witam!
Mam pytanie mój silnik jest na napięcie 9.6V.Orginalny aku. który był w zestawie z autkiem ma 1000mah czy jak kupie akumulator 9.6V o np. 5100 mah to silnik się nie spali?Jak tak to jakiego max. Mah mogę użyć?
Ilość mAh na to nie wpływa. Natomiast jeżeli NAPIĘCIE będzie za duże (np. 11V, chociaż nie wiem, czy to za dużo)- wtedy możesz go spalić. Ilość mAh wpływa na długość jazdy na jednym pakiecie i moc silnika (ale i tak mniej niż napięcie).
Wniosek: Możesz kupić ten akumulator 5100 mAh, a silnik dalej będzie żył długo i szczęśliwie
Pojemność baterii w żaden sposób bezpośrednio nie wpłynie na zniszczenie silnika.
Przez zwiększenie pojemności baterii ( tak znaczny ) możesz natomiast usmażyć silnik i doprowadzić do uszkodzenia napędu. Ponieważ pierwotna pojemność baterii była bardzo niska może być tak iż było to podyktowane wytrzymałą użytych materiałów do budowy "modelu" (aczkolwiek z tego co podajesz to jest zwykła zabawka).
Zwiększając pojemność 5x można się spodziewać przynajmniej 3-4krotnego wydłużenia czasu jazdy a to oznacza ze trzeba zacząć bardzo uważać na temperaturę zarówno silnika jak i panewek użytych w przeniesieniu napędu ( w zabawkach raczej nie używa się łożysk).
dodatkowo musisz wziąć pod uwagę jeszcze jeden mały problem, zapewne twoja ładowarka jest przeznaczona do pakietów NICD a pakiety o tak dużej pojemności są NIMH. a to oznacza ze ładowarka nie rozpozna końca ładowania i morze dojść do uszkodzenia baterii. ( o ile posiada jakąś elektronikę sterującą )
no i jeszcze jeden problem standardowe ładowarki maja dośc mały prąd ładowania a to oznacza ze lądowanie baterii o takiej pojemności morze potrwać nawet 2 dni).
podsumowując ( łopatologicznie ) : ilośc mAh
nie spowoduje uszkodzenia elektroniki ani silnika.
nie wpływa na moc ani na szybkość modelu
większa liczba powoduje wydłużenie czasu działania baterii nic więcej.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum