Wysłany: 30-06-2005, 20:23 Czas lotu a pobór prądu
Zmierzyłem dzisiaj pobór prądu z pakietu.
Jak na tak mały śmigłowiec bierze słuszny amperaż, aż dziw że tak małe akumulatorki dają sobie radę.
Przynajmniej wyjaśnia to sprawę czasu pracy.
Maksymalny prąd przy pełnym starcie to 5,5A !!!!!
Przy normalnym unoszeniu ok 4,5A
Szukam zasilania o większej pojemności jak by ktoś coś znalazł niech da znać.
Mam już pewien plan, jak sprawdzę i się uda dam znać.[/list]
Olo []
Wysłany: 02-07-2005, 14:32
Na stronie piszą że to akumulator o napięciu 8,4V czyli w pakieciku znajduje się 7 ogniw po 1.2V. Gdyby było wiadomo wymiary tych ogniw, można by je odlutować od wtyczki, a w sklepie elektronicznym lub modelarskim kupić 7 sztuk innych ogniw - o większej pojemności. I już można dłużej latać!
Darek []
Wysłany: 03-07-2005, 01:40 Ogniwa
Proszę bardzo.
Ogniwa 2/3 AAA wymiary 1 szt. 30mm wysokość i 10mm średnica waga 7g NI-MH 350mA oczywiście 7szt.
Większe to już są pełne AAA, ale one są też i cięższe.
Zastanawiałem się nad opcją dołożenia jednego ogniwa więcej do pakietu czyli 9,6V.
Olo []
Wysłany: 03-07-2005, 15:36
No to trzeba by było poszukać. Nigdzie jeszcze nie znalazłem takich ogniw. Można by pojechać na targowisko elektroniczne [Wolumen] i tam się popytać.
W grę wchodzi może zamiana NiMh na NiCd??
Erik Turlejski []
Wysłany: 03-07-2005, 17:40
ogniwa 2/3a są stosowane w autkach skali 1:18 a ich pojemność dochodzi do 1100 mah poszukaj na google pewnnie znajdziesz albo gdzieś gdzie są mikrusiki...
Darek []
Wysłany: 05-07-2005, 00:08
Tak, tylko nie interesują mnie ogniwa typu A bo są za duże.
Muszą być AAA lub ew. AA chodzi o wagę, to nie samochód ze można go dociążyć i też pojedzie
A ogniwa wiem gdzie szukać, bo częściowo przy tym pracuję.
Największe ogniwa na jakie trafiłem 2/3AAA to 700mA to prawie dwa razy tyle co oryginał.
Problem w tym że nasi dostawcy tego nie ciągną ze wzgldu na mały popyt.
Erik Turlejski []
Wysłany: 06-07-2005, 23:15
te ogniwa to są coś jak AA tyle że obcięte o połowe o troche porubione.... to są ogniwa 2/3A poszukaj GP 1100 na google albo coś takiego
Darek []
Wysłany: 07-07-2005, 00:04
Zgadza się też już przez to przeszedłem
Waga jednej szt 2/3AAA to ok 8g co przy 7szt daje 56g
Znalazłem 2/3 AAA o pojemności 370mA
Co do ogniw 2/3AA to szt waży ok 14g co daje w pakiecie 98g
Prawie 2 razy wieksza waga, nie wiem czy Heli ma wystarczający ciąg aby to udzwignąć.
Należy to sprawdzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum