Wysłany: 20-02-2010, 21:50 Pomocy z Kyosho TF-05 (koła same skręcają)
Witam. Posiadam Kyosho TF-05 z reglem Novak Perfex RA 16T. Kiedy pewnego dnia uruchomiłem model koła skręciły się nie naturalnie mocno, a servo nie chciało się odblokować z tej pozycji w ogóle nie reagowało na sygnał apki ( ale tylko servo bo gaz działa bez problemu). Servo nie daje rady się wyprostować nawet podważane śrubokrętem, ale kiedy wyłączę apke daje się ustawić ręcznie bez specjalnego oporu. Zmieniałem już kwarce i nie pomogło. Nie wiem co mam robić a tak naprawdę to nawet nie wiem czy to servo mi się zwiesiło, czy to regiel wysyła błędny sygnał. Zastanawiam się czy można jakoś zresetować regiel bo ciskałem guziczek który na nim jest ale to nic nie zmieniło. Proszę bardzo o pomoc. Z góry dziękuje.
dzimus
Wysłany: 21-02-2010, 20:57
regiel nie steruje servem tylko odbiornik
mnie tak sie dzieje jak latam po wodzie i mi zaleje servo albo odbiornik wtedy gaz dziala ale servo dostaje szoku najpierw szaleje a potem tak jak piszesz blokuje sie na skreconych kolach ... rozkec i wysusz powinno pomóc
Tak ale ze względu na warunki pogodowe nie jeździłem nim od świąt a juz na pewno nigdy po wodzie. Włączyłem go wczoraj. A ten regiel ma wbudowany odbiornik (jeżeli to coś zmienia). Ale mimo to rozkręcę servo i zobaczę o co kaman.
na apce ustaw wszystko na zero.
( epa, rewersy, exp, i wszystko co wpływa na sterowanie sygnałem szczególnie trymery)
jak nic nie pomoże
zamień kanały w odbiorniku, i jeżeli teraz silnik dostaje pełny gaz oznacza to uszkodzenie odbiornika lub mało prawdopodobne, uszkodzenie apki.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
To nie jest takie proste. Ponieważ TF-05 ma połączony regulator z nadajnikiem . Wsadziłem kwarc do innej apki i efekt jest ten sam. Dlatego podejrzewam że to servo albo ten nieszczęsny nadajnik ale powiecie mi czy wogóle jest możliwe reanimowanie go. Bo ten regiel z nadajnikiem na stronie którą większość z was zna ( jedyny dystrybutor części kyosho w Polsce) kosztuje 400zł. Chyba że to servo wtedy nie zbankrutuje na wymianę. Aha no i tom apke ustawiłem neutralnie, ale nie pomogło. Może macie rady jak zrobić to wmiarę po kosztach.
P.S
Zrobiłem tak jak mówiłeś i po zmianie kanału silnik wchodzi na pełne obroty a po paru sekundach wraca do takich obrotów jakie nadaje apka.
A czy w TF-05 jest servosaver? W moim DB-01 przy mocnym uderzenie serwosaver przeskoczył. Efekt był taki sam. Trzeba rozkręcić całe mocowanie i złożyć jeszcze raz.
Nie mam pojęcia co to servosaver. I nie rozumiem co mam roskręcić, jakie mocowania. I przypominam że problem jest natury sygnału bo tak się dzieje dopiero po włączeniu apki. Proszę o dokładniejsze instrukcję.
proponuje sprawdzić w instrukcji metodę programowania i ja zastosować.
jeżeli silnik chwile kręcił się na max i potem się uspokoił najprawdopodobniej jest źle podłączony/zaprogramowany regulator ( odbiornik) lub jest nie kompatybilny z danym nadajnikiem. ( czas uzbrajania odbiornika i apki jest wyraźnie rożny )
mówisz ze pożyczałeś kwarce to pożycz też apke i sprawdź czy na niej też będzie taki sam efekt. oraz czy twoja będzie prawidłowo działać u kolegi. będziesz miał pewność gdzie jest problem.
_________________ wszystkie wypowiedzi i rady sa moimi osobistymi i stosujesz je NA WŁASNE RYZYKO!!
Tak ale ciskałem go po tym jak to się stało. Zresztą to się stało nagle samochód nawet nie jechał stał w miejscu i nagle mu odbiło. A tak naprawdę to na tym reglu jest jeden guzik i nie wiem od czego on jest myślałem że zmieniam kanały (bo jest połączony z odbiornikiem) ale w takim razie to chyba od ustawień regla. Czas złapać się za instrukcję.
P.S
Jeżeli to odbiornik to jak moge to naprawić nie wydając 400 zł na taki sam regiel z odbiornikem.
jak ma być tanio poszukaj na serwisach aukcyjnych.
Los Desperados Rally & Racing Team
Nizmen
Wysłany: 23-02-2010, 20:49
Zgadza się. Ja jak kupiłem moje Kyosho TF-5 to od razu zmieniłem regulator i odbiornik. Ten co jest w standardzie chyba nie jest najlepszy. A jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
To może powiecie mi co jest najlepsze w moim wypadku. Przy założeniu że nie startuje w zawodach i raczej nie będę. Ale chcę żeby model mógł chodzić na obecnym silniku ( g20 stock motor) i żeby jednocześnie miał jakieś pole manewru z silnikami. Cena zależy od opłacalności opcji, maksymalnie 600zł i ani grosza więcej ( przy założeniu że naprawdę warto) ale bardziej skłonny jestem na 400 zł. Aha no i oczywiście ciągle czekam na kolejne rady co do naprawy mojego modelu.
P.S
I powiecie mi czy zmieniając odbiornik nie będę musiał zmieniać apki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum