oziomek1
Wysłany: 22-03-2010, 16:00 DF-02 - dylemat
W grudniu kupiłem Tamiya DF-02 Rising Storm i nie wiem w co teraz zainwestować. Na razie kupiłem tylko radiator na silnik z 2 coolerami. Zastanawiam się nad zębatkami 67T i 22T:
- Zębatka 67T
- Zębatka 22T
Poza tym może jeszcze inne potrzebne rzeczy takie jak większe koła albo drążki kierownicze.
W grudniu kupiłem Tamiya DF-02 Rising Storm i nie wiem w co teraz zainwestować.
osobiście trzymał bym się z dala od długoterminowych zobowiązań. jeżeli giełda to tylko średnie spółki z ugruntowana pozycją na rynku. ważne jest by środki które zamierzasz zainwestować nie były ulokowane wszystkie w jednej inwestycji bo wtedy strasznie rośnie ryzyko.
zawsze pozostaje grunt i kamienie szlachetne i złoto ale tu niestety koniunktura aktualnie nie sprzyja wiec trzeba czekać.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Los Desperados Rally & Racing Team
oziomek1
Wysłany: 24-03-2010, 10:20
Chodzi mi raczej o części, a nie złoto czy srebro.
P.S.
Lokaty w polskiej i obcych walutach też mnie nie satysfakcjonują!!!
Najprościej i najtaniej będzie wymiana silnik/regiel na jakiś zestaw bazszczotkowy a potem regularne wymienianie elementów które będą się zużywać.
lub zwiększenie napięcia na aku ( o ile regiel/silnik pozwala na ta operacje)
grzebanie w zębatkach przy jeździe w terenie raczej doprowadzi do przegrzania silnika/regla/pakietu niż realnego zwiększenia prędkości.
zwiększanie kół wymusi zmniejszenie przełożeń ( inaczej ugotujesz silnik/elektronikę) a tym samym model nie będzie jeździł szybciej. Dodatkowe zwiększenie masy tzw. części nieresorowanych wpłynie bardzo negatywnie na prace zawieszenia oraz trwałość przeniesienia napędu.
Pamiętaj każda zmiana wymusi na tobie szereg innych. niema złotego środka i niema jedynej słusznej drogi. ale najlepiej zacząć od poprawienia trwałości ponieważ prędkość jak pewnie wiesz z reklam zabija.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
mnemonic
Wysłany: 25-03-2010, 16:53
Trochę się nie zgodzę z przedmówcą - sam miałem df-02 i wkładanie w niego bezszczotki jest trochę bez sensu - model po prostu zacznie się sypać. Jeżeli jeździsz po asfalcie to pierwsze co powienieneś kupić to opony na asfalt - w oryginalnych kolce zetrzesz w błyskawicznym tempie, a szkoda by było (no chyba że chcesz mieć sliki do driftu ). Kup też porządny pakiet (ew. może jakieś lipo choć bez zmiany regla trzeba bardzo uważać żeby go nie zniszczyć) i przyzwoity silnik szczotkowy (np. BZ). Później to co się rozwali możesz wymieniać na aluminium/carbon, nie ma sensu robić więcej.
oziomek1
Wysłany: 25-03-2010, 19:08
Jeśli chodzi o silnik, to na bezszczotkowy raczej się nie zdecyduje. A ze szczotkowych to czy ten będzie dobry:
- Silnik Dirt-Tuned 27T Tamiya
zestaw bezszczotkowy to nie potwór który rozerwie model na strzępy.
wszystko trzeba robić z głowa.
polecasz mu BZ za kuriozalna kwotę, jeździłeś tym silnikiem wiesz jakie ma zużycie i jak bardzo się grzeje. zdajesz sobie sprawę
zestaw bez szczotkowy który doskonale będzie się nadawał ( 9T-15T) da się nabyć poniżej 400pln.
jak weźmiesz kasę którą zamierzasz przeznaczyć na silnik szczotkowy i sprzedaż ten zestaw co teraz posiadasz pozostanie dołożenie 50-100pln na zestaw bezszczotkowy który będzie działał przez bardzo długi czas w przeciwieństwie do silnika który planujesz kupić.
silnik szczotkowy wytrzyma 20-30pakietów w miedzy czasie trzeba będzie go polerować i najprawdopodobniej zainwestować w nowe szczotki. potem pójdzie na śmietnik ponieważ wirnik będzie w strzępach. czyli pobawisz się najwyżej pól roku i zaczniesz od nowa.
zdecydowanie lepiej będzie podszkolić się w jeździe tym co masz, zainwestuj w dodatki typu pachołki skocznie czy inne elementy do układania toru. a okaże się ze niema potrzeby przyspieszać by dobrze się bawić.
uzbieraj kasę i kup raz a dobrze.
co do tego silnika z linku niestety w żaden sposób nie przyspieszysz modelu montując go.
przyjrzyj się parametrom ( prędkość, moc moment ) i porównaj z silnikiem który posiadasz obecnie.
mnemonic
Wysłany: 26-03-2010, 01:34
Rzeczywiście może z tą bezszczotką trochę się rozpędziłem, sam do modelu wsadziłem trochę za mocną i teraz już wiem że nie należy nim przekraczać 30 - 40 km/h - taka jest jego wytrzymalosc z mojego doswiadczenia.
Cytat:
polecasz mu BZ za kuriozalna kwotę, jeździłeś tym silnikiem wiesz jakie ma zużycie i jak bardzo się grzeje. zdajesz sobie sprawę
tak się składa że jeżdzę na BZ i nie miałem z nim najmniejszych problemów - przejeżdzałem na nim 2 pakiety intellect 4000mah każdy pod rząd i nie odmówił posłuszeństwa (ok 40 minut jazdy). To że ten silnik w ATA jest żeczywiście b. drogi to jeszcze nie znaczy ze nie można go kupić za prawie połowę ceny co znacznie podnosi jego atrakcyjność zakupu. Ponadto z tego co się swego czasu rozglądałem to był to najmocniejszy (a przynajmniej jeden z najmocniejszych) silnik który TEU 101BK jest w stanie udźwignąć.
oziomek1 - musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jak dużo masz zamiar jeździć modelem - jeżeli często to może rzeczywiście warto rozejrzeć się za bezszczotką a jeżeli to tylko model przejsciowy to chyba nie ma co inwestować w regiel + silnik, który przy lepszym modelu może być już dla Ciebie trochę za wolny.
co do Dirt-Tuned 27T to też odradzam lepiej coś w okolicach 20-21 T - jeżeli masz możliwość to rozejrzyj się na zagranicznych sklepach internetowych
Cytat:
zdecydowanie lepiej będzie podszkolić się w jeździe tym co masz, zainwestuj w dodatki typu pachołki skocznie czy inne elementy do układania toru. a okaże się ze niema potrzeby przyspieszać by dobrze się bawić.
a to już kwestia gustu, ja tam lubie mieć zawsze trochę zapasu gazu pod cynglem , choć zgodzę się że silnik to chyba nie najważniejsza sprawa tylko porządny pakiet (albo 2) i dobra ładowarka - raz kupiona starczy na długie lata.
oziomek1
Wysłany: 26-03-2010, 22:20
Dziękuję za odpowiedzi i w najbliższym czasie kupię bezszczotkę:
1. Jaką polecacie?
2. Jaki regiel?
3. Czy trzeba jakiś (lub wskazane) inny pakiet (mam Ansmann 1900 mAh NiCd i Nosram 1600 mAh NiCd oraz Profitexx 3850 mAh NiMh)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum