Modelarstwo - tamiya.pl Strona Główna Modelarstwo - tamiya.pl
modele rc, modele do sklejania
•   Tamiya Carson - sklep  •   Portal  •  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 
   •   Informacje o zawodach  •  

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Gravel Hound RTR XB Pro - DF-02
Autor Wiadomość
pablomaster12 

Wysłany: 17-05-2010, 19:02   Gravel Hound RTR XB Pro - DF-02

Witam. Posiadam model którego nazwę napisałem w tytule. Chciałbym się spytać co na początku mogę w nim zmienić? Zastanawiam się nad kupnem radiatora( link: http://www.zabawki-modele...f2df715cecc68ad ) Wszystko na razie mam w tym samochodzie oryginalne :) Chcę go tuningować ponieważ zależy mi na lepszej prędkości(choć jest szybki) i ogólnie...

Jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś posiada może ten model i wie ile on wyciągnie po porządnym tuningu? :P

MarcinK 

Wysłany: 17-05-2010, 21:46   

1 - kup łożyska
2 - rozbierz amortyzatory dokup potrzebne części bo w wersji XB nawet oleju w amorach brak
3 - jeżeli nadal będziesz chciał tuningować to podwozie to trzeba by dokupić alu amortyzatory
4 - w dalszej kolejności alu wałek (przy mocniejszych silnikach)
5 - kardany na przód
6 - przednią i tylną wieżę alu
to jest neverending story i duuże koszty

motyl

Wysłany: 18-05-2010, 17:11   

Radiator przy oryginalnym silniku jest całkowicie zbędny.
Na początek mozna zaczac od łożysk, ale to nie poprawi osiągów na tyle żebyś zobaczył je na 'podworku'.

Chcesz predkości to proponuje nowy silnik, albo inne przełozenie. Tylko przy zmianie silnika na mocniejszy, niesie to ze sobą niezbędne przerobki, cały układ napedowy praktycznie do wymiany.

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

pablomaster12 

Wysłany: 18-05-2010, 19:47   

Aha. Czyli jednak radiator nie poprawi osiągów... A to szkoda :? Inaczej niż opisaliście się go wzmocnić nie da(chodzi mi o wymianę silnika)? Czyli jeśli chcę go zrobić szybszego lub coś to tylko tak? Ale mam jeszcze jedno pytanie czy jak kupię mocniejsze akumulatorki to nic to nie da?

MarcinK 

Wysłany: 18-05-2010, 23:32   

a jak wyobrażasz sobie ze radiator może poprawić osiągi?
napisałem co możesz zrobić w pierwszej kolejności, a jeżeli dążysz tylko do prędkości a nie zależy ci na trwałości modelu - kup zestaw bezszczotkowy z silnikiem 4,5T - zapewniam cię że będziesz miał nadmiar wrażeń - także finansowych

amonsul 

Wysłany: 19-05-2010, 09:11   

przecież nowoczesne radiatory szczególnie te w kolorze niebieskim maja specjalna konstrukcje wyginająca strugę powietrza co powoduje delikatne unoszenie się modelu a tym samym maleją opory toczenia. a przy niewielkiej prędkości powiększona masa wpływa na poprawę trakcji przez większe dociążenie osi tylnej. :lol:

a teraz na poważnie.
zwiększanie prędkości modelu zawsze rozpoczynamy od zwiększenia jego wytrzymałości.

a co do prostego zwiększenia osiągów proponuje podnieść napięcie na pakiecie ( dodatkowa cela potrafi zdziałać cuda) minus bardzo szybko uwędzisz silnik i/lub elektronikę :)

Los Desperados Rally & Racing Team

pablomaster12 

Wysłany: 19-05-2010, 13:46   

Ok. Czyli rozumiem. Jestem początkujący dlatego się o to was pytam. Czyli jednak jak dokupię ten radiator to zwiększy on trochę moc mojego modelu?(Jak piszecie że to zniszczy szybciej mój model to chyba sobie odpuszczę...ale radiator chyba dokupię)

amonsul 

Wysłany: 19-05-2010, 15:38   

kup sobie ten radiator, kup
napewno ci nie zaszkodzi :)

tylko pamiętaj by wziąć koniecznie niebieski :)

Los Desperados Rally & Racing Team

pablomaster12 

Wysłany: 19-05-2010, 21:19   

Okej. :)

gigant11

Wysłany: 19-05-2010, 23:55   

Chłopak potrzebuje pomocy a wy się z niego nabijacie. Szybsze są fioletowe.

Dobra a teraz na poważnie.

Napisz nam jakie masz pakiety, ładowarkę, regulator i silnik. Masz w planach starty w zawodach czy tylko jazda podwórkowa?

Zamiast wydawać kasę na radiator wydaj tą kasę na łożyska i/lub lepszy pakiet i/lub lepszą ładowarkę.

I na pewno nie baw się w to co ktoś polecał czyli silnik typu 4,5 zwoja bo to bezsensu na tym etapie.

motyl

Wysłany: 20-05-2010, 17:26   

Haaha ale się was żarty trzymają xD
Radiatora nie kupuj! Radiator jest po to aby odprowadzać ciepło z silnika, zeby się nie grzał az tak bardzo (twój silnik nie grzeje się na tyle aby był mu potrzebny, ale zaszkodzić niemoże) xd. Nie da Ci on żadnej mocy i nie poprawi osiągów. Zainwestuj w łozyska, potem pozbieraj kase na lepszy silnik + dobry pakiet (a najlepiej jak go sam zlutujesz, czyli cele).

A więc suponuje, że koherentna moich rad w życie mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego.

pablomaster12 

Wysłany: 23-05-2010, 18:01   

Ok dzięki. Niedługo wam napisze te informacje które chcecie bo na razie nie mogę.

[ Dodano: 23-05-2010, 18:13 ]
Ok już mogę napisać. Regulator- TEU-101BK, Silnik- 540, Akumulator- 3000, ładowarka- 2a art. nr 605016(link : http://www.zabawki-modele...6a85f6142eeee2e ) A co do zawodów to zamierzam brać udział.(Po podwórku też jeżdżę bardzo często)

gigant11

Wysłany: 23-05-2010, 19:13   

Jeżeli zamierzasz brać udział w zawodach klasy 4wd Junior musisz stosować części dozwolone w przepisach.

http://www.osm-rc.pl/portal/menu/39

Silnik powinieneś zmienić na cup machine.

http://www.zabawki-modele...8ed59e5d4ba3357

Model będzie delikatnie szybszy ale nie odczujesz tego przy jeździe po podwórku.

Opłacalną inwestycją są również łożyska kulkowe

http://www.zabawki-modele...d98d93de2961750

Zastanów się nad zmianą modelu na DB-01 albo DF-03 które są bardziej konkurencyjne w tej klasie.

pablomaster12 

Wysłany: 23-05-2010, 19:26   

Ale gdy kupię ten silnik który napisałeś to czy muszę coś zmieniać jeszcze czy normalnie bez żadnych zmian będzie chodził? Łożyska to dokupię na pewno.

MarcinK 

Wysłany: 23-05-2010, 20:43   

proponuje czytać posty - wszystko właściwie było już napisane

Odpowiedz do tematu