Wysłany: 17-05-2010, 19:02 Gravel Hound RTR XB Pro - DF-02
Witam. Posiadam model którego nazwę napisałem w tytule. Chciałbym się spytać co na początku mogę w nim zmienić? Zastanawiam się nad kupnem radiatora( link: http://www.zabawki-modele...f2df715cecc68ad ) Wszystko na razie mam w tym samochodzie oryginalne Chcę go tuningować ponieważ zależy mi na lepszej prędkości(choć jest szybki) i ogólnie...
Jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś posiada może ten model i wie ile on wyciągnie po porządnym tuningu?
MarcinK
Wysłany: 17-05-2010, 21:46
1 - kup łożyska
2 - rozbierz amortyzatory dokup potrzebne części bo w wersji XB nawet oleju w amorach brak
3 - jeżeli nadal będziesz chciał tuningować to podwozie to trzeba by dokupić alu amortyzatory
4 - w dalszej kolejności alu wałek (przy mocniejszych silnikach)
5 - kardany na przód
6 - przednią i tylną wieżę alu
to jest neverending story i duuże koszty
Radiator przy oryginalnym silniku jest całkowicie zbędny.
Na początek mozna zaczac od łożysk, ale to nie poprawi osiągów na tyle żebyś zobaczył je na 'podworku'.
Chcesz predkości to proponuje nowy silnik, albo inne przełozenie. Tylko przy zmianie silnika na mocniejszy, niesie to ze sobą niezbędne przerobki, cały układ napedowy praktycznie do wymiany.
_________________ Nie rozumiecie idei koncepcji moich założeń.
A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.
Aha. Czyli jednak radiator nie poprawi osiągów... A to szkoda Inaczej niż opisaliście się go wzmocnić nie da(chodzi mi o wymianę silnika)? Czyli jeśli chcę go zrobić szybszego lub coś to tylko tak? Ale mam jeszcze jedno pytanie czy jak kupię mocniejsze akumulatorki to nic to nie da?
MarcinK
Wysłany: 18-05-2010, 23:32
a jak wyobrażasz sobie ze radiator może poprawić osiągi?
napisałem co możesz zrobić w pierwszej kolejności, a jeżeli dążysz tylko do prędkości a nie zależy ci na trwałości modelu - kup zestaw bezszczotkowy z silnikiem 4,5T - zapewniam cię że będziesz miał nadmiar wrażeń - także finansowych
przecież nowoczesne radiatory szczególnie te w kolorze niebieskim maja specjalna konstrukcje wyginająca strugę powietrza co powoduje delikatne unoszenie się modelu a tym samym maleją opory toczenia. a przy niewielkiej prędkości powiększona masa wpływa na poprawę trakcji przez większe dociążenie osi tylnej.
a teraz na poważnie.
zwiększanie prędkości modelu zawsze rozpoczynamy od zwiększenia jego wytrzymałości.
a co do prostego zwiększenia osiągów proponuje podnieść napięcie na pakiecie ( dodatkowa cela potrafi zdziałać cuda) minus bardzo szybko uwędzisz silnik i/lub elektronikę
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Ok. Czyli rozumiem. Jestem początkujący dlatego się o to was pytam. Czyli jednak jak dokupię ten radiator to zwiększy on trochę moc mojego modelu?(Jak piszecie że to zniszczy szybciej mój model to chyba sobie odpuszczę...ale radiator chyba dokupię)
Haaha ale się was żarty trzymają xD
Radiatora nie kupuj! Radiator jest po to aby odprowadzać ciepło z silnika, zeby się nie grzał az tak bardzo (twój silnik nie grzeje się na tyle aby był mu potrzebny, ale zaszkodzić niemoże) xd. Nie da Ci on żadnej mocy i nie poprawi osiągów. Zainwestuj w łozyska, potem pozbieraj kase na lepszy silnik + dobry pakiet (a najlepiej jak go sam zlutujesz, czyli cele).
_________________ Nie rozumiecie idei koncepcji moich założeń.
A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.
Ok dzięki. Niedługo wam napisze te informacje które chcecie bo na razie nie mogę.
[ Dodano: 23-05-2010, 18:13 ]
Ok już mogę napisać. Regulator- TEU-101BK, Silnik- 540, Akumulator- 3000, ładowarka- 2a art. nr 605016(link : http://www.zabawki-modele...6a85f6142eeee2e ) A co do zawodów to zamierzam brać udział.(Po podwórku też jeżdżę bardzo często)
Ale gdy kupię ten silnik który napisałeś to czy muszę coś zmieniać jeszcze czy normalnie bez żadnych zmian będzie chodził? Łożyska to dokupię na pewno.
MarcinK
Wysłany: 23-05-2010, 20:43
proponuje czytać posty - wszystko właściwie było już napisane
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum