Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
jak to ruszyć??
Autor Wiadomość
pychuuu 

Wysłany: 02-06-2010, 15:03   jak to ruszyć??

Witam. Posiadam model Vanquish X9R 4WD Nitro Rc Car . Dostałem go jakiś tydzień temu próbowałem sam go odpalić lecz nie dałem rady. I tu moja prośba do doświadczonych co mam zrobić aby go odpalić?? W zestawie było paliwo które wlałem do zbiornika następne ciągnąłem za rączkę do odpalania niestety paliwo nie zaczęło lecieć przez rurkę. i w sumie to tyle (dam jeszcze że nie było żadnych gazetek w środku dziwnie...)
Tu macie zdięcia modelu

http://img210.imageshack....50/img058je.jpg

http://img696.imageshack.us/f/img059ve.jpg/

http://img10.imageshack.us/f/img060q.jpg/

http://img189.imageshack.us/i/img061r.jpg/

Z góry dzięki za pomoc

gigant11

Wysłany: 02-06-2010, 18:46   

Dokładnie na modelach spalinowych się nie znam, ale wydaje mi się że jest taka "pompka". Powinno wyglądać to jak przycisk. Będzie znajdować się w pobliżu zbiornika paliwa. Wystarczy ten przycisk wcisnąć kilka razy. Następnie szarpnąć i wszystko powinno grac.

Tylko na twoich zdjęciach nie widzę owej pompki.

Gambit 

Wysłany: 03-06-2010, 09:24   

Model jest nowy, a więc jeżeli w sklepie, w którym został kupiony nie mają serwisu i go nie przygotowali do odpalenia, to lepiej sam tego nie rób.
Poszukaj w okolicy sklepu, w który pomogą ci ustawić model. Silniki spalinowe to nie elektryczne, że wkładasz do modelu i od razu możesz jeździć.
Spalinki wymagają dużo wiedzy. Na początek trzeba w odpowiednim położeniu ustawić tłok, sprawdzić położenie przepustnicy, nalać paliwa o większym stężeniu nitro, uruchomić na wolnych obrotach i poczekać kilkadziesiąt minut, aby silnik się dotarł.
Poszukaj w necie forum dotyczacego modeli spalinowych, a w poradach dowiesz się, jaka jest procedura przygotowania do startu i co należy zrobić z silnikiem po zakończeniu jazdy modelem.
Jeżeli tego nie zrobisz, to może się okazać, że po uruchomieniu i sprawdzeniu możliwości modelu od razu uszkodzisz silnik.
TRF-501X - były 2
TRF-511

Quarien 

Wysłany: 03-06-2010, 16:48   

Przy pierwszym odpaleniu weź poprawkę, że model jest niedotarty, więc musisz zastosować się do rad np. Gambita. Ogólnie poszukaj różnych poradników itp. zwiększy to żywotność modelu.

Co do samego odpalenia.
1. Wlewasz paliwo.
2. Jedną ręką zatykasz wydech, szarpiesz parę razy.
2. Puszczasz wydech, podgrzewasz świece, znów szarpiesz parę razy.

Jeśli nadal nie startuje to albo paliwo nie dopłynęło (powtórz punkt 2), albo jest go za dużo. Odkręcasz świece, przechylasz model, szarpiesz parę razy za linkę.

Jeśli model startuje, ale zaraz gaśnie, to dodaj trochę gazu na aparaturze.

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

pychuuu 

Wysłany: 04-06-2010, 14:44   

dzięki wielkie za tak szybkie odpowiedzi :)

Odpowiedz do tematu