgrzej, aby się skurczyła do średnicy półośki, załóż koło i dopiero wówczas przykręć nakrętkę.
Plastik czy guma z termokurczki zlikwiduje luz, ale jak będzie za gruba to może przytrzymywać łożysko. Jeżeli wszystko zmontujesz, a koła przestaną się lekko obracać, albo będą miały za duży opór, to zrób wszystko od nowa z cieńszym paskiem termokurczki.
Możesz spróbowac zlikwidować ten luz przy pomocy podkładki metalowej lub aluminiowej, ale ciężko będzie ci znaleźć odpowiednią grubość i o takiej szerokości kołnierza, aby nie dociskał łożyska w kole, a przez to stawiał opór, więc termokurczka będzie lepszym rozwiązaniem.

Jeżeli natomiast krzywo kręcą się tylne koła to najprawdopodobniej wina jest w złym ułożeniu koła na zabieraku, lub niestety skrzywiona półośka.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Łukasz D. 

Wysłany: 05-08-2009, 11:06   

jeszcze jedno jeśli z jednej strony odziera mi zabierak to co mam zrobić?

Gambit 

Wysłany: 05-08-2009, 12:02   

Jeżeli chodzi ci o ocieranie zabieraka o wahacz podczas obracania koła co powoduje opór, to albo poszukaj trochę cieńszego zabieraka, albo po prostu tego trochę zetrzyj (papier ścierny, pilnik). Dokręcając mocno śrubę tylnego koła mogłeś spowodować, że wcięcie w zabieraku w którym umieszcza się pin pogłebiło się. Możesz zetrzeć płaszczyznę zabieraka od strony wahacza tylko do takiego poziomu, aby cały pin się chował. Może to osłabić zabierak i za jakiś czas pęknie (chociaz plastikowe i tak pękaja pod wpływem obciązeń), więc warto poszukać aluminiowych zabieraków, które wystarczą na zawsze
TRF-501X - były 2
TRF-511

Odpowiedz do tematu