Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Początkujący! proszę o rady !! chciał spalinowe auto na ster
Autor Wiadomość
plastik133 

Wysłany: 01-12-2010, 11:15   Początkujący! proszę o rady !! chciał spalinowe auto na ster

Witam, chciałem zapytać ludzi, którzy się tym zajmują a tutaj jest ich sporo (aktywnych),
więc Chodzi mi o złożenie jakiegoś modelu auta spalinowego zdalnie sterowanego.
Jestem początkującym(wiadomo :P ), ale chciał był złożyć auto sam, żeby mieć później satysfakcje z tego, że samochód jeździ i sam go złożyłem.
Jakich części bym potrzebował? Czy kupić cały komplet do złożenia?
Autko chciałbym bardziej terenowe, i żeby się za szybko nie rozpadło , ogólnie prosiłbym o jakiś kosztorys, i zarys, które autka są z wyższej półki i tej średniej, ale i takie, które nadają się do złożenia przeze mnie, i gdzie je dostać.
z tego, co się rozglądałem to podoba mi się „VRX 2” czy „HPI Trophy Truggy 4.6” Albo trochę mniej terenowy „Kyosho Landmax 2 Subaru WRC”(ten chyba nie jest spalinowy) z tym, że ten drugi dostępny jest już złożony.
Jeżeli napisałem coś głupiego dla modelarza/znawcy tematu, albo są jakieś nieścisłości to przepraszam :P ale nie znam jeszcze określeń używanych przez modelarzy . Bardzo chciałbym się tym zajmować, jest bardzo interesujące

motyl

Wysłany: 01-12-2010, 20:46   

Jeżeli chciałbyś sam złożyć z różnych części jeden model i do tego żeby wszystko ze sobą pracowało jak w zegarku to odradzam, do tego trzeba mieć dużo wiedzy, dużo niezbędnych narzędzi żeby samemu jakieś elementy przerobić itd.
Jest kilka modeli samochodów spalinowych do samodzielnego złożenia np. 1 2 3 4
1, 2, 3 to modele ze średniej półki 4 to już model zawodniczy, zaawansowany.

Ps. 99% modeli z tej strony można rozłożyć i złożyć samemu, bez większych problemów. Praktycznie po każdej jeździe trzeba niektóre podzespoły rozkręcić, przeczyścić, ewentualnie nasmarowac i złożyć.

Ja dla początkującego bym proponował elektryka, jest większa oferta silników i ich cena nie jest aż taka kosmiczna jak spalinowych. Sam się przekonałem że z elektrykami jest lepsza zabawa niż ze spalinowymi i nie trzeba ciągle się martwić o temp., regulacje itp.

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

plastik133 

Wysłany: 01-12-2010, 23:24   

"Ja dla początkującego bym proponował elektryka, jest większa oferta silników i ich cena nie jest aż taka kosmiczna jak spalinowych"

Więc wydaje mi się ze elektryk nie ma takiej mocy jak silnik spalinowy, dlatego chciałem spalinowy.
Jeżeli elektryk to jaki ? Czym różnią się silniki elektryczne? na co zwracać uwagę?
i jaki wybrać model? tym zawieszenia?

Ahh i cena mniej więcej około 800 zł za model, chciałem przeznaczyć tyle na początek mojej zabawy z modelami, bo później dojdą jakieś kleje, smary? czy cokolwiek innego ...

oswajam się dopiero z tym wszystkim :) zbieram informacje

motyl

Wysłany: 02-12-2010, 12:48   

Za 800zł nie kupisz spalinowego modelu (może jakaś chińszczyzna lub używane) . Dobry silnik spalinowy tyle kosztuje :)

To prawda że spalinowe modele mają większą moc silnika, ale przy złym użytkowaniu to szybko się to zmieni (spadnie kompresja...) :P
Nie zapomnij że do zestawów 'do samodzielnego złożenia' musisz sam dokupić, najczęściej aparaturę, odbiornik, serwo, silnik.

Co do modeli elektrycznych to
wszystkie z tej strony są dobre, wybór zależy przede wszystkim od twoich funduszy :P

Co do silników to już był na forum zamieszczany taki temat, więc poszukaj.

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

plastik133 

Wysłany: 02-12-2010, 13:32   

motyl więc jaki byś polecił model na silnik elektryczny ?do złożenia samemu? taki ,który ty uważasz za godny polecenia.
czy w pełnym zestawie go dostanę, czyli komplet bo można taki zestaw chyba dostać
i co bym w ogóle potrzebował do złożenia takiego cuda ?
napisałeś:
aparaturę(?), odbiornik(?), serwo(?), silnik(:P)
ale nie wiem co znaczą te określenia :)
co zawiera klasyczny zestaw modelu, a co będę potrzebował do jego złożenia i czym to będzie montowane, klejem?

a co do spalinowego to sam wysłałeś mi (link nr.3) 850 zł
Specter Two Sport V21 CY-II Pro

amonsul 

Wysłany: 02-12-2010, 15:21   

zauważ ze w tym modelu niema silnika
wiec musisz jeszcze przewidzieć 2 tyle na wyposażenie go do jazdy.

model składasz przy pomocy podstawowych narzędzi (śrubokręty, cos do ciecia, jakie kombinerki).
model elektryczny jest prostszy w obsłudze i jak naładujesz prawidłowo baterie na pewno pojedziesz nim każdym razem. niestety spalinowy model wymaga sporo więcej wiedzy, i akcesoriów by się pobawić. ( rodzaj paliwa, odpowiednia świeca do silnika i temperatury, odpowiednia regulacja, termometr by nie przegrzać silnika itp... dodatkowo cena części zamiennych przy modelu spal. jest sporo droższa. Sprawdź sobie chociażby cenę opon.

określ sie jaki model cie interesuje, gdzie zamierzasz nim jeździć a w tedy będzie można jakoś sensownie pogadać o kwotach jakie trzeba by przeznaczyć na taką zabawę.
ale uogólniając na spaline będziesz potrzebował ok 1500pln elektryk będzie kilka stówek tańszy ale będzie też to mniejszy model.

Los Desperados Rally & Racing Team

plastik133 

Wysłany: 02-12-2010, 15:51   

nawet nie zauważyłem ze tamten model jest bez silnika :(
nie wiem nawet kiedy oferowany model jest kompletny
(oszukują początkujących :P )

Predyspozycje auta to myślę ze na delikatne tereny, bez hopek, coś na styl(wygląd i zawieszenie) WRC,
z tym ze w ofertach elektrycznych tez trzeba coś dokupować? pewnie baterie, klasycznie .... jak w większości sprzętów(sterownych) -.-

amonsul 

Wysłany: 02-12-2010, 16:33   

Wystarczy uważnie przeczytać co znajduje się w zestawie a co jest wymagane.

Nikt nikogo nie oszukuje wszystkie informacje zawarte są na stronie danego modelu.

W wypadku modelu elektrycznego zapoznaj się z opiniami o TL-01, TT-01, TB-03 oraz DF-03RA. jeżeli nie myślisz o zawodach jeszcze opcja TL-01RA możne wchodzić w grę tyle ze trzeba będzie wymienić koła na zgodne z przepisami.

w większości tych modeli będziesz musiał troszkę pokombinować by dostosować je do warunków rajdowych ( podnieść zawieszenie, uszczelnić model itp...)

model który będzie spełniał kryteria zabawy na nierównym będzie kosztował w okolicach 600pln do tego będziesz potrzebował aparaturę+baterie+ładowarkę ( ok 400-600) pln
jest opcja wybrania wesji XB ( expert build ) które maja już w zestawie aparaturę( ok 700-800pln ) . wiec będzie potrzeba tylko baterii i ładowarki. ( ok 200-300 pln ).

Los Desperados Rally & Racing Team

plastik133 

Wysłany: 02-12-2010, 19:46   

Zawody? w mojej okolicy nigdy nawet o czymś takim nie słyszałem , a z filmików widać ze super zabawa, więc się temu dziwię.

więc modele do zawodów nie są takie drogie i bym musiał zmienić w nich, zawieszenie(na jakie), opony(jakie), tylko nie wiem jak go "uszczelnić" :)

i jakie są przepisy? chodzi o zawody czy każdego obowiązują :?:

sam nie wiem które się bardziej opłaca, bo jak kupie bez, to i tak muszę dokupić :)
a znowu dylematy, opłaca się bardziej dać za komplet czy dokupić? (mówię o elektryku)
bo ofert jest dożo na stronie http://www.zabawki-modele.pl

[ Dodano: 02-12-2010, 21:40 ]
aaa przepraszam ze znowu ja coś piszę, ale czy mogę otrzymać opinie znawcy ?? o tym aucie... bo cena zdumiewająco mała, więc coś jest nie tak ;d

==========
czytaj regulamin
adm
==========

nic nie reklamowałem! tylko pytałem o opinie techniczną !
i czytałem regulamin !!

PROSZĘ O OPINIĘ

==========
czytaj regulamin
adm
==========

tak tez nie mogę pokazać modelu?

==========
czytaj regulamin ze zrozumieniem,
ostrzeżenie

adm
==========

motyl

Wysłany: 03-12-2010, 16:54   

Na początek proponuje, jeśli chodzi o zawody to jakikolwiek modle na podwoziu TT-01 wiele wybacza i ma duze możliwości zmiany częsci na inne.

Kaczor66 

Wysłany: 04-12-2010, 09:01   

Ja mam TT-01 i jestem bardzo zadowolony mam go już rok i jedyne co w nim musze zmienic to zembatke bo sie starła. Dobrze znosi piach, śnieg i nawet deszcz bez żadnych uszczelnień itp. Bardzo dobrze się prowadzi, duzy wybur części.

plastik133 

Wysłany: 05-12-2010, 11:25   

kupiłem spalinówkę, gdzie dostane żarnik ? nitro ? ile to kosztuje ?
i co to w ogóle jest i jak działa :|

motyl

Wysłany: 05-12-2010, 12:54   

Do uruchomienia spalinówki będzie Ci potrzebne to
o ile nie masz już tego w swoim zestawie.

Nitro kupisz w sklepach modelarskich lub sklepach internetowych RC. Przy kupnie paliwa patrz na ilość zawieranego nitrometanu wyrazonego w %. Kupić możesz np. tu
A świece masz Tu

plastik133 

Wysłany: 12-12-2010, 17:20   

"Miszcze" a napiszcie mi jakie olej i jak wlewać do silnika po każdej jeździe ? bo filtr można "olejek rycynowy" ?? czy jakie rozwiązanie jest najlepsze??

motyl

Wysłany: 13-12-2010, 16:32   

Wlewasz kilka kropel do wnętrza silnika przez otwór świecy, by ruch tłoka był bezpieczny dla gładzi cylindra należy tłok, korbowód oraz łożysko korbowodu nasączyć olejem (tzw. ARO – After Run Oil). Ja do konserwacji silnika używałem ARO Mugen Seiki (za każdym razem po jeździe 3-4 krople). I jeszcze obracasz koło zamachowe tak zeby się tam w środku wszystko ładnie nasmarowało.
Przed dłuższym postojem dobrym rozwiązaniem będzie także wprowadzenie ARO przez otwór, który powstanie po odkręceniu odbiornika roto i tylnej płyty.

Filtr powietrza można myć w paliwie modelarskim lub w ciepłej wodzie z użyciem mydła. Po dokładnym wysuszeniu, filtr należy delikatnie nasączyć olejem dedykowanym do filtrów (gęsty i lepki olej sprawia, że powietrze jest dokładniej filtrowane). A co jakiś czas kupić nowy.

Staraj się jeszcze utrzymywać w czystości głowice/radiator silnika, żeby lepiej odprowadzał ciepło.

Odpowiedz do tematu