Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza spalinówka-NDF-01
Autor Wiadomość
Mati475 

Wysłany: 12-09-2009, 12:53   Pierwsza spalinówka-NDF-01

Witam

Jestem nowy na forum. Od jekiegoś czasu interesuje się modelarstwem a konkretnie samochodami rc. Mam już jeden model a jest to Tamiya Blackfoot Xtreme oraz aparature Sanwa Blazer którą polecam. Jednak zastanawiam się nad kupnem nowego modelu. Tym razem myślę o samochodzie z napedem spalinowym. Bardzo podoba mi się Tamiya Nitro Force na podwoziu NDF-01 , jest on dostępny w sklepie ATA. Wydaje mi się że cena jest przyzwoita, jednakże proszę Was o doradzenie mi. Mam jescze kilka pytań:
1 W opisie modelu zalecają paliwo 20-30% nitro. A czy będzie pasować paliwo Black Demon 33%? Wydaje mi się że to niewielka różnica. Zapytałem się o to na stronie ATA, odpowiedzieli mi że przy właściwym dotarciu silnika paliwo 33% nie powinno zaszkodzić.
Z tąd moje kolejne pytanie;
1 Jak się dociera silnik spalinowy? A jak się nie dotrze to co się stanie?
2 Który podgrzewacz świec, świecę i ładowarkę polecacie? Oraz ewentualnie które paliwo?(jeżeli to które podałem wyzej nie pasuje)
3 przy modelu pisze również że do uruchomienia zestawu wymagany jest olej do filtra powietrza(to pytanie może głupio zabrzmieć :) ) ale czy jest on naprawde potrzebny , co on daje, gdzie się go wlewa , w jakich ilościach i jak często?

Bardzo proszę o pomoc

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

bart266

Wysłany: 15-09-2009, 16:25   

jak się dociera silnik spalinowy?- przecież takie info są w necie ->google

ale podpowiem ci w kwestii paliwa
Im paliwo ma więcej % nitro tym silnik bedzie mial lepsze osiągi, a co za tym idzie bedzie się bardziej nagrzewał i na krócej starczy (ogólnie silnik dostaje w d..., przy dużym %nitra)
silnik dociera się na paliwie z większą zawartością oleju, a po dotarciu juz można kozystac ze zwykłego paliwa (modelarskiego). Paliwo o większy stężeniu % nitra zalecane jest na zawody, gdzie chcemy z naszgo cudeńka :D wycisnąć jak najwięcej. Na co dzień do jazdy rekreacyjnej używaj takiego paliwa jakiego zalecają (20-30%), a jak chcesz poszarżować to daj te 35% nitra.

Na zawodach podajże w usa pewien zawodnik użył paliwa 70% do łodzi, ale ten silnik chyba wytrzymal tylko tamte zawody :lol:

ps: jak się nie dotrze silnika to wydaje mi się że po krótkim czasie straci kompresję i do wymiany

Mati475 

Wysłany: 04-10-2009, 22:36   

Dzięki wielkie

Pozdrawiam

Jacek Półtorak 

Wysłany: 10-10-2009, 21:25   

Jak kolega weżej napisał, źle dotarty silnik jest mniej wydajny, traci na osiągach, i po krótkim czasie nadaje się do wymiany. Ja jednak skupię się na zestawie startowym, a głównie na Apce, gdyż sam modelu spalinowego nie posiadam (jeszcze).
Więc, zależnie od tego, czy chcesz jeździć dla frajdy, za mniejsze pieniądze, czy myślisz o zawodach, i jesteś w stanie dołożyć, polecam te dwa warianty :

http://www.zabawki-modele...d6fc049b9970fd2

To jest zestaw startowy do spaliny, z ładowarką, apką, i innymi akcesoriami. Apka nada się do jazdy rekreacyjnej, jednak gdy jeździsz z kolegami przyda Ci się Fall - Save, takie małe cudo, które uratuje Twój model, gdy złapiesz zakłucenia, lub wyjedziesz za daleko, model zwyczainie się zatrzyma.

http://www.zabawki-modele...d6fc049b9970fd2

Tu już bardziej zaawansowana apka, którą sam polecam, nie łapie zakłuceń, nie ucieknie CI model, nie potrzebujesz Fall-Sava, możesz jeździć ze znajomymi, i na zawodach. Nada się do spaliny, i ma dość duży zasięg ( ok. 250 m, sprawdziłem osobiście). Musisz jednak uważać, przy samym zakupie, ponieważ ostatnio przyszła wadliwa seria, której odbiorniki nie działały tak jak powinny, więc lepiej sprawdź w sklepie.

To tyle odemnie, mam nadzieję, że pomogłem, przepraszam za moje błędy ortograficzne :P
Pozdrawiam

//Polecam zainstalowanie Firefox'a - ma autokorektę niczym w Wordzie. - Qr

Mati475 

Wysłany: 11-10-2009, 21:59   

Po dłuższych rozważaniach stwierdziłem że kupienie Tamiya Nitro Force z dobrym starterem wyszło by mi dość drogo. Czy nie bardziej opłacało by się kupienie tego modelu, ma on w zestawie aparature , odbiornik z Fail-Save, starter elektryczny, świece i zestaw oprzyrządowania. Jeżeli chodzi rzeczy które są wymagane do uruchomienia; akumulator i ładowarke już mam a reszte już sobie upatrzyłem. Razem wyszło mi nie co ponad 2000zł. Co o tym myślisz?

Jacek Półtorak 

Wysłany: 11-10-2009, 23:26   

Mówiąc szczerze, apka 27 MHz sprawi, iż po pierwszej jeździe szlak Cię trafi, gdyż Fall-Save będzie cały czas pracował, i zatrzymywał Twój model, więc nie najeździsz się za dużo. Można trochę wytanić na benzynie, kupić z mniejszą zawartością Nitra, ale apke trzeba kupić przyzwoitą, a najlepiej 2.4 GHz Spectrum od razu. Częstotliwość 27 MHz jest najbardziej kłutliwą częstotliwością, a w dodatku AM to już nie ma o czym gadać. Lepiej kup jakiś bez apki, albo co najmniej w 40 MHz FM, inaczej to żadna frajda z jazdy.

Pozdrawiam

Ps. Sam model jest przyzwoity, jak się zdecydujesz, to czekam na recenzję, bo też myślę o spalinie :)

amonsul 

Wysłany: 12-10-2009, 09:18   

Jacku niema co straszyć kolegi, 27 tak samo nadaje się do jazdy jak każda apka.
osobiście używam tej częstotliwości, od kilku lat i nie zdarzyło mi się by złapała jakieś zakłócenia.
jedyne problemy jakie miałem to modelarze bez wyobraźni włączający apke bez pytań o kwarce.

w zasadzie najważniejsze by aparatura dobrze leżała w dłoni a antena był tak ustawiona by nie zasłaniać modelu/toru istotny jest też jej ciężar oraz wielkość koła sterowego i możliwość regulacji spustu.

Bez względu ile elektroniki będzie upchane w apce i tak będziesz jeździł jak ciapa jak będziesz zawadzał palcami lub będą ci "mdlec" ręce w 5minucie biegu.

Los Desperados Rally & Racing Team

Mati475 

Wysłany: 12-10-2009, 10:36   

Dzięki wszystkim!!!

Jacek kupie go dopiero na następne wakacje więc troche poczekasz na tą recenzję :D ale na pewno ją napiszę.

Pozdrawiam

Jacek Półtorak 

Wysłany: 12-10-2009, 18:38   

Faktycznie Amon, trochę przesadziłem, faktycznie Twoja apka działa, mimo iż 27 MHz :P
Ja opisałem moje doświadczenia z apką 27 MHz, aczkolwiek dalej będę przy twierdzeniu, że 27 do spaliny, która sama z siebie zakłuca, jest może nie tyle głupim, co mało przyszłościowym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

Mati475 

Wysłany: 13-10-2009, 15:07   

Mam aparature z poprzedniego modelu a o czętotliwośći AM 40MHz. Czy taka jest odpowiednia? Jak nim jeżdże to nie mam problemów.

bart266

Wysłany: 13-10-2009, 18:25   

tak będzie odpowiedznie- częstotliwość nie ma znaczenia. chodzi o to aby miala przynajmniej dwa proporcjonalne kanały.
a apropo zakłóceń itp. narzekacie na 27mhz. kiedyś przerabialem ten problem i podpowiem że antena musi być odizolowana od wszystkich innych przewodów, w tym zasilających, szczególnie silnika. efekt jest taki że jak sie tego nie zrobi to model wyjeżdż na ok 15m i dostaje drygawek :lol: no i ogólnie cuda się dzieją, np opóźnione reakce lub ich brak... mogące być efektem innej podobne częstotliwości w pobliżu

Jacek Półtorak 

Wysłany: 13-10-2009, 19:53   

40 AM lepsza, ale ja wolę FM

Mati475 

Wysłany: 13-10-2009, 20:45   

kiedyś słyszałem że właśnie AM 40MHz jest lepsza od FM 40MHz

Jacek Półtorak 

Wysłany: 13-10-2009, 20:50   

najlepsza będzie FM 35 MHz ale jej używają do modeli lotniczych, a i jeszcze FM 75 MHz ale w kwestii tego było dużo sporów, ponieważ tejże częstotliwości używa wojsko :P

bart266

Wysłany: 13-10-2009, 22:18   

po co tu mieszać jakimiś 35mhz, 75to częstotliwości typowo lotnicze, ja nadal preferuję coś normalnego w dobrej cenie np: Acoms 40mhz Am sam takiej używam i mogę polecić

wytłumacz czemu 35mhz i 75mhz jest takie według ciebie dobre

Odpowiedz do tematu