Mati475 Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 50 Skąd: Gdynia
Wysłany: 12-09-2009, 12:53 Pierwsza spalinówka-NDF-01
Witam
Jestem nowy na forum. Od jekiegoś czasu interesuje się modelarstwem a konkretnie samochodami rc. Mam już jeden model a jest to Tamiya Blackfoot Xtreme oraz aparature Sanwa Blazer którą polecam. Jednak zastanawiam się nad kupnem nowego modelu. Tym razem myślę o samochodzie z napedem spalinowym. Bardzo podoba mi się Tamiya Nitro Force na podwoziu NDF-01 , jest on dostępny w sklepie ATA. Wydaje mi się że cena jest przyzwoita, jednakże proszę Was o doradzenie mi. Mam jescze kilka pytań:
1 W opisie modelu zalecają paliwo 20-30% nitro. A czy będzie pasować paliwo Black Demon 33%? Wydaje mi się że to niewielka różnica. Zapytałem się o to na stronie ATA, odpowiedzieli mi że przy właściwym dotarciu silnika paliwo 33% nie powinno zaszkodzić.
Z tąd moje kolejne pytanie;
1 Jak się dociera silnik spalinowy? A jak się nie dotrze to co się stanie?
2 Który podgrzewacz świec, świecę i ładowarkę polecacie? Oraz ewentualnie które paliwo?(jeżeli to które podałem wyzej nie pasuje)
3 przy modelu pisze również że do uruchomienia zestawu wymagany jest olej do filtra powietrza(to pytanie może głupio zabrzmieć ) ale czy jest on naprawde potrzebny , co on daje, gdzie się go wlewa , w jakich ilościach i jak często?
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
_________________ "Prawdziwa siła płynie z wnętrza"
jak się dociera silnik spalinowy?- przecież takie info są w necie ->google
ale podpowiem ci w kwestii paliwa
Im paliwo ma więcej % nitro tym silnik bedzie mial lepsze osiągi, a co za tym idzie bedzie się bardziej nagrzewał i na krócej starczy (ogólnie silnik dostaje w d..., przy dużym %nitra)
silnik dociera się na paliwie z większą zawartością oleju, a po dotarciu juz można kozystac ze zwykłego paliwa (modelarskiego). Paliwo o większy stężeniu % nitra zalecane jest na zawody, gdzie chcemy z naszgo cudeńka wycisnąć jak najwięcej. Na co dzień do jazdy rekreacyjnej używaj takiego paliwa jakiego zalecają (20-30%), a jak chcesz poszarżować to daj te 35% nitra.
Na zawodach podajże w usa pewien zawodnik użył paliwa 70% do łodzi, ale ten silnik chyba wytrzymal tylko tamte zawody
ps: jak się nie dotrze silnika to wydaje mi się że po krótkim czasie straci kompresję i do wymiany
_________________ tt-01
kyosho alpha 3
Wysłany: 04-10-2009, 22:36
Dzięki wielkie
Pozdrawiam
Jacek Półtorak
Wysłany: 10-10-2009, 21:25
Jak kolega weżej napisał, źle dotarty silnik jest mniej wydajny, traci na osiągach, i po krótkim czasie nadaje się do wymiany. Ja jednak skupię się na zestawie startowym, a głównie na Apce, gdyż sam modelu spalinowego nie posiadam (jeszcze).
Więc, zależnie od tego, czy chcesz jeździć dla frajdy, za mniejsze pieniądze, czy myślisz o zawodach, i jesteś w stanie dołożyć, polecam te dwa warianty :
To jest zestaw startowy do spaliny, z ładowarką, apką, i innymi akcesoriami. Apka nada się do jazdy rekreacyjnej, jednak gdy jeździsz z kolegami przyda Ci się Fall - Save, takie małe cudo, które uratuje Twój model, gdy złapiesz zakłucenia, lub wyjedziesz za daleko, model zwyczainie się zatrzyma.
Tu już bardziej zaawansowana apka, którą sam polecam, nie łapie zakłuceń, nie ucieknie CI model, nie potrzebujesz Fall-Sava, możesz jeździć ze znajomymi, i na zawodach. Nada się do spaliny, i ma dość duży zasięg ( ok. 250 m, sprawdziłem osobiście). Musisz jednak uważać, przy samym zakupie, ponieważ ostatnio przyszła wadliwa seria, której odbiorniki nie działały tak jak powinny, więc lepiej sprawdź w sklepie.
To tyle odemnie, mam nadzieję, że pomogłem, przepraszam za moje błędy ortograficzne
Pozdrawiam
//Polecam zainstalowanie Firefox'a - ma autokorektę niczym w Wordzie. - Qr
_________________ TB-02 rally
TT-01 Drift
TA-04 R - 12 T
Wysłany: 11-10-2009, 21:59
Po dłuższych rozważaniach stwierdziłem że kupienie Tamiya Nitro Force z dobrym starterem wyszło by mi dość drogo. Czy nie bardziej opłacało by się kupienie tego modelu, ma on w zestawie aparature , odbiornik z Fail-Save, starter elektryczny, świece i zestaw oprzyrządowania. Jeżeli chodzi rzeczy które są wymagane do uruchomienia; akumulator i ładowarke już mam a reszte już sobie upatrzyłem. Razem wyszło mi nie co ponad 2000zł. Co o tym myślisz?
Jacek Półtorak
Wysłany: 11-10-2009, 23:26
Mówiąc szczerze, apka 27 MHz sprawi, iż po pierwszej jeździe szlak Cię trafi, gdyż Fall-Save będzie cały czas pracował, i zatrzymywał Twój model, więc nie najeździsz się za dużo. Można trochę wytanić na benzynie, kupić z mniejszą zawartością Nitra, ale apke trzeba kupić przyzwoitą, a najlepiej 2.4 GHz Spectrum od razu. Częstotliwość 27 MHz jest najbardziej kłutliwą częstotliwością, a w dodatku AM to już nie ma o czym gadać. Lepiej kup jakiś bez apki, albo co najmniej w 40 MHz FM, inaczej to żadna frajda z jazdy.
Pozdrawiam
Ps. Sam model jest przyzwoity, jak się zdecydujesz, to czekam na recenzję, bo też myślę o spalinie
TT-01 Drift
TA-04 R - 12 T
Jacku niema co straszyć kolegi, 27 tak samo nadaje się do jazdy jak każda apka.
osobiście używam tej częstotliwości, od kilku lat i nie zdarzyło mi się by złapała jakieś zakłócenia.
jedyne problemy jakie miałem to modelarze bez wyobraźni włączający apke bez pytań o kwarce.
w zasadzie najważniejsze by aparatura dobrze leżała w dłoni a antena był tak ustawiona by nie zasłaniać modelu/toru istotny jest też jej ciężar oraz wielkość koła sterowego i możliwość regulacji spustu.
Bez względu ile elektroniki będzie upchane w apce i tak będziesz jeździł jak ciapa jak będziesz zawadzał palcami lub będą ci "mdlec" ręce w 5minucie biegu.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
Wysłany: 12-10-2009, 10:36
Dzięki wszystkim!!!
Jacek kupie go dopiero na następne wakacje więc troche poczekasz na tą recenzję ale na pewno ją napiszę.
Pozdrawiam
Jacek Półtorak
Wysłany: 12-10-2009, 18:38
Faktycznie Amon, trochę przesadziłem, faktycznie Twoja apka działa, mimo iż 27 MHz
Ja opisałem moje doświadczenia z apką 27 MHz, aczkolwiek dalej będę przy twierdzeniu, że 27 do spaliny, która sama z siebie zakłuca, jest może nie tyle głupim, co mało przyszłościowym rozwiązaniem.
Pozdrawiam.
TT-01 Drift
TA-04 R - 12 T
Wysłany: 13-10-2009, 15:07
Mam aparature z poprzedniego modelu a o czętotliwośći AM 40MHz. Czy taka jest odpowiednia? Jak nim jeżdże to nie mam problemów.
tak będzie odpowiedznie- częstotliwość nie ma znaczenia. chodzi o to aby miala przynajmniej dwa proporcjonalne kanały.
a apropo zakłóceń itp. narzekacie na 27mhz. kiedyś przerabialem ten problem i podpowiem że antena musi być odizolowana od wszystkich innych przewodów, w tym zasilających, szczególnie silnika. efekt jest taki że jak sie tego nie zrobi to model wyjeżdż na ok 15m i dostaje drygawek no i ogólnie cuda się dzieją, np opóźnione reakce lub ich brak... mogące być efektem innej podobne częstotliwości w pobliżu
_________________ tt-01
kyosho alpha 3
Jacek Półtorak
Wysłany: 13-10-2009, 19:53
40 AM lepsza, ale ja wolę FM
TT-01 Drift
TA-04 R - 12 T
Wysłany: 13-10-2009, 20:45
kiedyś słyszałem że właśnie AM 40MHz jest lepsza od FM 40MHz
Jacek Półtorak
Wysłany: 13-10-2009, 20:50
najlepsza będzie FM 35 MHz ale jej używają do modeli lotniczych, a i jeszcze FM 75 MHz ale w kwestii tego było dużo sporów, ponieważ tejże częstotliwości używa wojsko
TT-01 Drift
TA-04 R - 12 T
po co tu mieszać jakimiś 35mhz, 75to częstotliwości typowo lotnicze, ja nadal preferuję coś normalnego w dobrej cenie np: Acoms 40mhz Am sam takiej używam i mogę polecić
wytłumacz czemu 35mhz i 75mhz jest takie według ciebie dobre
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum